Петок, 16 февруари 2018 година, Букурешт

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ПАРЛАМЕНТАРНО СОБРАНИЕ НА МЕДИТЕРАНОТ

Членови на Делегацијата од Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Медитеранот, во состав: г-ѓа Теута Билали и г. Енес Ибрахим учествуваа на  12. сесија на Парламентарното собрание на Медитеранот, која се одржува од 14 до 17 февруари 2018 година во Букурешт, Романија. Сесијата ја отвори г. Ливиу Драгнеа, спикер на Претставничкиот дом на Романија. На сесијата свое обраќања имаше и г. Калин Попеску-Таричеану, спикер на Сенатот на Романија. 

повеќе...

 

 

Четврток, 15 февруари 2018 година

КОМИСИЈАТА ЗА КУЛТУРА ВО КИНОТЕКА НА МАКЕДОНИЈА И АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ

Работната група на Комисијата за култура, во состав Ирена Стефоска, Никица Корубин и Маја Морачанин, денеска оствари работна посета на Кинотеката на Македонија и Археолошкиот музеј.

повеќе...

 

Среда, 14 февруари 2018 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИЦИ СО ИЗТОК МИРОШИЧ, ДРЖАВЕН СЕКРЕТАР ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ ВО РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА

Пратениците Весел Мемеди,Јулиана Николова и Диме Велковски се сретнаа со г. Изток Мирошич, државен секретар во Министерството за надворешни работи во Република Словенија, г-ѓа Аленка Кошир, раководител на секторот за проширување и југоисточна Европа во Министерството за надворешни работи на Република Словенија и Н.Е Милан Јазбец, амбасадор на Република Словенија во Република Македонија.

повеќе...

 

Петок, 16 февруари 2018 година

ОТВОРЕН ПАРЛАМЕНТ

Ве информираме дека на 23 февруари 2018 година (петок), Собранието на Република Македонија ќе бидe отворенo за посета од страна на граѓаните.

Тоа претставува можност посетителите да ја разгледаат внатрешноста на зградата како значајно историско обележје на македонската државност и да добијат одговор на нивните прашања.

повеќе...

 

Вторник, 13 февруари 2018 година

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО ВИЛТОН ПАРК

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери и околу 30 претставници од сите политички партии застапени во Собранието, службите во Собранието, Парламентарниот институт и претставници на граѓанското општество, од 14 до 16 февруари 2018 година, ќе учествуваат на конференција што ќе се одржи во Вилтон Парк, Велика Британија.

повеќе...

 

Вторник, 13 февруари 2018 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ПАРЛАМЕНТАРНО СОБРАНИЕ НА МЕДИТЕРАНОТ

Членовите на Делегацијата од Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Медитеранот, г-ѓа Теута Билали и г. Енес Ибрахим, ќе учествуваат на  12. Сесија на Парламентарното собрание на Медитеранот, која ќе се одржи од 14 до 17 февруари 2018 година во Букурешт, Романија. 

повеќе...

 

Вторник, 30 јануари 2018 година

ГРУБИ-КОБЛЕР: ОПОЗИЦИЈАТА ДА БИДЕ КОНСТРУКТИВНА НАДМИНУВАЈЌИ ГО СВОЕТО МИНАТО

Денеска претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби, оствари средба со амбасадорката на Република Австрија во Република Македонија, г-ѓа Ренате Коблер.

повеќе...

 

Понеделник, 29 јануари 2018 година

ГРУБИ-ЈАНАКАКИС: СИТЕ ДА ПРЕЗЕМАТ ОДОГОВОРНОСТ И ДА СТАНАТ ДЕЛ ОД РЕШЕНИЕТО

Пратеникот Артан Груби, претседател на Комисијата за европски прашања, денеска во Собранието на Република Македонија се сретна со амбасадорот на Грција во Скопје, г. Димитрис Јанакакис.

повеќе...

 

Петок, 26 јануари 2018 година

СРЕДБА СО ПРЕТСТАВНИЦИ НА НАУЧНИТЕ ИНСТИТУТИ НА УКИМ

Претседателот на Комисијата за образование и наука на Собранието на Република Македонија, г. Петар Атанасов, имаше средба со претставници на научните институти од универзитетот „Свети Кирил и Методиј“, Економскиот институт, Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија, Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања, Институтот за сточарство и Земјоделскиот институт. 

повеќе...

 

Вторник, 2  јануари 2018 година

БУГАРИЈА - НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО ЕУ

Десетгодишнината од своето членство во Европската Унија, Бугарија ќе ја одбележи како претседавач со Советот на Европската Унија.

Нашиот источен сосед ќе претседава под мотото „Силата е во единството“, а вниманието ќе го насочи и кон Западен Балкан.

повеќе...

 

Вторник, 2 јануари 2018 година

ЛЕУВАРДЕН И ВАЛЕТА - ЕВРОПСКИ КУЛТУРНИ ПРЕСТОЛНИНИ 

Европската комисија секоја година, почнувајќи од 1985, одредува почесен домаќин на проектот „Европска престолнина на културата“ со цел да се промовира чувството на заедништво во Европската Унија. Така, холандскиот град Леуварден и главниот град на Малта - Валета ја добија титулата европски престолнини на културата за 2018 година.

повеќе...

 

Вторник, 21 ноември 2017 година

АКЦИОНЕН ПЛАН НА ЕВРОКОМИСИЈАТА ЗА СПРАВУВАЊЕ СО РОДОВИОТ ЈАЗ ВО ПЛАТИТЕ

Најновото истражување на Евробарометар вели дека родовата еднаквост сè уште не е постигната во земјите членки на Европската Унија. Жените во Европа сè уште се исплаќаат во просек 16,3% помалку од мажите. Родовиот јаз во платите не се намалил во последните години, и во голема мера тоа се должи на фактот што жените имаат тенденција да бидат помалку вработени, во помалку добро платени сектори, помалку промоции, повеќе паузи во кариерата и вршат повеќе неплатена работа.

повеќе...