Четврток, 12 јули 2018 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ПАРЛАМЕНТАРНА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО БЕЛГРАД

Делегација на Собранието на Република Македонија од Комисијата за економски прашања, во состав: заменик-претседателот на Комисијата Агим Шаќири, членот Драган Цуклев и заменик-членката Анета Симеска-Димоска, учествува на Парламентарна конференција посветена на можностите за трговски олеснувања и инвестиции во регионот на земјите од Западен Балкан и Медитеранот, која се одржува на 12 и 13 јули 2018 година во Белград, Република Србија. 

повеќе...

 

Четврток, 12 јули 2018 година, Брисел

ИНТЕРПАРЛАМЕНТАРНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА: „ДОБРО УПРАВУВАЊЕ СО ФОНДОВИТЕ НА ЕУ: КОНТРОЛНА И НАДЗОРНА ФУНКЦИЈА НА ПАРЛАМЕНТОТ ВО ТРОШЕЊЕ НА БУЏЕТСКИТЕ СРЕДСТВА“

На Конференцијата учествува Делегација од Собранието на Република Македонија и тоа претседателката на Комисијата за финанансирање и буџет Лилјана Кузмановска, потпретседателот на Собранието Весел Мемеди, пратеникот Панче Иванов, член на Комисијата за финансирање и буџет и пратеничката Шпреса Хадри, членка на Комисијата за европски прашања.

повеќе...

 

Среда, 11 јули 2018 година

УСВОЕНА „ДЕКЛАРАЦИЈАТА ОД БЕРЛИН“

Со усвојување на „Декларацијата од Берлин“, денеска во главниот град на Сојузна Република Германија заврши 27. Годишна сесија на Парламентарното собрание на ОБСЕ, на која учествуваше Делегација на Собранието на Република Македонија во состав: шефот на Делегацијата Владимир Ѓорчев и членовите Јагода Шахпаска и Реџаиљ Исмаили. 

повеќе...

 

Петок, 6 јули 2018 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА 27. ГОДИШНА СЕСИЈА НА ПС НА ОБСЕ

Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ) во состав: г. Владимир Ѓорчев, шеф на Делегацијата, г-ѓа Јагода Шахпаска и г. Реџаиљ Исмаили, членови  на Делегацијата, ќе учествува на 27. Годишна сесија на ПС на ОБСЕ, што ќе се одржи од 7 до 11 јули 2018 година во Берлин, Сојузна Република Германија. 

Главна тема за дискусија на Годишната сесија е: „Имплементација на заложбите на ОБСЕ: улогата на парламентите“. На Сесијата се очекува учество на околу 300 пратеници од 57 земји учеснички и партнери за соработка на ОБСЕ од Европа, Северна Америка, Централна Азија, Блискиот Исток и Северна Африка. 

повеќе...

 

Понеделник, 25 јуни 2018 година

ПРАТЕНИЧКАТА ЛИЛЈАНА ЗАТУРОСКА НА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО ТИРАНА

Во рамките на Регионалниот проект „Зајакнување на општеството – Техничка помош за јавните медиумски сервиси на Западен Балкан“, финансиран од ЕУ, на 26 и 27 јуни 2018 година во Тирана, Република Албанија, ќе се одржи Конференција за отворање на Регионалниот проект, на тема: „Техничка помош за јавниот медиумски сервис на Западен Балкан“.

повеќе...

 

Петок, 22 јуни 2018 година

НАДЗОРНА РАСПРАВА НА КОМИСИЈАТА ЗА КУЛТУРА

Комисијата за култура на второто продолжение на 14-та седница, ќе продолжи со надзорната расправа на тема „Закон за управување со светското природно и културно наследство во Охридскиот регион и сродната регулатива во контекст на Конвенцијата на УНЕСКО за заштита на природното и културно наследство“.

повеќе...

 

Среда, 6 јуни 2018 година

СРЕДБА НА СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА СО КИНЕСКИОТ АМБАСАДОР ВО МАКЕДОНИЈА, Г-ЃА ЈИН ЛИКСИАН

Делегација на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Народна Република Кина предводена од г-ѓа Владанка Авировиќ, а во чиј состав беа и г-ѓа Јагода Шахпаска, г-ѓа Анета Симеска-Димоска, г. Агим Шаќири, г-ѓа Весна Пемова и г. Јохан Тарчуловски, вчера остварија средба со кинескиот амбасадор во Република Македонија, г-ѓа Јин Ликсиан. Средбата се оддржа во новите простории на кинеската амбасада.

повеќе...

 

Понеделник, 4 јуни 2018 година

РАБОТНА СРЕДБА НА КОМИСИЈАТА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И БУЏЕТ 

Претседателката на Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Лилјана Кузмановска и членовите г. Панче Иванов и г. Реџаиљ Исмаили, одржаа средба со г. Метин Хакверди, пратеник и член на Комисијата за финансии, буџетирање и Европската Унија во Бундестагот на Република Германија. Средбата беше остварена на барање на Фондацијата Фридрих Еберт.  

повеќе...

 

Вторник, 22 мај 2018 година

СРЕДБА НА КООРДИНАТОРОТ НА ПГ НА СДСМ И КОАЛИЦИЈАТА, Г. ТОМИСЛАВ ТУНТЕВ СО ФРАНЦУСКИОТ АМБАСАДОР,  Г. КРИСТИЈАН ТИМОНИЕ

Координаторот на пратеничката група на СДСМ и Коалицијата, г. Томислав Тунтев денеска имаше средба со амбасадорот на Француската Република во Македонија, Н.Е. Кристијан Тимоние. Централна тема на состанокот беше дијалогот „Жан Моне“, што на крајот на минатата недела се одржа во Охрид и унапредувањето на дијалогот меѓу парламентарните партии, во насока на градење на меѓусебна доверба во интерес на ефикасна работа на Собранието на Република Македонија, како и на нејзините граѓани.

повеќе...

 

Четврток, 17 мај 2018 година

САМИТ ЕУ-ЗАПАДЕН БАЛКАН

Денеска во Софија, Бугарија, се одржува Самитот на Европската Унија и Западниот Балкан, како потврда на посветеноста на ЕУ кон своите партнери од овој регион и неговата припадност на европското семејство.
Самитот има за цел зајакнување на врските помеѓу ЕУ и Западен Балкан во инфраструктурата, дигиталното и човечкото поврзување, односно справување со заедничките предизвици, како што се безбедноста, миграцијата, геополитичките случувања и добрососедските односи.

повеќе...

 

Среда, 18 април 2018 година

МАКЕДОНИЈА СО ПРЕПОРАКА ЗА ЗАПОЧНУВАЊЕ НА ПРИСТАПНИТЕ ПРЕГОВОРИ СО ЕУ

Република Македонија доби позитивен Извештај за напредокот од Европската комисија, која му предлага на Советот започнување на преговори за членство во Европската Унија, со оглед на постигнатиот напредок и остварувањето на реформите.

повеќе...

 

Петок, 9 март 2018 година

ИЗВЕШТАЈ ЗА ЕДНАКВОСТА МЕЃУ ЖЕНИТЕ И МАЖИТЕ НА ЕВРОКОМИСИЈАТА

Европската комисија го одбележа Меѓународниот ден на жената со објавување на Извештајот за еднаквост меѓу мажите и жените од 2018 година, како и презентација на Извештајот за жените во технологијата. 

повеќе...