Понеделник, 15 јануари 2018 година

ПРЕЗЕНТИРАНА ПРОГРАМАТА И ПРИОРИТЕТИТЕ ЗА РАБОТАТА НА БУГАРСКОТО ПРЕТСЕДАТЕЛСТВО СО СОВЕТОТ НА ЕУ

Денеска Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, со  која претседаваше претседателот на комисијата г. Артан Груби, ја  одржа Осмата седница, на  која амбасадорот на Република Бугарија  во Република Македонија, Иван Великов Петков ги презентираше Програмата и приоритетите за работа на Бугарското претседателство со Советот на ЕУ во првата половина од 2018 година.

повеќе...

 

 

Понеделник, 15 јануари 2018 година

ПЕТНАЕСЕТТА СЕДНИЦА НА КОМИСИЈАТА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И БУЏЕТ

Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија на 15. седница, одржана на 12 јануари 2018 година, како матично работно тело, го разгледа Предлогот на законот за изменување на Законот за користење и располагање со стварите во државна сопственост и со стварите во општинска сопственост (прво читање).     

повеќе...

 

Петок, 12 јануари 2018 година 

ОСМА СЕДНИЦА НА КОМИСИЈАТА ЗА ТРАНСПОРТ, ВРСКИ И ЕКОЛОГИЈА  

Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на денешната 8. седница, како матично работно тело, ги разгледа:

повеќе...

 

Четврток, 18 јануари 2018 година

СТУДИСКА ПОСЕТА ВО БРИСЕЛ

Во рамките на Програмата за поддршка на парламентите од земјите на Западен Балкан и Турција, во организација на Европскиот парламент, на 22 и 23 јануари 2018 година во Брисел, Кралството Белгија, ќе се реализира студиска посета за новоизбрани пратеници од Собранието на Република Македонија.

На студиската посета ќе учествува делегација од Собранието на Република Македонија, во состав: г-ѓа Теута Биљали, г. Ејуп Аљими, г. Aгим Шаќири, г. Петар Атанасов и г-ѓа Јулиана Николова,  пратеници во Собранието на Република Македонија.

повеќе...

 

Вторник, 19 декември 2017 година

УЧЕСТВО НА СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ПАРЛАМЕНТАРЕН ФОРУМ ВО ВИЕНА 

Делегација на Собранието на Република Македонија во состав г. Горан Милевски, претседател на Комисијата за економски прашања и г. Хари Локвенец, член на Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија учествува на состанок на тема: „Предизвици за безбедно енергетско снабдување во регионот на Енергетската заедница“ во организација на Енергетската заедница и на Парламентарниот форум за Југоисточна Европа на тема: „Енергетска ефикасност и клима“ во организација на Германското здружение за соработка кои ќе се одржат на 19 и 20 декември 2017 година во Виена, Австрија. 

повеќе...

 

Четврток, 7 декември 2017 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ПАРЛАМЕНТАРЕН ФОРУМ ВО ЦЕТИЊЕ

Делегација на Собранието на Република Македонија составена од пратенците: Јагода Шахпаска и Реџаил Исмаили од 7  до 8 декември 2017 година ќе учествува на 19. Цетински парламентарен форум на тема: „Парламент и масовни комуникации", во Цетиње, Република Црна Гора.

повеќе...

 

Среда, 17 јануари 2018 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИЧКАТА РЕМЕНСКИ СО ЧЕШКИОТ АМБАСАДОР ТОМАН

Денеска во Собранието на Република Македонија пратеничката и претседателка на Комисијата за одбрана и безбедност, г-ѓа Фросина Ташевска - Ременски оствари средба со амбасадорот на Република Чешка, г. Мирослав Томан и заменик-амбасадорот г. Јосеф Брож.

повеќе...

 

Среда, 20 декември 2017 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ГРУБИ СО БУГАРСКИОТ АМБАСАДОР ПЕТКОВ

Денеска претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби, имаше средба со амбасадорот на Република Бугарија во Република Македонија, г. Иван Великов Петков.

повеќе...

 

Вторник, 19 декември 2017 година

ОБРАЌАЊЕ НА ПРАТЕНИКОТ ГРУБИ НА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ПРОГРЕС ИНСТИТУТОТ

Денеска претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби, учествуваше  на Конференција на тема: „Патот на Република Македонија - нов почеток, враќање на патот кон ЕУ и пример за градење добри односи во регионот", во организација на Прогрес Институт за социјална демократија.

повеќе...

 

Вторник, 2  јануари 2018 година

БУГАРИЈА - НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО ЕУ

Десетгодишнината од своето членство во Европската Унија, Бугарија ќе ја одбележи како претседавач со Советот на Европската Унија.

Нашиот источен сосед ќе претседава од мотото „Силата е во единството“, а вниманието ќе го насочи и кон Западен Балкан.

повеќе...

 

Вторник, 2 јануари 2018 година

ЛЕУВАРДЕН И ВАЛЕТА - ЕВРОПСКИ КУЛТУРНИ ПРЕСТОЛНИНИ 

Европската комисија секоја година, почнувајќи од 1985, одредува почесен домаќин на проектот „Европска престолнина на културата“ со цел да се промовира чувството на заедништво во Европската Унија. Така, холандскиот град Леуварден и главниот град на Малта - Валета ја добија титулата европски престолнини на културата за 2018 година.

повеќе...

 

Вторник, 21 ноември 2017 година

АКЦИОНЕН ПЛАН НА ЕВРОКОМИСИЈАТА ЗА СПРАВУВАЊЕ СО РОДОВИОТ ЈАЗ ВО ПЛАТИТЕ

Најновото истражување на Евробарометар вели дека родовата еднаквост сè уште не е постигната во земјите членки на Европската Унија. Жените во Европа сè уште се исплаќаат во просек 16,3% помалку од мажите. Родовиот јаз во платите не се намалил во последните години, и во голема мера тоа се должи на фактот што жените имаат тенденција да бидат помалку вработени, во помалку добро платени сектори, помалку промоции, повеќе паузи во кариерата и вршат повеќе неплатена работа.

повеќе...