2013

  Претседателот Вељаноски со македонскиот дипломатски кор...

  

  Петок, 27 декември 2013 година

  Работен состанок на претседателот Вељаноски со македонскиот дипломатски кор

  Претседателот Вељаноски се заблагодари за досегашниот ангажман на македонските дипломати во насока на јакнење и унапредување на парламентарната соработка на Собранието на Република Македонија со Парламентите на другите државите и за севкупното нивно залагање во градењето позитивна слика за нашата држава, презентирање на капацитетот со кој располага и вредностите кои ги има.

  Прочитај повеќе

  Претседателот Вељаноски го прими новоименуваниот амбасадор ...

  

  Четврток, 19 декември 2013 година

  Претседателот Вељаноски го прими новоименуваниот амбасадор на Република Србија во Република Македонија, г-ѓа Душанка Дивјак-Томиќ

  Двајцата соговорници изразија задоволство за средбата и притоа претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, посака успешна работа во мандатот на новоименуваниот амбасадор на Република Србија, г-ѓа Душанка Дивјак-Томиќ.

  Прочитај повеќе

  Претседателот Вељаноски во официјална посета на Албанија...

  

  Четврток, 12 декември 2013 година, Тирана, Албанија

  Претседателот Вељаноски во официјална посета на Република Албанија

  Во рамките на официјалната посета на Република Албанија, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, се сретна со својот колега, претседателот на Собранието на Република Албанија, г. Илир Мета, со претседателот на државата, г. Бујар Нишани и со заменикот на претседателот на Владата на Република Албанија, г. Нико Пелеши

  Прочитај повеќе

  Средба на Вељаноски - Орбан...

  

  Четврток, 5 декември 2013 година

  Средба на претседателот Вељаноски со претседателот на Владата на Унгарија, г. Виктор Орбан

  Претседателот Вељаноски изрази задоволство за одлично поставените односи на парламентарно ниво во сите сегменти, одличниот интензитет на средби и соработка меѓу претседателите на парламентите, на пратеничките групи за соработка и на комисиите. Тој изрази благодараност што Унгарија го користи нашето уставно име во билатералната комуникација, истакнувајќи го истото како особено значајно за Република Македонија. Го запозна соговорникот со актуелната политичка состојба, со спроведените реформи и направените постигнувања на патот на евроинтегрирањето, позитивните извештаи од Европската комисија и препораките.

  Прочитај повеќе

  Средба на претседателот Вељаноски со известителот Валтер...

  Понеделник, 2 декември 2013 година

  СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ СО ИЗВЕСТИТЕЛОТ НА МОНИТОРИНГ КОМИСИЈАТА НА ПАРЛАМЕНТАРНОТО СОБРАНИЕ НА СОВЕТОТ НА ЕВРОПА ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Г. РОБЕРТ ВАЛТЕР

  Двајцата соговорници изразија задоволство што повторно имаат можност да се сретнат и да разговараат за актуелните случувања и напредокот на Република Македонија. Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, изрази задоволство од досегашното испoлнување на обврските и заложбите кон Советот на Европа. Тој дополни дека, од страна на Собранието на Република Македонија високо се ценат препораките на Советот на Европа, и преку нивното имплементирање, како и преку реформите кои ги прави Република Македонија се придонесува за поголем демократски напредок и економски развој.

  Прочитај повеќе

  Средба на претседателите Вељаноски- Ескудеро...

  

  Среда, 27 ноември 2013 година, Кралството Шпанија

  Средба на претседателот Вељаноски со претседателот на Сенатот на Парламентот на Кралството Шпанија, г. Пио Гарсиа Ескудеро

  Претседателот Вељаноски изрази убедување дека парламентарната дипломатија сè повеќе го зазема своето место и дека ваквите средби допринесуваат кон тоа. Тој воедно, истакна дека за Република Македонија е значајни мислењето и ставот на Кралството Шпанија за случувањата и процесите во Европската унија. Го запозна соговорникот со посветеноста на Република Македонија на патот на еворпското интегрирање и посветеноста кон членство во НАТО алијансата, при што изрази убеденост дека и двете членства наскоро ќе се случат, за доброто на Македонија, за регионот, но и за Европа

  Прочитај повеќе

  Претседателот Вељаноски во работна посета на Кралството Шпа...

  

  Вторник, 26 ноември 2013 година, Кралството Шпанија

  Претседателот Вељаноски во работна посета на Кралството Шпанија

  Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски престојува во работна посета на Кралството Шпанија, во рамки на која остварува средби со своите колеги спикери на двата дома на Парламентот на Кралството Шпанија, Конгресот и Сенатот, кои се први средби на највисоко парламентарно ниво меѓу Република Македонија и Кралството Шпанија

  Прочитај повеќе

  Средба на претседателот Вељаноски со г. Еди Рама...

  

  Среда, 6 ноември 2013 година

  Средба на претседателот Вељаноски со претседателот на Владата на Република Албанија, г. Еди Рама

  Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, му ја честиташе изборната победа на својот соговорник, посакувајќи му успешна работа во периодот што следи и истакна дека развивањето на добрососедски односи е еден од приоритетите на надворешната политика на Република Македонија, а со остварувањето на средби од највисоко ниво, постојано се зголемува квалитетот на заедничките пријателски односи

  Прочитај повеќе

  Претседателот Вељаноски во официјална посета на Чешката Реп...

  

  Вторник, 29 октомври 2013 година, Чешка Република

  Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски во официјална посета на Чешката Република на покана на претседателот на Сенатот на Чешката Република, г. Милан Штех

  На средбите со неговиот домаќин, г. Штех и претседателот на Владата на Чешката Република, г. Руснок, претседателот Вељаноски изрази задоволство од можноста за средба која е прва на највисоко парламентарно ниво и која е дополнителен импулс на традиционално добрите и пријателски односи меѓу Република Македонија и Чешката Република.

  Прочитај повеќе

  Средба на претседателот Вељаноски со потпретседателот Венде...

  

  Среда, 16 октомври 2013 година

  Претседателот Вељаноски оствари средба со потпретседателот на сејмот на Република Полска, г. Јежи Вендерлих

  На средбата, претседателот Вељаноски искажа задоволство и благодарност за постојаната и принципиелна поддршка која Република Македонија ја добива од Република Полска, како од свој искрен пријател. На средбата стана збор и за актуелните политички состојби, како и за Извештајот на Европската комисија за напредокот на државата кон членство во Европската унија, кој треба официјално да биде предаден денеска.

  Прочитај повеќе
  123...6       
  Click