Понеделник, 11 ноември 2019 година

РАЗВОЈОТ НА ИНФРАСТРУКТУРАТА - ОСНОВЕН ПРЕДУСЛОВ ЗА УСПЕШЕН ЕКОНОМСКИ РАСТ

На редовната сесија на Парламентарното собрание на ПД-ЦЕИ, која се одржа во Рим, Италија, која воедно е и претседавач со ЦЕИ оваа 2019 година, учествуваше и делегацијата на ПД-ЦЕИ на Собранието на Република Северна Македонија, предводена од претседателот на Делегацијата, Фадил Зендели.

повеќе...

 

Понеделник, 11 ноември 2019 година

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ИППГ: ЈАКНЕЊЕ НА ИНТЕР-СЕКТОРСКАТА СОРАБОТКА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ИЗБОРНИТЕ ПРАВА НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

Главна цел на настанот беше да се актуелизира дискусијата за ограниченото учество на лицата со попреченост во изборниот процес, како и за можните предлози за унапредување на интерсекторската соработка во насока на инклузија и остварување на нивните изборни граѓански и политички права.

повеќе...

 

Четврток, 7 ноември 2019 година

ВТОР ДЕН ОД ПОСЕТАТА НА ДЕЛЕГАЦИЈАТА ВО ПС НА НАТО НА ФРАНЦУСКАТА РЕПУБЛИКА

Делегацијата имаше можност да размени мислења со г-ѓа Дуња Мијатовиќ, комесар за човекови права на Советот на Европа, која ги информираше пратениците околу загрижувачката состојба со мигрантите на територијата на Република Грција и можноста од ескалација, што ја наметнува потребата од поголема координација меѓу членките и со Европската комисија. На прашањето на пратеникот Илија Димовски за евентуална посета на комесарката на земјата и утврдување на состојбата во делот на слобода на медиумите, таа најави дека планира следната година да ја посети Република Северна Македонија, со цел на утврдување на фактичката состојба на тој план.

повеќе...

 

Петок, 8 ноември 2019 година

ПОЛОЖУВАЊЕ СВЕЖО ЦВЕЌЕ

По повод Денот на народната жалост и одбележување на Примирјето од 1918 година и сеќавање во спомен на загинатите, повредените, исчезнатите и раселените лица од сите војни и од сите народи, собраниска делегација, во состав: Панче Иванов, Александра Цветковска, Хари Локвенец, Бетиан Китев и Жаклина Пешевска, на 11 ноември 2019 година (понеделник), во 11:00 часот, ќе положи венец свежо цвеќе на Француските воени гробишта во Скопје. 

повеќе...

 

Петок, 8 ноември 2019 година

ПОЛОЖУВАЊЕ ВЕНЦИ СВЕЖО ЦВЕЌЕ ПО ПОВОД 13 НОЕМВРИ

По повод 13 Ноември - Денот на ослободување на Градот Скопје, собраниска делегација предводена од попретседателот Горан Мисовски, а во состав: Илија Николовски и Жаклина Пешевска, на 13 ноември 2019 година (среда), ќе положи венци свежо цвеќе, и тоа:

повеќе...

 

Среда, 6 ноември 2019 година

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ИППГ ЗА ЈАКНЕЊЕ НА ИНТЕРСЕКТОРСКАТА СОРАБОТКА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ИЗБОРНИТЕ ПРАВА НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

Интерпартиската парламентарна група за правата на лицата со посебни способности (ИППГ), ВО СОРАБОТКА СО Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Полио Плус – движење против хендикеп кое делува како технички комитет на ИППГ, на 8 ноември 2019 година (петок), во Хотелот „Холидеј Ин“, Скопје, ќе одржи Тркалезна маса на тема: „Јакнење на интерсекторската соработка за унапредување на изборните права на лицата со попреченост“.

повеќе...

 

Четврток, 7 ноември 2019 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИЧКАТА КУЗМАНОВСКА СО ЦРНОГОРСКАТА АМБАСАДОРКА ПЕТРОВИЌ

Во текот на вчерашниот ден во Собранието се одржа средба на претседателката на Пратеничката група на Собранието за соработка со Парламентот на Црна Гора и Комисијата за финансирање и буџет, г-ѓа Лилјана Кузмановска и црногорската амбасадорка, г-ѓа Марија Петровиќ. На средбата беше потенцирана досегашната соработка на двете земји, како и заложбата истата дополнително да се продлабочи. 

повеќе...

 

Среда, 16 октомври 2019 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ АЉИМИ СО ЏУЛИЕН ВАСАЛО 

На средбата се разговараше за политичката состојба во земјата, владеењето на правото, ветингот но и ситуацијата во која се наоѓа нашата држава во пресрет на добивањето на датум за започнување на преговорите со Европската Унија. 

повеќе...

 

Вторник, 23 јули 2019 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ РАМЧИЛОВИЌ СО ИРФАН ЧЕНГИЌ, ПРАТЕНИК ОД БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Во рамки на денешната средба стана збор за почитувањето и унапредувањето на основните човекови права, како и за продлабочување и интензивирање на соработката помеѓу Парламентите на двете држави. 

повеќе...

 

Четврток, 7 ноември 2019 година

ИЛХАН КЈУЧЈУК - НОВ ИЗВЕСТУВАЧ ЗА НАШАТА ЗЕМЈА ВО ЕВРОПАРЛАМЕНТОТ

Комисијата за надворешни работи на Европскиот парламент одлучи нов известувач за Република Северна Македонија да биде Бугаринот Илхан Кјучјук, на местото на словенечкиот европратеник Иво Вајгл. Тоа значи дека во наредните пет години тој ќе ги подготвува извештаите за реформскиот напредок на нашата земја.

повеќе...

 

Вторник, 29 октомври 2019 година

НАГРАДАТА „САХАРОВ“ ЗА БОРЕЦ ЗА ПРАВАТА НА КИНЕСКОТО УЈГУРСКО МАЛЦИНСТВО

Илхам Тохти од Ујгур, кој се бори за правата на кинеското ујгурско малцинство, е добитник на наградата „Сахаров“ за 2019 година, којашто ја доделува Европскиот парламент за слобода на мислата. Тохти е поборник за дијалог и застапник за спроведување на регионалните закони за автономија во Кина. Од 2014 година е осуден на доживотен затвор поради сепаратизам. 

повеќе...

 

Среда, 24 јули 2019 година

МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ „ГОСПОД ПОСТОИ, ИМЕТО Ѝ Е ПЕТРУНИЈА“ ВО ТЕСНА КОНКУРЕНЦИЈА ЗА ЕВРОПСКАТА НАГРАДА „ЛУКС“

Филмот „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ на Теона Стругар-Митевска останува во игра за филмската награда „Лукс“ на Европскиот парламент, откако беа избрани трите финалисти.

повеќе...