Четврток, 22 март 2018 година

БУГАРИЈА Е ПРИЈАТЕЛ И ПОДДРЖУВАЧ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Делегацијата од Пратеничката група за соработка со Парламентот на Република Бугарија, предводена од потпретседателката на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Фросина Ташевска-Ременски, во рамките на официјалната посета на Република Бугарија, денеска оствари средба со претседателката на Народното собрание на Република Бугарија, г-ѓа Цвета Карајанчева. Во Делегацијата се и потпретседателот на Собранието, г. Горан Мисовски и членовите г. Илија Николовски, г. Реџаиљ Исмаили и г. Реџеп Мемеди.

повеќе...

 

Четврток, 22 март 2018 година

ТРАНСПОРТНИТЕ КОРИДОРИ СЕ ИДНИНАТА НА РЕГИОНОТ 

Делегацијата од Пратеничката група за соработка со Парламентот на Република Бугарија, предводена од потпретседателката на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Фросина Ташевска Ременски, денеска оствари средба со г. Димитар Савов, директор во Министерството за транспорт, информациски технологии и комуникации на Република Бугарија.

повеќе...

 

Четврток, 22 март 2018 година

СРЕДБА НА ГРУПИТЕ ЗА ПРИЈАТЕЛСТВО И СОРАБОТКА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА

Делегацијата од Пратеничката група за соработка со Парламентот на Република Бугарија, предводена од потпретседателката на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Фросина Ташевска-Ременски, оствари средба со претседателот на Групата за пријателство Бугарија-Македонија во Народното собрание на Република Бугарија, г. Борис Ванѓелов и членовите на Групата, која е една од побројните групи поради зголемениот интерес на бугарските пратеници за Република Македонија.

повеќе...

 

Понеделник, 19 март 2018 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ВО ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА РЕПУБЛИКА БУГАРИЈА

На покана на претседателот на Групата за пријателство Бугарија-Македонија во Народното собрание на Република Бугарија, г. Борис Ванѓелов, Делегација од Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Бугарија, предводена од г-ѓата Фросина Ташевска-Ременски, потпретседател на Собранието на Република Македонија и член на Групата, ќе престојува во официјална посета на Софија, од 20 до 22 март 2018 година. Во Делегацијата учествуваат и г. Горан Мисовски, потпретседател на Собранието на Република Македонија и член на Групата, како и пратениците г. Илија Николовски, г. Реџаиљ Исмаили и г. Реџеп Мемеди, членови на Групата.

повеќе...

 

Петок, 16 март 2018 година

ПРАТЕНИКОТ ЛОКВЕНЕЦ  ВО БЛЕД

Пратеникот г. Хари Локвенец  ќе учествува на седницата на Постојаниот комитет на Парламентарното собрание на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (ПС на ПСЈИЕ), што се одржува на 16 и 17 март 2018 година во Блед, Република Словенија, во рамките на Словенечкото претседателство со ПСЈИЕ.

повеќе...

 

Понеделник, 12 март 2018 година

ПРАТЕНИЧКАТА ШАХПАСКА НА МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО БАКУ

Пратеничката Јагода Шахпаска, членка на Делегацијата во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ), ќе учествува на меѓународната конференција на тема: „Улогата на парламентарците во поттикнувањето на економската соработка и културните врски долж Патот на свилата“, што во организација на „Групата за поддршка на Патот на свилата“ на ПС на ОБСЕ ќе се одржи на 13 и 14 март 2018 година во Баку, Република Азербејџан.

повеќе...

 

Понеделник, 12 март 2018 година 

ПРАТЕНИКОТ ГРУБИ СЕ СРЕТНА СО ИТАЛИЈАНСКИОТ АМБАСАДОР РОМЕО

Денеска претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби, оствари средба со амбасадорот на Република Италија во Република Македонија, Н.Е. Карло Ромео.

повеќе...

 

Четврок, 8 март 2018 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ГРУБИ СО Г-ЃА КЕТРИН БАРНС,  Г. ЧАРЛС ГАРЕТ И Г. ЏЕРЕМИ ВИЛМШУРСТ

Денеска, претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби, оствари средба со г-ѓа Кетрин Барнс, раководител на Одделот за Албанија, Косово и Македонија во Секторот за Западен Балкан во Британското министерство за надворешни работи; амбасадорот на Обединетото Кралство г. Чарлс Гарет и г. Џереми Вилмшурст, политички секретар во Британската амбасада во Виена.

повеќе...

 

Среда, 7 март 2018 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ГРУБИ СО ШПАНСКИОТ АМБАСАДОР СЕРА

Денеска, во просториите на Собранието на Република Македонија, претседателот на Комисијата за европски прашања, г. Артан Груби, имаше средба со амбасадорот на Кралството Шпанија во Република Македонија, Н.Е. Емилио Лоренцо Сера.

повеќе...

 

Петок, 9 март 2018 година

ИЗВЕШТАЈ ЗА ЕДНАКВОСТА МЕЃУ ЖЕНИТЕ И МАЖИТЕ НА ЕВРОКОМИСИЈАТА

Европската комисија го одбележа Меѓународниот ден на жената со објавување на Извештајот за еднаквост меѓу мажите и жените од 2018 година, како и презентација на Извештајот за жените во технологијата. 

повеќе...

 

Вторник, 2  јануари 2018 година

БУГАРИЈА - НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО ЕУ

Десетгодишнината од своето членство во Европската Унија, Бугарија ќе ја одбележи како претседавач со Советот на Европската Унија.

Нашиот источен сосед ќе претседава под мотото „Силата е во единството“, а вниманието ќе го насочи и кон Западен Балкан.

повеќе...

 

Вторник, 2 јануари 2018 година

ЛЕУВАРДЕН И ВАЛЕТА - ЕВРОПСКИ КУЛТУРНИ ПРЕСТОЛНИНИ 

Европската комисија секоја година, почнувајќи од 1985, одредува почесен домаќин на проектот „Европска престолнина на културата“ со цел да се промовира чувството на заедништво во Европската Унија. Така, холандскиот град Леуварден и главниот град на Малта - Валета ја добија титулата европски престолнини на културата за 2018 година.

повеќе...