Петок, 19 декември 2014 година

ЈАВНА РАСПРАВА ПО ПРЕДЛОГ-ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

Комисијата за култура, во рамките на Седмата седница, на 18 декември (вчера) одржа Јавна расправа по Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за заштита на културното наследство.

На јавната расправа беа поканети претставници од сите Национални установи за заштита на културното наследство, музејската дејност и овластени субјекти за заштита на духовното културно наследство во Република Македонија, а во својство на претставник на Владата на Република Македонија присуствуваше Елизабета Канческа-Милевска, министер за култура.

повеќе...

 


Среда, 17 декември 2014 година

ЈАВНА РАСПРАВА ПО ПРЕДЛОГ-ЗАКОНОТ ЗА ОДРЕДУВАЊЕ НА ВИДОТ И ОДМЕРУВАЊЕ НА ВИСИНАТА НА КАЗНАТА

Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, во рамките на Дванаесеттата седница која се одржа на ден 17 декември (среда) 2014 година, со почеток од 10.00 часот, во Сала „Борис Трајковски“, во зградата на Собранието на Република Македонија, одржа Јавна расправа по Предлог-законот за одредување на видот и одмерување на висината на казната.

повеќе...

 


Среда, 17 декември 2014 година

КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ СЕ ЕДЕН ОД НАЈВАЖНИТЕ НАСТАНИ НА ГЛОБАЛНО НИВО

Пратеникот и претседател на ДОМ, г-ѓа Лилјана Поповска и пратениците г-ѓа Лилјана Затуровска, г-ѓа Шпреса Хадри, г. Сашо Василевски, г-ѓа Соња Талевска, г-ѓа Весна Дамчевска-Илиевска, г-ѓа Солза Грчева и г-ѓа Мирсада Емини-Асани, одржаа работен состанок со г. Доминик Готиер, прв советник во Амбасадата на Република Франција во Република Македонија и г. Себастиен Ботре Бонетре, аташе за соработка во Амбасадата на Република Франција во Република Македонија и со г. Антонио Јовановски, претседател на Еколошкото здружение Гоу Грин, на тема Климатски промени.

повеќе...

 

Вторник, 16 декември 2014 година

РАБОТЕН СОСТАНОК НА ТЕМА КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ

Пратеникот и претседател на ДОМ, г-ѓа Лилјана Поповска, на 17 декември 2014 година, во 10 часот, во Сала на Влада,  ќе оствари работен состанок со Еколошкото здружение Гоу Грин, со поддршка на Амбасадата на Република Франција во Република Македонија и Министерството за животната средина и просторно планирање на Република Македонија, на тема Климатски промени.

Состанокот ќе има за цел информирање на пратениците за пофготвителните активности на национално ниво, воспоставување механизам за комуникација и информирање за активностите поврзани со Самитот за климатски промени во Париз, Франција и формирање на координативно тело (лоби група) и вклучување на пратениците во подготовката за Самитот во Париз, Франција.

повеќе...

 

Четврток, 18 декември 2014 година

ЕВРОПСКИОТ ПАРЛАМЕНТ ГО НАГРАДИ ФИЛМОТ „ИДА“

Претседателот на Европскиот парламент, г. Мартин Шулц, ја додели годишната филмска награда „Лукс“ на режисерот Павел Павликовски за полско-данскиот филм „Ида“. Наградата има за цел да ја промовира европската разноликост и општествената важност на филмот на Стариот континент.

„‘Ида’ е филм кој успеа да допре до јавноста низ целата територија на Европа. Тоа покажува дека уметноста сè уште има значајна улога во нашето општество“, истакна режисерот Павликовски при примањето на наградата.

Инаку, „Ида“ веќе се закити и со титулата најдобар европски филм на Европските филмски награди во Рига, а е номиниран и за престижниот „Златен глобус“. 

повеќе...