DEKLARATE E KRYETARIT VELJANOSKI PAS NENSHKRIMIT TE VENDIMI...E premte, 15 prill 2011

DEKLARATË E KRYETARIT VELJANOSKI PAS NËNSHKRIMIT TË VENDIMIT PËR SHPALLJEN E ZGJEDHJEVE TË PARAKOHSHME PARLAMENTARE

Sot, në pajtim me kompetencat kushtetuese, e në bazë të vendimit për shpërndarje të cilin dje e miratoi Kuvendi i Republikës së Maqedonisë, e nënshkrova Aktvendimin për shpalljen e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, që do të mbahen më 5 qershor 2011.

Lexo më shumë

FJALIMI I KRYETARIT VELJANOSKI NE DYTEN E DYTE TE KONFERENC...E martë, 5 prill 2011, Bruksel

FJALIMI I KRYETARIT VELJANOSKI NË DiTËN E DYTË TË KONFERENCËS SË KRYETAREVE TË PARLAMENTEVE NGA BE

Jemi dëshmitarë të krizës ekonomike me përmasa historike, e cila u paraqit dhe u përhap me shpejtësi të madhe, në çdo shtet – diku më pak, diku më shumë.  Fakt i pakontestueshëm është prania e saj, si dhe rezultati negativ dhe dështues të cilin e bartë me vete, jokontestuese është vetëdija jonë për gjendjet, por në të njëjtën kohë edhe obligimi jonë për gjetjen e parezervë dhe të përkushtuar të daljes nga gjendja e krizës.  Përgjegjësia jonë është t’i neutralizojmë ose në masë më të vogël t’i zvogëlojmë pasojat negative nga kriza mbi jetën e qytetarëve dhe jetesën e përgjithshme shoqërore.  Pasojat e saj e kanë edhe dimensionin individual, por, edhe, në mënyrë të paevitueshme, dimensionin global. Pikërisht kështu, duhet të jetë edhe veprimi dhe mënyra e ballafaqimit me të.

Lexo më shumë

FJALIMI I KRYETARIT VELJANOSKI NE KONFERENCEN E KRYETAREVE ...E hënë, 4 prill 2011

FJALIMI I KRYETARIT VELJANOSKI NË KONFERENCËN E KRYETARËVE TË PARLAMENTEVE NGA BASHKIMI EVROPIAN

Sot, pas dy dekadave nga pranimi i demokracisë, nëse shikojmë mbrapa me krenari mund t’i përmendim edhe hapat që  u bënë.  Liria u pranua, kurse totalitarizmi u mund.  Thelbi i demokracisë u mboll në tokën e Maqedonisë.  Mirëpo, të nderuar miq, natyra e pushtetit demokratik, në bazën e saj kishte një hapërim permanent drejtë horizontit të lirisë, shtyllë kryesore e të cilës janë qytetarët. 

Lexo më shumë

FJALIMI I KRYETARIT VELJANOSKI NE SHENIMIN E 60 VJETORIT TE...E premte, 1 prill 2011

FJALIMI I KRYETARIT VELJANOSKI NË SHËNIMIN E 60 VJETORIT TË THEMELIMIT TË ARKIVIT SHTETËROR TË REPUBLIKËS SË MAQEDONISË

Para gjashtëdhjetë viteve, më saktësisht në janar të vitit 1951, Kuvendi i atëhershëm i Maqedonisë e miratoi Ligjin për themelimin e Arkivit Shtetëror, kurse më 1 prill të vitit të njëjtë Arkivi e filloi punën e tij. Në këto gjashtëdhjetë vite të punës së tij ai afirmohet dhe u vërtetua si shtyllë e rëndësishme e identitetit, mëvetësisë dhe shtetësisë maqedonase, përkatësisht u bë institucion i pashmangshëm dhe burim për të kaluarën e kombit maqedonas, si dhe të bashkësisë etnike shqiptare, turke, vllehe, serbe dhe rome.

Lexo më shumë

FJALIMI I KRYETARIT VELJANOSKI NE HAPJEN E QENDRES MEMORIAL...E martë, 8 mars 2011

FJALIMI I KRYETARIT VELJANOSKI NË HAPJEN E QENDRËS MEMORIALE TË HOLOKAUSTIT TË HEBRENJVE NGA MAQEDONIA

Manifestimin e sotshëm unë e përjetoj si pjesë të aktiviteteve komemorative kushtuar holokaustit dhe përkujtimit për 7.144 bashkëqytetarët tanë hebrenj të cilët në vitin 1943 u deportuan në llogorin e vdekjes Treblinka.  Në mesin e tyre pothuajse gjysma ishin fëmijë dhe të mitur deri në moshën 18 vjeçare.  Fati i tyre ishte i tmerrshëm, mbi 98 përqind e të depërtuarve u likuiduan në këtë llogor nazist.   Me hapjen e Qendrës memoriale kushtuar holokaustit të hebrenjve të Maqedonisë, si qytetarë dhe si shtet  e shprehim respektin tonë të thellë për bashkëqytetarët tanë të cilët brutalisht u likuiduan, dhe njëkohësisht bëjmë një hap të rëndësishëm civilizues drejtë njërës prej vlerave themelore të njerëzimit, e ajo është toleranca, bashkëjetesa dhe respektimi i lidhjeve nacionale dhe të gjitha dallimeve tjera.

Lexo më shumë

Fjalim i kryetarit Veljanovski 10.01.11...E hënë, 10 janar 2011

Fjalim i kryetarit Veljanovski me rastin e shënimit të njëzet vjetorit të mbajtjes së seancës së parë konstituive në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë

Para 20 vitesh në këtë sallë u konstituua përbërja e parë shumëpartiake e Kuvendit të RM-së.
 Kaluan 20 vitet e para nga koha kur Maqedonia u bë shtet i pavarur dhe demokratik.
 Kaluan dekadat e para nga takimet e para të përfaqësuesve të zgjedhur në mënyrë legjitime nga ana e popullit në Dhomën e Parë Ligjvënëse Shumëpartiake të atdheut tonë.
 Së këndejmi, sot përkundër të gjitha sprovave, deputetët e Maqedonisë u ngjitën në majat më të larta me ç'rast u rrumbullakua formimi i shtetit tonë.

Lexo më shumë
1  
Click