Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Комисија за надворешна политика

 

Е-пошта: knadvpol@sobranie.mk

Комисијата има претседател, дванаесет члена и нивни заменици.

Комисијата ги разгледува прашањата што се однесуваат за:

 • надворешната политика на Република Македонија и нејзините односи со другите држави и  меѓународни организации;
 • политиката со која се обезбедува грижата на Републиката за положбата и правата на припадниците на македонскиот народ во соседните земји и за иселениците од Македонија, како и за културните, економските и социјалните права на граѓаните од Републиката во странство;
 • стапување или истапување од сојуз или заедници со други држави;
 • стапување вo членство или истапување од членство на меѓународни организации;
 • потреба од започнување преговори за склучување билатерални и мултилатерални меѓународни договори на Република Македонија, односно за платформите на овие преговори;
 • ратификација на меѓународни договори;
 • меѓународна регулатива од областа на човековите и граѓанските права, слободи и документи на меѓународни организации и асоцијации;
 • воспоставување на парламентарна соработка на Републиката со други држави и меѓународни организации;
 • воспоставување соработка со комисиите за надворешна политика на парламентите на другите држави;        
 • иницијативи  и  предлози за дефинирање на стратегијата на надворешната политика на Република Македонија и 
 • други прашања што се однесуваат на надворешната политика на Република Македонија.
претседател: АНТОНИЈО МИЛОШОСКИ
заменик на претседателот: МАГДАЛЕНА МАНАСКОВА
членови: 1) ТАЊА КОВАЧЕВ
2) ЛИЛЈАНА ПОПОВСКА
3) ИВАНА ТУФЕГЏИЌ
4) ЈАГОДА ШАХПАСКА
5) ИЛИЈА НИКОЛОВСКИ
6) ШПРЕСА ХАДРИ
7) ЕМИЛ ДИМИТРИЕВ
8) НИКОЛА ПОПОСКИ
9) ЕЛИЗАБЕТА КАНЧЕСКА-МИЛЕВСКА
10) АНЕ ЛАШКОСКА
11) ЕМИЛИЈА АЛЕКСАНДРОВА
12) АФРИМ ГАШИ
заменици на членовите: 1) ДАЛИБОР БОГДАНОВСКИ
2) ТАТЈАНА ПРЕНТОВИЌ
3) КОСТАДИН АЦЕВСКИ
4) ЈУЛИАНА НИКОЛОВА
5) 
6) АРТАН ГРУБИ
7) ИЛИЈА ДИМОВСКИ
8) ТРАЈКО ВЕЉАНОСКИ
9) САШО ВАСИЛЕВСКИ
10) ЉУПЧО ДИМОВСКИ
11) ЗОРАН ЃОРЃИЕВСКИ
12) 
 

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.