Петок, 24 мај 2019 година

ОБРАЌАЊЕ НА ПРАТЕНИКОТ БЕТИАН КИТЕВ НА ДЕБАТА ЗА НАБЉУДУВАЊЕТО НА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ

Пратеникот Бетиан Китев на состанокот на Постојаниот комитет во Париз на кој учествува во функција на шеф на Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија во Парламентарното собрание на Советот на Европа, се обрати пред пратениците на дебатата за набљудување на претседателските избори во Северна Македонија.

повеќе...

 

Петок, 17 мај 2019 година

ДАНСКА ГИ ЦЕНИ НАПОРИТЕ, НАПРЕДОКОТ И РЕФОРМИТЕ НА ДРЖАВАТА КОН ЕУ И НАТО

Пратеничката група на Собранието на Република Северна Македонија за соработка со Парламентот на Кралството Данска денеска оствари средба со делегација од Данскиот парламент, предводена од меѓународниот секретар Кенет Финсен.

повеќе...

 

Петок, 17 мај 2019 година

БОГАТСТВО НА ОПШТЕСТВОТО Е РАЗНОЛИКОСТА

Во Собранието на Република Северна Македонија денеска се одбележа 17 мај - Меѓународниот ден против хомофобија, трансфобија и бифобија, во организација на Интерпартиската парламентарна група за правата на ЛГБТИ лицата.

На настанот, покрај пратениците членови на Интерпартиската група, присуствуваа и претставници на дипломатскиот кор и организации членки на Националната мрежа за борба против хомофобија и трансфобија.

повеќе...

 

Четврток, 23 мај 2019 година

ПРАТЕНИЧКАТА ЛИЛЈАНА ЗАТУРОСКА НА ПРОЕКТ НА ЕУ ЗА ПОДДРШКА НА МЕДИУМИТЕ ВО САРАЕВО

Претседателката на Комисијата за транспорт, врски и екологија, Лилјана Затуроска, на 28 мај 2019 година, во Сараево, ќе учествува на Регионален проект финансиран од ЕУ за поддршка на медиумите за јавни услуги во Западен Балкан.

Најавено е состанокот да биде фокусиран на прашањето за финансирањето на медиумите од јавните служби. Состанокот е продолжение на активноста која што започна со серија од пет национални тркалезни маси, организирани во Белград, Подгорица, Приштина, Сараево и Тирана.

повеќе...

 

Четврток, 23 мај 2019 година

УЧЕСТВО НА ПРАТЕНИКОТ КИТЕВ НА ПОСТОЈАНИОТ КОМИТЕТ ВО ПАРИЗ

Шефот на Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија во Парламентарното собрание на Советот на Европа, г. Бетиан Китев ќе учествува на состанокот на Постојаниот комитет на 24 мај 2019 година во Париз. Во мај, според принципот на ротација, започнува француското претседавање со Комитетот на министри на Советот на Европа кое ќе трае до ноември 2019 година.

повеќе...

 

Среда, 15 мај 2019 година

ДОДЕЛУВАЊЕ НАГРАДА НА ИНТЕРПАРТИСКАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА ЗА ПРАВАТА НА ЛГБТИ ЛИЦАТА

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден против хомофобија, трансфобија и бифобија, на 17 мај 2019 година, во Сала „Борис Трајковски“ од 11:00 до 13:00 часот, на Интерпартиската парламентарна група за правата на ЛГБТИ лицата, ќе ѝ биде доделена награда за поддржувач на годината.

повеќе...

 

Петок, 29 март 2019 година                                                                 

ГРУБИ - ДУЦИНАС: ЗАСЛУЖУВАМЕ ДАТУМ ВО ЈУНИ 

Претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, Артан Груби, имаше средба со  Костас Дузинас, професор по право и филозофија и директор на Биркбек институтот за хуманизам на Лондонскиот универзитет.

повеќе...

 

Четврток, 21 март 2019 година

ОДРЖАНА РАБОТИЛНИЦА СО НАДВОРЕШНИТЕ СОРАБОТНИЦИ НА ПРАТЕНИЧКИТЕ ГРУПИ ВО СОБРАНИЕТО

Во организација на Парламентарниот институт при Собранието на Република Северна Македонија, а подржано од Швајцарската амбасада во Република Северна Македонија и Националниот демократски институт (НДИ) за Република Северна Македонија, во Кавадарци се спроведе Работилница за надворешните соработници на пратеничките групи на тема: „Зајакнување на административните капацитети во насока на јакнење на законодавната функција на Собранието: постапка за донесување закони, номотехнички правила на изработка на прописи, постапка за донесување буџет и усогласување на домашното со ЕУ законодавството“.

повеќе...

 

Среда, 13 март 2019 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА СРЕДБА СО АМБАСАДОРКАТА ГАЛОВЕЈ

Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија во состав: Диме Велковски, Шпреса Хадри, Владимир Ѓорчев, Африм Гаши и Сурија Рашиди, кои од 3 до 7 март 2019 година беа во официјална посета на Парламентот на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, денеска, остварија работна средба со амбасадорката на Обединетото Кралство, Рејчел Галовеј, на нејзина покана.

повеќе...

 

Петок, 8 март 2019 година

РОДОВАТА ЕДНАКВОСТ ПРИОРИТЕТ ЗА ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА

По повод Меѓународниот ден на жената – 8 Март, Европската комисија се осврна на женските права во Европа и во странство. 

повеќе...

 

Среда, 6 февруари 2019 година

ПОТПИШАН ПРОТОКОЛОТ ЗА ПРИСТАПУВАЊЕ ВО НАТО

Во седиштето на НАТО во Брисел, денеска, беше потпишан Протоколот за пристапување на Република Северна Македонија во Алијансата. Протоколот го потпишаа постојаните претставници на 29-те членки на НАТО и министерот за надворешни работи на нашата земја, Никола Димитров.

повеќе...

 

Петок, 11 јануари 2019 година

РОМАНИЈА НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО СОВЕТОТ НА ЕУ 

Со почетокот на 2019 година, Романија стана новиот претседавач со Советот на Европската Унија, за прв пат откако стана дел од европското семејство во 2007 година. 

повеќе...