Вторник, 17 октомври 2017 година, Санкт Петербург

УЧЕСТВО НА СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА 137. СОБРАНИЕ НА ИНТЕРПАРЛАМЕНТАРНАТА УНИЈА

Делегација на Собранието на Република Македонија, предводена од м-р Талат Џафери, претседател на Собранието на Република Македонија, учествува на 137. Собрание на Интерпарламентарната унија (ИПУ), што се одржува од 14 до 18 октомври 2017 година во Санкт Петербург, Руска Федерација. Во состав на Делегацијата се пратениците: г. Јован Митрески, г. Реџаиљ Исмаили и г-ѓа Јулиана Николова, членови на Делегацијата и г-ѓа Цветанка Иванова, генерален секретар на Собранието на Република Македонија.

повеќе...

 

 

Вторник, 17 октомври 2017 година

СРЕДБА НА КОМИСИЈАТА ЗА ТРАНСПОРТ, ВРСКИ И ЕКОЛОГИЈА СО ЕВРОКОМЕСАРКАТА ВИОЛЕТА БУЛЦ

Комисијата за транспорт, врски и екологија одржа средба со еврокомесарката за мобилност и транспорт, г-ѓа Виолета Булц. На средбата присуствуваше и г. Самуел Жбогар, амбасадор на ЕУ.

Тема на средбата беше Агендата на поврзување: тековни транспортни реформи и проекти, безбедност на патиштата, општа соработка; Договор за транспортна заедница, очекувања и придобивки. 

повеќе...

 

Петок, 6 октомври 2017 година

ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА КАНДИДАТКИТЕ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЧКИ                               

Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија во соработка со Националниот демократски институт НДИ, денеска организира промоција на кандидатките за градоначалнички на претстојните локални избори во Република Македонија.

повеќе...

 

Петок, 20 октомври 2017 година

ПОЛОЖУВАЊЕ ВЕНЕЦ СВЕЖО ЦВЕЌЕ

По повод 23 Октомври - Ден на Македонската револуционерна борба, делегација на Собранието на Република Македонија во состав: г. Диме Велковски, г. Петар Атанасов, г-ѓа Маја Морачанин, г-ѓа Даниела Рангелова и г-ѓа Невенка Стаменковска, на 23.10.2017 година (понеделник), во 10.30 часот, ќе положи венец свежо цвеќе на споменикот на Гоце Делчев во Градскиот парк.

повеќе...

 

Понеделник, 16 октомври 2017 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА 137. СОБРАНИЕ НА ИНТЕРПАРЛАМЕНТАРНАТА УНИЈА  

Претседателот на Собранието на Република Македонија, Г. Талат Џафери, ќе учествува на 137. Собрание на Интерпарламентарната унија (ИПУ), што ќе се одржи од 16 до 18 октомври 2017 година во Санкт Петербург, Руска Федерација.

повеќе...

 

Вторник, 10 октомври 2017 година

ПОЛОЖУВАЊЕ СВЕЖО ЦВЕЌЕ ПО ПОВОД ДРЖАВНИОТ ПРАЗНИК 11 ОКТОМВРИ 

По повод државниот празник 11 Октомври - Денот на народното востание, пратеници од Собранието на Република Македонија, на 11.10.2017 година (среда), ќе положат свежо цвеќе во Прилеп, Скопје и Куманово, и тоа:

повеќе...

 

Понеделник, 18 септември 2017 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ГРУБИ СО МИНИСТЕРОТ ЗА ЕВРОПСКИ ПРАШАЊА НА ЦРНА ГОРА, Г. ПЕЈОВИЌ

Денеска претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби,  оствари средба со министерот за европски прашања и шеф на преговарачкиот тим за членство на Црна Гора во ЕУ, г. Александар Андрија Пејовиќ.

повеќе...

 

Четврток, 14 септември 2017 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ФАДИЛ ЗЕНДЕЛИ СО КРИС ХЕНДШОУ

Пратеникот Фадил Зендели, претседател на Постојаната анкетна комисија за заштита на слободите и правата на граѓанинот, на 14 септември 2017 година, одржа средба со Крис Хендшоу, извршен директор на Националниот демократски институт.

повеќе...

 

Четврток, 14 септември 2017 година

СРЕДБА НА ЧЛЕНОВИТЕ И ЗАМЕНИЦИ-ЧЛЕНОВИ НА КОМИСИЈАТА ЗА ЕВРОПСКИ ПРАШАЊА СО Г. МАТИЈС ВАН ДЕР ПЛАС

Вчера (13 септември 2017), членовите и заменици-членови, на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, имаа средба со генералниот директор за европска соработка во Министерството за надворешни работи на   Кралството Холандија, г. Матијс ван дер Плас, кој беше во придружба на г-ѓа Вивијан Сандерс од Директоратот.

повеќе...

 

Петок, 20 октомври 2017 година

ПАКЕТ МЕРКИ ЗА БЕЗБЕДНОСНА ЗАШТИТА НА ГРАЃАНИТЕ НА ЕУ

Европската комисија предложи пакет оперативни и практични мерки за борба против тероризмот, кои треба да се спроведат во текот на следните 16 месеци за подобра заштита на граѓаните на Европската Унија, со крајна цел обезбедување ефективна и вистинска безбедносна унија. 

Овие мерки ќе им помогнат на земјите-членки да ги адресираат слабостите изложени од терористичките напади и ќе делуваат на подобрувањето на безбедноста.

повеќе...

 

Петок, 20 октомври 2017 година

АПЕЛ ЗА ПОМОШ ЗА ЖРТВИТЕ НА ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ

По повод Денот на Европската Унија за борба против трговијата со луѓе, кој се одбележа на 18 октомври, европратениците упатија апел до земјите од ЕУ за подобро спроведување на постојните закони и зголемување на поддршката за жртвите.

повеќе...

 

Петок, 20 октомври 2017 година

ТРИ ФИНАЛИСТИ ЗА ФИЛМСКАТА НАГРАДА „ЛУКС“

Европскиот парламент и годинава традиционално ќе ја додели наградата „Лукс“ за најдобар европски филм во кој се ставаат на предизвик нашите предрасуди и се покренуваат прашања за европскиот идентитет.

Овогодишни финалистите се: „Sámi Blood“, „Western“ и „BPM (Beats per minute)“, филмови со силни ликови кои се борат за својот идентитет.

повеќе...