Вторник, 15 јануари 2019 година

ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА ПС НА НАТО ГО ПОЗДРАВУВА КОНЕЧНОТО УСВОЈУВАЊЕ НА УСТАВНОТО ИМЕ ВО СКОПЈЕ

Претседателката на Парламентарното Собрание на НАТО, Меделин Мун (Madeleine Moon) (Обединето Кралство), го поздравува усвојувањето на уставните амандмани од страна на Собранието во Скопје, со што се овозможи промената на официјалното име на земјата.  

повеќе...

 

Четврток, 27 декември 2018 година

УСВОЕНИ ЗАКЛУЧОЦИТЕ ОД ЈАВНАТА РАСПРАВА ЗА ЕНОРМНОТО ЗАГАДУВАЊЕ НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ 

Комисијата за транспорт, врски и екологија  на Собранието на Република Македонија, на 30. седницата одржана на 27 ноември и 25 декември 2018 година, како матично работно тело одржа Јавна расправа на тема: „Енормно загадување на амбиентниот воздух во Република Македонија“.

повеќе...

 

Среда, 26 декември 2018 година

СЕДУМНАЕСЕТТА СЕДНИЦА НА КОМИСИЈАТА ЗА ТРАНСПОРТ, ВРСКИ И ЕКОЛОГИЈА

Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија на 17. седница, како матично работно тело, во второ читање го разгледа Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.

повеќе...

 

Петок, 18 јануари 2019 година

ДЕЛЕГАЦИЈА НА КОМИСИЈАТА ЗА ЕВРОПСКИ ПРАШАЊА НА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО БУКУРЕШТ

Делегација на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, во состав: Јагода Шахпанска, Агим Шаќири и Жаклина Пешевска, ќе учествува на Конференцијата на претседатели на Комисиите за европски прашања на земјите членки на Европската Унија (КОСАК), што ќе се одржи од 20 до 21 јануари 2019 година во Букурешт, Република Романија.

повеќе...

 

Петок, 18 јануари 2019 година           

ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА НА КОМИСИЈАТА ЗА ОДБРАНА И БЕЗБЕДНОСТ

Комисијата за одбрана и безбедност, во соработка со Министерството за одбрана и амбасадата на Република Словенија во Република Македонија организираат панел дискусија која ќе се одржи на 21 јануари 2019 година од 14:30 до 15:02 часот.

повеќе...

 

Петок, 21 декември 2018 година

ЈАВНА РАСПРАВА НА КОМИСИЈАТА ЗА ЕДНАКВИ МОЖНОСТИ НА ЖЕНИТЕ И МАЖИТЕ

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Собранието на Република Македонија, на 25 декември 2018 година, во 11:00 часот, во Сала „Борис Трајковски“ ќе одржи Јавна расправа на тема: Поддршка при имплементација на социјални политики, мерки и буџет за еднородителски семејства. Јавната расправа е во соработка со Клубот на пратенички, а на иницијатива на Граѓанската организација за еднородителски семејства „Една може“ Скопје.                  

повеќе...

 

Вторник, 15 јануари 2019 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ РУБИН ЗЕМОН СО ЕГИПЕТСКИОТ АМБАСАДОР, Н.Е. МОАЈАД ФАТХАЛАХ ЕЛ ДАЛИЕ

Пратеникот Рубин Земон оствари средба со ополномоштениот амбасадор на Арапска Република Египет, Н.Е. Моајад Фатхалах Ел Далие. На средбата се разговараше за можностите за развивање и продлабочување на односите и соработката помеѓу двете земји, особено меѓу парламентите на двете држави. 

повеќе...

 

Вторник, 13 ноември 2018 година

СРЕДБА НА КООРДИНАТОРОТ ТОМИСЛАВ ТУНТЕВ СО АМБАСАДОРОТ НА ФРАНЦУСКАТА РЕПУБЛИКА, Н.Е. КРИСТИЈАН ТИМОНИЕ 

Двајцата соговорници оценија дека македонскиот парламент е исправен пред предизвикот да обезбеди успешно завршување на процесот на уставни промени, коишто ќе значат целосна имплементација на Договорот со Грција. На состанокот беше оценето дека во првата фаза од процесот за уставни измени имаше конструктивна парламентарна дебата, која треба да создаде услови во следната фаза да се зголеми поддршката од страна на пратениците.    

повеќе...

 

Петок, 9 ноември 2018 година

СРЕДБА НА КООРДИНАТОРОТ ТОМИСЛАВ ТУНТЕВ СО Н.Е. АМБАСАДОРОТ НА МИСИЈАТА НА ОБСЕ, КЛЕМЕНС КОЈА 

Координаторот на пратеничката група на СДСМ и Коалицијата, Томислав Тунтев денеска во Собранието на Република Македонија имаше средба со Н.Е. амбасадорот на Мисијата на ОБСЕ во Република Македонија, Клеменс Која. Процесот на уставни промени што е отпочнат во Собранието на Република Македонија, формирањето на работното тело за помирување, како и потребата паралелно со овој процес пратениците да работат на реформските законски проекти беа клучните теми на кои се осврнаа двајцата соговорници. 

повеќе...

 

Петок, 11 јануари 2019 година

РОМАНИЈА НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО СОВЕТОТ НА ЕУ 

Со почетокот на 2019 година, Романија стана новиот претседавач со Советот на Европската Унија, за прв пат откако стана дел од европското семејство во 2007 година. 

повеќе...

 

Вторник, 8 јануари 2019 година

ПЛОВДИВ И МАТЕРА - ЕВРОПСКИ ПРЕСТОЛНИНИ НА КУЛТУРАТА 

Бугарскиот град Пловдив и италијанскиот Матера ја добија титулата европски престолнини на културата за 2019 година.

повеќе...

 

Среда, 14 ноември 2018 година

НАГРАДАТА „ЛУКС“ ЗА ФИЛМОТ „ЖЕНА ВО ВОЈНА“

Драмата-комедија „Жена во војна“ (Woman at War) на Бенедикт Ерлингсон е добитник на наградата „ЛУКС“ за 2018 година на Европскиот парламент.

Станува збор за енергична, еколошка и феминистичка драма-комедија, во исландско-француско-украинска продукција, за една жена која ѝ прогласува војна на локалната алуминиумска индустрија во висорамнините на Исланд. Филмот претставува вистински повик за граѓанска отпорност, да се бори и да се спаси природата од индустрискаа алчност и хегемонија.

повеќе...