Петок, 21 јули 2017 година

СРЕДБА НА КЛУБОТ НА ПРАТЕНИЧКИ НА ТЕМА: „КЛУБ НА ПРАТЕНИЧКИ, ДОСТИГНУВАЊА И ПРИОРИТЕТИ”   

На средбата присуствуваа членките на Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија, поранешните координаторки и заменик-координаторки на Клубот, претставници на невладините и меѓународните организации, Националниот демократски институт и Европската комисија.

Поздравни обраќања на средбата имаа проф. д-р Ѓулумсер Касапи, координаторка на Клубот на пратенички и Даниела Рангелова, претседателка на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Собранието на Република Македонија.

повеќе...

 

Четврток, 20 јули 2017 година

ГРУБИ-МААСИКАС: ЕСТОНИЈА ДА ПОДДРЖИ БЕЗУСЛОВНА ПРЕПОРАКА

Претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби, заедно со членовите и замениците на Комисијата, имаше средба со заменик-министерот за надворешни работи на Република Естонија за европски прашања  г. Мати Маасикас.

повеќе...

 

Четврток, 20 јули 2017 година

СРЕДБА НА КОМИСИЈАТА ЗА ПРАШАЊА НА ИЗБОРИТЕ И ИМЕНУВАЊАТА СО ПРИБЕ 

На средбата се разговараше за надлежностите на Комисијата во однос на начинот на селектирање, кандидирање и предлагање на лица за одделни позиции утврдени со Устав и закон, како и за негово подобрување во правец на предлагање соодветни, стручни лица во целосно транспарентна постапка.

повеќе...

 

Четврток, 20 јули 2017 година

КЛУБОТ НА ПРАТЕНИЧКИ - ДОСТИГНУВАЊА И ПРИОРИТЕТИ

Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија ќе организира средба на тема: „Клуб на пратенички, достигнувања и приоритети“. 

На средбата се поканети членките на Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија, поранешните координаторки и заменик-координаторки на Клубот, претставници на невладините и меѓународните организации, Националниот демократски институт и Европската комисија.

Средбата ќе се одржи на 20 јули 2017 година (денеска) во 14.00 часот, во Сала на Уставна комисија.

повеќе...

 

Петок, 21 јули 2017 година

ГРУБИ-БЈОРНСТАНД: УСЛОВНА ОРОЧЕНА ПОКАНА ЗА ВО НАТО

Пратеникот Артан Груби, претседател на Kомисијата за европски прашања денеска во Собранието се сретна со норвешкиот амбасадор во Македонија, г. Арне Санес Бјорнстанд.

повеќе...

 

Среда, 11 јули 2017 година  

САМИТ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН 

Денеска во Трст, Италија, е закажан 4. годишен Самит на Западен Балкан во рамките на „Берлинскиот процес“, со цел зајакнување на регионалната соработка и унапредување на процесот на евроинтеграција.

Ова претставува можност да се развијат дискусии за развој на инклузивни општества, добро владеење и енергични економии. 

повеќе...