ЗАВРШНА ГОДИШНА ИЗЈАВА ЗА МЕДИУМИТЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ...

Вторник, 28 декември 2021 година

ЗАВРШНА ГОДИШНА ИЗЈАВА ЗА МЕДИУМИТЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ


Почитувани граѓани,
Почитувани медиуми, 
Денес ве поканив на давањето на оваа моја завршна годишна изјава која секако преку вас ќе стигне и до нашите почитувани граѓани а и до сите кои се заинтересирани за работењето и степенот на функционалност и исполнителност на законодавниот дом.

Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери по повод 21 Декември...

Вторник, 21 декември 2021

Обраќање на претседателот Џафери по повод 21 Декември, Денот на наставата на турски јазик во Република Северна Македонија 

Имам чест и задоволство што во мое име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија, имам можност сега веќе традиционално на овој убав празник, да го поздравам високопочитуваниот Претседател на Големото национално собрание на Република Турција, г. Мустафа Шентоп и почитуваните членови на Делегацијата, и да им посакам топло добредојде во Република Северна Македонија. 
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на Меѓународниот ден за бо...

Четврток, 9 декември 2021

Обраќање на претседателот Џафери на Меѓународниот ден за борба против корупцијата

Дозволете во мое лично име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија да го поздравам овој денешен настан со кој се одбележува 9 Декември - Меѓународниот ден за борба против корупцијата. 
Прочитај повеќе

Поздравно обраќање на претседателот Џафери на Парламентарни...

Среда, 10 ноември 2021 година

Поздравно обраќање на претседателот Џафери на Парламентарниот дијалог за управување и надзор на разузнавањето во организација на ДКАФ

Имам чест денес да го поздравам почетокот на овој дводневен парламентарен дијалог и експертска размена на која почитуваните колеги од албанскиот и од косовскиот парламент, заедно со моите драги колеги од Собранието на Република Северна Македонија ќе дискутираат за управувањето и надзорот врз разузнавањето на Западен Балкан. 
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на Конференцијата на претс...

Петок, 22 октомври 2021, Атина

Обраќање на претседателот Џафери на Конференцијата на претседатели на Парламенти на ПС на СЕ на тема: „Заедничката иднина на сите европски граѓани“

Дозволете да Ве поздравам од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија и во мое лично име и воедно да упатам благодарност и честитки до нашиот домаќин за одличната организација на оваа Конференција на Парламентарното собрание на Советот на Европа.
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на вебинарот 1.10.21...

Петок, 1 октомври 2021

Обраќање на претседателот Џафери на вебинарот на тема: „Подобрување на соработката меѓу парламентите и новинарите за поголема отчетност и транспарентност“ 

Сакам, во мое лично име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија да ја поздравам работата на овој денешен вебинар за кој верувам дека ќе ја потврди претставата што ја имаме за соработката меѓу законодавниот дом и новинарите меѓутоа, ќе ги даде и одговорите за можните сегменти каде и на кој начин може да се подобри таа соработка. 
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на Состанокот на спикери н...

Понеделник, 27 септември 2021 година, Брдо

Обраќање на претседателот Џафери на Состанокот на спикери на парламенти од земјите на Западен Балкан 

„Улогата на парламентите во враќањето на довербата во ЕУ“ 

Дозволете да изразам благодарност до нашиот домаќин за одржувањето на овој состанок во рамките на словенечкото претседателство со Советот на Европската Унија и до Република Словенија, која континуирано е наш силен подржувач во напорите за членство во Европската унија и да посакам успешна работа на актуелното и на идното, француско претседателство.
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери за 8 Септември-Денот на не...

Среда, 8 септември 2021 година

Обраќање на претседателот Џафери за 8 Септември-Денот на независноста

Почитувани граѓани,
Вечерва, одбележуваме исклучително значаен јубилеј, полни триесет години од историската вечер кога со прогласувањето на резултатите од референдумот на 8 септември 1991 година, референдумот на кој граѓаните гласаа за слободна, независна, суверена држава а нашите колеги од тој пратенички состав, ја ставија на хартија и во живот таа одлука со која се потврди илинденскиот и асномскиот континуитет и се потврди желбата за независна, суверена држава, признат меѓународен субјект и рамноправен член на заедницата на народите, од ова место, пред законодавниот дом, кога Претседателот Глигоров се обрати пред собраните граѓани упатувајќи честитки за храбрата и решителна одлука...
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на Петтата светска конфере...

Среда, 8 септември 2021 година

Обраќање на претседателот Џафери на Петтата светска конференција на претседатели на парламенти 

(Панел „Итните мерки наметнати од Владите секогаш мора да подлежат на парламентарно одобрување и редовен преглед)

Чест ми е да ве поздравам сите присутни тука од име на Собранието на Република Северна Македонија и од мое лично име и да го образложам моето гледиште во однос на воведните излагања на почитуваните колеги за итните мерки наметнати од владите и неопходноста од нивното подложување на парламентарно одобрување и редовен преглед.
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери-20-годишнина на Охридскиот...

Петок, 13 август 2021 година

Обраќање на претседателот Џафери на Свечената академија по повод одбележувањето на 20-годишнината на Охридскиот рамковен договор - „После Охрид“

Задоволство ми е што денес, од име на Собранието на Република Северна Македонија и од мое лично име сум дел и имам чест да ве поздравам, сите присутни тука, на оваа Свечена академија, по повод 20-годишнината од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, Договор на мирот и Договор што ги постави новите правила на општествената кохезија и подоброто меѓуетничко функционирање, којшто беше најцврстиот и најсолиден темел врз кој го трансформиравме видливо нашето мултиетничко, мултиконфесионално и мултикултурно општество.
Прочитај повеќе
123...5      
Click