Петок, 24 јануари 2020

ЈАВНА РАСПРАВА ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ПОВРАТНИЦИТЕ ОД ЕУ ЗЕМЈИТЕ СОГЛАСНО РЕАДМИСИОНИТЕ ДОГОВОРИ

Постојаната анкетна комисија за заштита на слободите и правата на граѓанинот, на денешната 14. Седница, одржа Јавна расправа на тема: Проблемите на повратниците од земјите на Европската Унија согласно реадмисионите договори.

повеќе...

 

Петок, 24 јануари 2020

Разгледан Предлог-законот за субвенциониран студентски оброк

Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Северна Македонија, на 75. седница, одржана на 22 јануари 2020 година, како матично работно тело го разгледа Предлогот на законот за субвенциониран студентски оброк, поднесен од пратениците Јулиана Николова, Александар Кирацовски, Сашко Костов, Реџеп Мемеди, Џевад Адеми и Анета Симеска Димоска (по скратена постапка).

повеќе...

 

Среда, 22 јануари 2020 година

ПЕДЕСЕТ И СЕДМА СЕДНИЦА НА КОМИСИЈАТА ЗА ТРАНСПОРТ, ВРСКИ И ЕКОЛОГИЈА

Комисијата за транспорт, врски и екологија на 57.Седница, одржана на 20 јануари 2020 година, како матично работно тело, по скратена постапка ги разгледа:

повеќе...

 

Петок, 24 јануари 2020

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА РЕДОВНА СЕСИЈА НА ПС НА СЕ ВО СТРАЗБУР

Делегација на Собранието на Република Северна Македонија во Парламентарното Собрание на Советот на Европа, во состав Бетиан Китев, шеф и членовите: Шпреса Хадри и Никола Попоски од 26 до 31 јануари 2020 година, ќе учествуваат во Првиот дел од редовната Сесија на Парламентарното Собрание на Советот на Европа што се одржува во Стразбур, Франција.

повеќе...

 

Среда, 22 јануари 2020

ЈАВНА РАСПРАВА НА ТЕМА: ПРОБЛЕМИТЕ НА ПОВРАТНИЦИТЕ ОД ЗЕМЈИТЕ НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА СОГЛАСНО РЕАДМИСИОНИТЕ ДОГОВОРИ

Постојаната анкетна комисија за заштита на слободата и правата на граѓанинот, на 24 јануари 2020 година (петок), во 11:00 часот, во Сала „Борис Трајковски“ ќе одржи Јавна расправа на тема: Проблемите на повратниците од земјите на Европската Унија согласно реадмисионите договори.

повеќе...

 

Петок, 17 јануари 2020 година

ПРАТЕНИКОТ ЕЈУП АЛИМИ НА КОСАК ВО ЗАГРЕБ

Во рамките на Хрватското претседавање со Советот на Европската Унија, членот на  Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија, Ејуп Алими, на 19 и 20 јануари 2020 година, ќе учествува на Конференција на Комисиите за европски прашања на земјите ЕУ членки - КОСАК, што ќе се одржи во Загреб, Република Хрватска.

повеќе...

 

Понеделник, 20 јануари 2020

СРЕДБА НА ПОТПРЕТСЕДАТЕЛОТ РАМЧИЛОВИЌ СО БОСАНСКИОТ АМБАСАДОР ЈАЌИМОВИЌ

Потпретседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Зеќир Рамчиловиќ, оствари средба со новоименуваниот амбасадор на Република Босна и Херцеговина, Н.Е. Драган Јаќимовиќ.

повеќе...

 

Петок, 17 јануари 2020

СРЕДБА НА ПОТПРЕТСЕДАТЕЛОТ РАМЧИЛОВИЌ СО ДИРЕКТОРOТ НА ТИКА, АЈТЕКИН АЈДЕН

Потпретседателот на Собранието, Зеќир Рамчиловиќ, вчера оствари средба со директорoт на Турската агенција за соработка и координација во Македонија ТИКА, Ајтекин Ајден.

повеќе...

 

Четврток, 5 декември 2019 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ЛОКВЕНЕЦ СО СТУДЕНТИ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ “АМЕРИКАН КОЛЕЏ СКОПЈЕ”

Пратеникот Хари Локвенец, претседател на Комисијата за одбрана и безбедност на Собранието на Република Северна Македонија, денеска оствари средба со студенти од факултетите за правни и политички науки при Универзитетот “Американ колеџ Скопје”, кои беа во еднодневна посета на Собранието. 

повеќе...

 

Понеделник, 6 јануари 2020

РИЕКА И ГОЛВЕЈ - ЕВРОПСКИ ПРЕСТОЛНИНИ НА КУЛТУРАТА

Хрватскиот град Риека и ирскиот Голвеј се избрани за европски градови на културата за 2020 година.

повеќе...

 

Понеделник, 6 јануари 2020

ХРВАТСКА – НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО СОВЕТОТ НА ЕУ

Од почетокот на 2020 година, Хрватска го презеде претседавањето со Советот на Европската Унија.

Под мотото „Силна Европа во светот на предизвиците“, Хрватска одвои четири приоритети за време на претседателството, и тоа: Европа која се развива, Европа која поврзува, Европа која штити и Европа која е влијателна.

повеќе...

 

Четврток, 28 ноември 2019

ЕВРОПСКАТА НАГРАДА „ЛУКС“ ЗА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ „ГОСПОД ПОСТОИ, НЕЈЗИНОТО ИМЕ Е ПЕТРУНИЈА“

Македонскиот филм „Господ постои, нејзиното име е Петрунија“ на Теона Стругар-Митевска, ја освои 13. филмска награда „Лукс“ на Европскиот парламент. Наградата ја додели претседателот на Европскиот парламент, Давид Сасоли, за време на вчерашната свечена церемонија во европскиот законодавен дом во Стразбур.

повеќе...