Петок, 24 септември 2021

МАКЕДОНСКО-ГЕРМАНСКИ ФОРУМ: ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈА „30 ГОДИНИ НЕЗАВИСНОСТ – УЛОГАТА НА СОБРАНИЕТО ВО ДЕМОКРАТИЈАТА“

Заменик-претседателката на Комисијата за европски прашања, Арта Билали-Зендели, во рамките на Македонско-германскиот форум, учествуваше на Панел-дискусија на тема „30 години независност – Улогата на Собранието во демократијата“, која се одржа денеска во Скопје, во организација на Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за општествени истражувања – МК91.

повеќе...

 

Петок, 24 септември 2021

УЧЕСТВО НА ПОТПРЕТСТЕДАТЕЛОТ МИСОВСКИ НА 5. МАКЕДОНСКО-ГЕРМАНСКИ ФОРУМ

Потпретстедателот на Собранието на Република Северна Македонија, г. Горан Мисовски учествуваше на 5. Македонско-германски форум, кој се одржа денес во Скопје, во организација на фондацијата Конрад Аденауер, на тема: „30 години независност на Северна Македонија - улогата на Собранието во демократијата”.

повеќе...

 

Петок, 24 септември 2021

ТРЕТА ТЕМАТСКА СЕСИЈА ЗА РОДОВО СЕНЗИТИВНИ ПОЛИТИКИ И ПРОЦЕДУРИ ВО СОБРАНИЕТО

Денес се одржа Третата тематска сесија за родово сензитивни политики и процедури во Собранието, на која воведни излагања имаа Гордана Сиљановска-Давкова, претседателка на Комисијата за еднакви можности на жените и мажитe и Лолита Ристова, претседателка на Клубот на пратенички.

повеќе...

 

Недела, 26 септември 2021

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ЕСЕНСКАТА СЕСИЈА НА ПССЕ

Бисера Костадиновска-Стојчевска и Арта Биљали-Зендели, членови на Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија, ќе учестуваат на есенската сесија на Паралементарното собрание на Советот на Европа, што се одржува во Стразбур од 27 до 30 септември оваа година.

повеќе...

 

Понеделник, 6 септември 2021 година

ПОЛОЖУВАЊЕ ВЕНЦИ СВЕЖО ЦВЕЌЕ

По повод одбележувањето на 30 годишниот јубилеј, 8 Септември- Денот на независнота на Република Северна Македонија, собраниска делегација предводена од потпретседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Горан Мисовски, составена од пратеничките Снежана Калеска-Ванчева и Велика Стојкова-Серафимовска, на 8 септември 2021 година (среда), во 8:00 часот, ќе положи венци свежо цвеќе на вечните почивалишта на поранешните претседатели Киро Глигоров и Борис Трајковски, на Алеја на Великаните-Градски гробишта Бутел. 

повеќе...

 

Понеделник, 16 август 2021

ПОЛОЖУВАЊЕ ВЕНЦИ СВЕЖО ЦВЕЌЕ

По повод одбележувањето на Денот на Армијата на Република Северна Македонија, 18 Август, делегација на Собранието на Република Северна Македонија во состав: Илија Николовски и Бети Стаменкоска-Трајкоска, на 18 август 2021 година (среда), во 14:00 часот, на градските гробишта Бутел, ќе положат четири венци свежо цвеќе и тоа на:

повеќе...

 

Вторник, 3 август 2021

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА КОМИТЕТОТ ЗА ОДНОСИ МЕЃУ ЗАЕДНИЦИТЕ, АРБАНА ПАШОЛИ, СО ФИЛИПЕ КЕРН

Претседателката на Комитетот за односи меѓу заедниците, Арбана Пашоли, денеска оствари средба со Филипе Керн, основач и директор на КЕА European Affairs, меѓународен истражувачки центар за култура, спорт, едукација и млади.

повеќе...

 

Среда, 27 јанаури 2021 година

СРЕДБА НА НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА КРАЛСТВО ШПАНИЈА

Николоски на средбата информираше за улогата, целите и надлежностите на Националниот совет за евроинтеграции, принципот на консензуално одлучување и инклузивниот карактер на телото, кое дава можност за расправа на преставници не само на законодавната и извршната власт туку и на општествениот сектор, МАНУ, ЗНМ, ЗЕЛС, стопанските комори, религиските заедници. Николоски изрази благодарност за поддршката која Шпанија ја дава за европската интеграција, како на политичко така и на експертско ниво. 

повеќе...

 

Петок, 15 јануари 2021 година

СРЕДБА НА НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА ХРВАТСКА 

Николоски информираше за конституирањето на Националниот совет за евроинтеграции, за надлежностите и составот на телото, неговата улога во процесот на пристапните преговори, како и за принципот на донесување на одлуки со консензус. Претседателот на Советот изрази задоволство од континуираните добри односи со Хрватска, која како земја членка на ЕУ и близок пријател на Македонија, дава поддршка и придонесува за позитивна афирмација на државата на нејзиниот евроинтегративен пат. 

повеќе...

 

Вторник, 5 јануари 2021

ПОРТУГАЛИЈА - НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО СОВЕТОТ НА ЕУ

Со стартот на новата година, Португалија го презеде ротирачкото претседателство со Советот на Европската Унија.

повеќе...

 

Петок, 18 декември 2020

„САХАРОВ“ ЗА ДЕМОКРАТСКАТА ОПОЗИЦИЈА ВО БЕЛОРУСИЈА

Претседателот на Европскиот парламент, Давид Сасоли, ја додели наградата „ Сахаров“ за слобода на мислење за 2020 година на Демократската опозиција во Белорусија.

повеќе...

 

Петок, 27 март 2020 година

НАШАТА ЗЕМЈА 30-ТА ЧЛЕНКА НА НАТО

Денеска нашата земја стана 30-та членка на НАТО, откако го депонираше својот инструмент за пристапување кон Северноатлантскиот договор пред Министерството за надворешни работи на САД во Вашингтон.

повеќе...

 
Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.