Pratenichki sostav
 
LEGJISLATURA E DEPUTETËVE

E enjte, 23 nëntor 2017, Poreç, Kroaci

Fjalimi i kryetarit Xhaferi me rastin e përurimit të shtatores së Nënë Terezës

Me të vërtetë më paraqet kënaqësi të madhe që sot jam i pranishëm në zbulimin solemn të përmendores së shenjtores Nënë Terezë, këtu në Poreç. Për ne shqiptarët, pa dallim se ku jetojmë dhe cilës fe i takojmë, a besoj se edhe për çdo njeri human, shenjtorja e bekuar Nënë Tereza është simbol i humanizmit pakufi, i dashurisë dhe kujdesit pikërisht ndaj atyre njerëzve ndaj të cilëve jeta ka qenë e pamëshirshme.

më shumë...

E premte, 17 nëntor 2017

Fjalimi i Kryetarit Xhaferi në takimin e punës të GPNP me temë „Familje për çdo fëmijë“

Kur e lexoja programin për takimin e sotëm, a sidomos temën "Familje për çdo fëmijë", mu kujtua romani i Çarlls Dikens, "Oliver Tvist", i cili rrëfimin e vet e fillon me përshkrimin e kushteve për jetë të fëmijëve pa prindër në një jetimore dhe me keqpërdorimin e  tyre më të vrazhdë. Besoj se shumë prej jush e kanë lexuar romanin ose po kanë shikuar ndonjë nga shumica e versioneve filmike që janë incizuar sipas këtij romani.

më shumë...

E mërkurë, 15 nëntor 2017

FJALIMI I KRYETARIT XHAFERI NË KONFERENCË RAJONALE E RRJETIT TË KOMISIONEVE PARLAMENTARE PËR EKONOMI, FINANCA DHE EUROINTEGRIME TË BALLKANIT PERËNDIMOR

Sipas rregullit, nëntori dhe dhjetori, në të gjitha shtetet janë muaj kur në parlamentet në çaste të caktuara ka edhe debate të nxehta rreth buxhetit për vitin e ardhshëm. Prandaj, mendoj se ky është tajmingu i vërtetë për konferencën e sotme në të cilën temë e debatit është "Parlamentet e Ballkanit Perëndimor dhe Mbikëqyrja Buxhetore". 

më shumë...

E hënë, 30 tetor 2017

Fjalimi i Kryetarit Xhaferi në hapjen e Konferencës Shkencore për Ndotjen e Ajrit

“Mendo globalisht - vepro lokalisht” është motoja në veprimin e shumë organizatave të gjelbra joqeveritare dhe partive të gjelbra politike. Konsideroj se kjo mënyrë e të menduarit, nëse dëshironi edhe filozofia e të jetuarit duhet të jetë bazë e vetëdijes ekologjike, e me të edhe e kujdesit për mjedisin jetësor të çdo njeriu në planetin Tokë. Personalisht, konsideroj se sikurse paqja që është kategori e pandashme, ashtu edhe mbrojtja e mjedisit jetësor, përkatësisht kujdesi për planetin tonë është kategori e pandashme.

më shumë...

E premte, 27 tetor 2017

Fjalimi i Kryetarit Xhaferi në Konferencën e 8-të të kryetarëve të Parlamenteve nga vendet e Ballkanit Perëndimor, me temë: „Integrimet e BE-së: rezultatet dhe aspiratat“

Kjo është konferenca e tetë e kryetarëve të asambleve të rajonit tonë, të Ballkanit perëndimor, në organizim të Asamblesë  Nacionale Hungareze dhe këto takime tona tani më veç bëhen traditë për të cilën jam i bindur se do të vazhdojë. Dua ta shfrytëzoj këtë rast dhe ti falënderohem mikpritësit tonë, kolegut të respektuar Llasllo Kover, a nëpërmjet tij edhe Asamblesë Hungareze për vazhdimësinë e shfaqur në aktivitetin e tyre ndërkombëtar, respektivisht, diplomacinë parlamentare për shtetet e Ballkanit Perëndimor. 

më shumë...

