Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Говори и обраќања

Среда, 10 октомври 2018

Обраќање на претседателот Џафери на отворањето на Собата на Клубот на пратенички 

Задоволство ми е што денес сум тука меѓу вас на овој свечен чин на реализирање на моето ветување дадено по повод Меѓународниот ден на жената и одбележувањето на 15-годишнината од функционирањето на Клубот на пратенички, кога реков дека ќе го следам примерот на шведскиот Парламент и Кралството Шведска, земја со највисок процент на застапеност на жените во политиката и јавниот живот и  како претседател на Собранието на Република Македонија, ќе започнам со реализација на проект за чување и промоција на придонесот на жените пратенички и носители на функции во Собранието и работните тела во Собранието. 

повеќе...

Недела, 30 септември 2018 година

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ

Дозволете ми да ја искористам оваа прилика, да им честитам на сите граѓани на Република Македонија за овој празничен ден, ден во кој граѓаните и институциите спроведоа ден на гласање без ниту еден инцидент и со мирен и демократски процес на гласање. 

повеќе...

Четврток, 27 септември 2018 година

Прес-конференција на претседателот Џафери

На последниот ден од кампањата за референдумот кој ќе се одржи во недела на 30-ти септември 2018 година, сакам како претседател на Собранието на Република Македонија, заедно со Координативното тело и 120 пратеници во Собранието кои водеа кампања за и против поддршка на референдумското прашање, да ги повикам граѓаните да го искористат своето со устав гарантирано право и да излезат и да учествуваат во носењето на најважната одлука за иднината на нашата држава.   

повеќе...

Петок, 21 септември 2018 година 

Oбраќање на претседателот Џафери на Конференцијата на млади лидери на тема „Поттикнување на политички дијалог и консензус“

Политичкиот дијалог и постигнувањето на консензус, според мене се на врвот на вредностите и стандардите кои го дефинираат демократскиот амбиент и политичката култура на едно општество. Во исто време, тоа, колку овие вредности и стандарди се практикуваат, е основното мерило за тоа колку демократски владее една влада. Вистинското место, или ако сакате арена каде што треба да се води политичкиот дијалог и каде што треба да се постигне консензус е Собранието.

повеќе...

Четврток, 20 септември 2018 година

Поздравно обраќање на претседателот Џафери на Конференцијата на млади лидери на тема „Премостување на празнината меѓу младите и политиката“ 

Дозволете на самиот почеток, на сите наши гости да им посакам пријатен престој во Скопје, во Собранието на Република Македонија и секако да ви посакам успешна работа на конференцијата која започнува денес и на која според работниот наслов „Премостување на празнината“, ќе се расправа за Дијалогот на високо ниво за политичкото учество на младите и младинските политики со пратениците од Западен Балкан. 

повеќе...

Вторник, 18 септември 2018 година

Обраќање на претседателот Џафери на Конференција на тема „НАТО интеграцијата - предуслов за безбедност и развој“

Лично ми причинува особено задоволство што можам да учествувам на оваа конференција со која и формално се означува почетокот на петнаесет неделна школа на која учесниците ќе се запознаат со прашања врзани со безбедноста, одбраната и интеграциите во НАТО. 

повеќе...

Недела, 16 септември 2018 година

Обраќање на претседателот Џафери на Маршот „За европска Македонија“

Денес сме тука заедно за да испратиме силна порака за неопходноста од овој процес, што се очекува да се круниса со референдумот од 30-ти септември, кога нашата свест како граѓани, меѓутоа и како родители и соседи ќе има поцелосна смисла, затоа што нашата заедничка татковина – Македонија, конечно ќе се вброи во семејството на цивилизирани народи, како во политички и економски аспект, исто така и во безбедносен аспект.

повеќе...

Петок, 7 септември 2018 година

Обраќање на претседателот Џафери по повод одбележувањето на 8 Септември – Денот на независноста на Република Македонија

Осми септември, заедно со двата Илиндена како што народски ги нарекуваме, се троножецот врз кој е поставена и се развива Република Македонија. Ако генерациите илинденци од Илинден 1903 и Илинден 1944 година се бореа храбро, решително и визионерски, а многу од нив при тоа ги дадоа и своите животи, граѓаните на 8-ми септември 1991-ва година исто така храбро, визионерски и масовно гласаа на референдумот и се определија за независна и самостојна Република Македонија. 

повеќе...

Петок, 7 септември 2018 година

Прес-конференција на претседателот Џафери

Собранието на Република Македонија и пратениците имаат чест и одговорност да бидат овластен носител на кампањата за референдумот закажан за 30 септември 2018 година. 

повеќе...

Четврток, 2 август 2018 година

Обраќање на претседателот Џафери по повод одбележувањето на 2 Август - Денот на Републиката 

2 Август или Илинден е еден од темелните датуми во историјата на Република Македонија и нејзините граѓани кои се бореле и го положиле најдрагоценото, својата младост, своите животи за да ја создадат нашата заедничка држава, Република Македонија. Без разлика дали станува збор за Илинден 1903-та, односно Крушевската Република, или пак за Илинден 1944-та, односно заседанието на АСНОМ, кога се поставени темелите на државотворноста, сите тие генерации имале една единствена цел, слободна, независна држава во која почитувањето на човековите права и слободи ќе биде подеднакво за сите граѓани без разлика на нивната етничка, верска или која било друга карактеристика. 

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  •