АФРИМ ГАШИ


Националност: Албанец, државјанин на Република Северна Македонија

Датум на раѓање: 09.11.1977

ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУКИ

2009 -2021

Институт за социолошки и политичко-правни истражувања - Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, постдипломски студии во областа на политички науки и човекови права.

2004-2007

Државен универзитет во Тетово  - правник

РАБОТНО ИСКУСТВО: Пратеник во два мандати

2020-2024

 • Пратеничка група на Собранието на Република Северна Македонија за соработка со Парламентот на Република Косово, претседател

Активности во Собранието: 2016-2020

 • Национален совет за евроинтеграции, член
 • Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците, член
 • Комисија за надаорешна лолитика, член
 • Комисија за уставни прашања, заменик-член
 • Законодавно-правна комисија, заменик-член
 • Комисија за прашања на изборите и именувањата, заменик-член
 • Комисија за европски прашања, заменик-член
 • Комисија за локална самоуправа, заменик-член
 • Делегација на Собранието на Република Северна Македонија во Интерпарламентарната унија (ИПУ), член
 • Делегација на Собранието на Република Северна Македонија во Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПС СЕ), заменик-член
 • Делегација на Собранието на Република Северна Македонија во Парламентарното собрание на Северноатлантската договорна организација (ПС НАТО), заменик член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Сеаерна Македонија за соработка со Парламентот на Република Косово, претседател
 • Пратеничка група на Собранието на Република Северна Македонија за соработка со Парламентот на САД, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Северна Македонија за соработка со Парламентот на Швајцарската Конфедерација, член
 • Интерпатиска парламентарна група за правата на лицата со посебни слособности (ИППГ), заменик-претседавач

Февруари 2018 – мај 2024

Претседател на политичка партија Алтернатива

Ноември 2014 - февруари 2018

Основач и Генерален секретар на Движење БЕСА

 Април 2011 - ноември 2014

"Шења" - месечен политички магазин од областа на регионална политика, економија и култура на албански јазик. Излегува во Албанија, Косово и Северна Македонија (главен уредник)

2009-2014

ЦДД - Центар за демократија и развој - невладина организација  (претседател)

 2010-2011

„Коха е ре“ - дневен весник (колумнист)

2008 - 2017

„Логос-А“ - издавачка куќа (уредник)

2009

Државна изборна комисија/ Општинска изборна комисија на Општина Студеничани  (заменик-секретар)

2007-2008

"Визиони - М" - Центар за интерактивни јавни дебати (модератор)

2003-2004

„Ј.К.Џинот" - Основно училиште (наставник)

2001-2002

УНИЦЕФ – Проект „Спасете го детството“ за социјализација на децата од Арачиново по воениот конфликт  (супервизор на група

 2001

 УНХЦР - анкетирање на бегалците од Косово (водител на анкета)

1999

ПРЕЦ - Проект за превенција на етнички конфликти, Невладина организација -

цоцијализација на децата од војната во Косово во 1999 година (супервизор на група).

1996-1997

 ТВ ЕРА - Локална телевизија во Скопје (модератор на емисија)

 1995-1996

Радио ФЕРА - Локална радио станица во Скопје (модератор на емисија)

ЈАЗИЦИ

Албански – мајчин јазик

Други јазици: македонски, англиски, босански (српски, хрватски)


Click