E mërkurë, 18 tetor 2017

Promovimi i plurazmit kulturor dhe paqes nëpërmjet dialogut inter-fetar dhe inter-etnik

Planeti ynë Toka mbijeton dhe është e bukur para së gjithash, për shkak të biodiversitetit natyror. Unë personalisht besoj se po aq i rëndësishëm për mbijetesën e planetit Tokë është diversiteti etnik, kulturor, gjuhësor dhe religjioz, respektivisht diversitetet që e krijojnë dhe e lëvizin civilizimin njerëzor.

më shumë...

E premte, 6 tetor 2017

Fjalimi i Kryetarit Xhaferi në hapjen e „Konferencës ballkanike me rastin e 500-vjetorit të reformimit protestant, 1517-2017“

Mirëserdhët në shtëpinë ligjvënëse të Republikës së Maqedonisë, në shtëpinë e të gjithë qytetarëve. Që nga fillimi i mandatit tim, e shpreha qartë qëllimin tim që këtë tempull të demokracisë ta hap për të gjitha iniciativat, nevojat dhe hapat pozitive në ndërtimin e një shoqërie më të mirë, më të shëndoshë, më demokratike, në të cilën të gjithë qytetarët do të jenë të njëjtë dhe të barabartë në të drejtat dhe obligimet e tyre. Kjo konferencë me të cilën shënohet 500-vjetori i reformimit protestant është provë pikërisht e kësaj intence time.

më shumë...

E mërkurë, 4 tetor 2017

Fjalimi i Kryetarit Xhaferi para studentëve në Universitetin e FON-it

Para 26 viteve, përbërja e parë parlamentare, pikërisht nëpërmjet Kuvendit e realizoi vendimin e qytetarëve të cilët në referendum u prononcuan për shtet autonom dhe të pavarur. Një nga prioritetet e para që ishte definuar dhe miratuar në parlament atëherë ishte integrimi i tërësishëm i Republikës së Maqedonisë në strukturat euroatlantike, respektivisht, anëtarësia e plotfuqishme në NATO dhe në Bashkimin Evropian.

më shumë...

E enjte, 28 shtator 2017

Fjalimi i Kryetarit Xhaferi në Debatin për "Pjesëmarrjen politike të personave me pengesa"

Më gjashtë shtator, këtu në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë u formua Grupi interpartiak parlamentar për të drejtat e personave me pengesa. Ky është grup i cili nuk është trup klasik parlamentar siç janë për shembull komisionet, por mbi të gjitha, lobi grup parlamentar i cili edhe sipas emrit qartë sugjeron se e tejkalon përkatësinë partiake të anëtarëve por, edhe atë përçarje klasike politike e cila ekziston në çdo parlament, dhe kjo është shumica parlamentare, respektivisht pushteti dhe opozita. Dhe, ajo që mua si kryetar Kuvendi më gëzon, është fakti se kolegët e mi deputetë anëtarë të këtij lobi grupi interpartiak, së bashku me miqtë tanë nga Misioni i OSBE-së në Shkup dhe organizatës joqeveritare  Polio Pllus, për vetëm njëzet ditë e organizojnë këtë debat.

më shumë...

Е shtunë, 23 shtator 2017, Prishtinë

Fjalimi i Kryetarit z. Xhaferi në konferencë  me temën: "Kultura dhe paqja në Ballkan - Roli i deputetëve"

Paqja është një nga vlerat më të mëdha të civilizimit njerëzor. Ajo është vlerë e pandashme dhe universale e cila në të njëjtën kohë, për shkak të sjelljes së njerëzve është edhe shumë e brishtë. Ne që jetojmë në Ballkan, atë brishtësi e ndjemë në historinë më të re, më saktë, prej shpërbërjes së Jugosllavisë së mëparshme ndërsa çmimi ishte i lartë, me mijëra jetë të humbura, shtëpi të rrënuara, resurse të shkatërruara. Por, mendoj se me ndihmën e bashkësisë ndërkombëtare kuptuam se gjithçka, bile edhe çështjet dhe dallimet më të vështira, në fund zgjidhen me dialog. Domethënë, zgjidhja për çdo konflikt duhet të kërkohet ekskluzivisht vetëm nëpërmjet dialogut. 

më shumë...