Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците

Е-пошта: k-polsis@sobranie.mk

Комисијата има претседател, четиринаесет члена и нивни заменици.

Комисијата ги разгледува прашањата што се однесуваат за:

 • функционирање на политичкиот систем;
 • менување на границите на Републиката;
 • државните симболи и нивната употреба;
 • судството, адвокатурата и јавното обвинителство;
 • амнестија и помилување;
 • слобода на движењето и слобода на изборот на живеалиштето;
 • матична евиденција и заштита на личните податоци;
 • лични имиња, лични карти и патни исправи;
 • попис на населението;
 • системот на јавното информирање;
 • право на здружување на граѓаните и политичко организирање,
 • избирачко право и начин на избор на пратеници, претседателот на Република Македонија, членовите на советите и градоначалниците;
 • референдум;
 • народниот правобранител;
 • Македонската православна црква како и Исламската верска заедница во Македонија, Католичката црква, Евангелско-методистичката црква, Еврејската заедница и други верски заедници и религиозни групи;
 • одликувања, признанија и награди;
 • празниците на Република Македонија;
 • организација на државната управа;
 • право на употреба на јазиците и писмата на заедниците;
 • гарантирање   на   заштитата  на  етничкиот,  културниот, јазичниот и верскиот идентитет на заедниците,
 • воспоставување меѓународна соработка за прашања кои се однесуваат на политичките системи и односите  меѓу заедниците и
 •  други прашања што се однесуваат на политичкиот систем и односите меѓу заедниците.

 

Претседател: АЛЕКСАНДАР КИРАЦОВСКИ
Заменик на претседателот:  ЧЕДОМИР САЗДОВСКИ
Членови: 1. СОЊА МИРАКОВСКА
2. ФЕРИД МУХИЌ
3. САШКО КОСТОВ
4. БЕТИАН КИТЕВ 
5. АНЕТА СИМЕСКА-ДИМОСКА
6. РЕЏАИЉ ИСМАИЛИ
7. СУРИЈА РАШИДИ
8. АНТОНИЈО МИЛОШОСКИ
9. ВЛАДИМИР ЃОРЧЕВ
10. ДАНИЕЛА РАНГЕЛОВА
11. ЗОРАН ИЛИОСКИ
12. ЈУСУФ ХАСАНИ
13. ПАНЧО МИНОВ
14. АФРИМ ГАШИ
Заменици на членовите: 1. КАТЕРИНА КУЗМАНОВСКА

2. СНЕЖАНА КАЛЕСКА-ВАНЧЕВА

3. БЛАГОЈЧЕ ТРПЕВСКИ
4. ЕНЕС ИБРАХИМ 
5. КОСТАДИН АЦЕВСКИ
6. ШПРЕСА ХАДРИ 
7. 
8. ТРАЈКО ВЕЉАНОСКИ
9. НАДА ЦИПУШЕВА
10. МАГДАЛЕНА МАНАСКОВА
11. АНЕ ЛАШКОСКА
12. ИВАН СТОИЛКОВИЌ
13. НОЛА ИСМАЈЛОСКА-СТАРОВА 
14. ФАДИЛ ЗЕНДЕЛИ
 

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.