Пратеници

 

 

ТАЛАТ ЏАФЕРИ 

Роден: 15.4.1962

Националност: Албанец, државјанин на Репубика Северна Македонија

Познавање на јазици: албански, македонски, српско- хрватски, англиски

Брачен статус: Женет, има две деца


Претходни активности во Собранието
:

 • Координатор на пратеничка група на ДУИ,
 • Комитет за односи меѓу заедниците, член
 • Национален совет за евроинтеграции, заменик-член
 • Законодавно-правна комисија, член 
 • Комисија за оценување на основаноста на Предлогот за покренување постапка за утврдување одговорност на претседателот на Република Македонија, член
 • Комисија за одбрана и безбедност, член
 • Комисија за финансирање и буџет, член
 • Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците, заменик- член
 • Анкетна комисија за скандалот со прислушкувањето, член
 • Комисија за надзор над работата на Управата за Безбедност и Контраразузнавање и на Агенцијата за разузнавање, заменик- член
 • Комисија за прашања на изборите и именувањата, заменик-член
 • Комисија за уставни прашања, заменик-член 
 • Комисија за надзор над спроведувањето на мерките за следење на комуникациите од страна на Министерството за внатрешни работи и од Министерството за одбрана, член
 • Комисија за уставни прашања, заменик-член 
 • Делегација на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Северноатлантската договорна организација, со статус на придружна делегација (ПС НАТО), шеф на делегација
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Косово, претседател
 • Делегација во Интерпарламентарната унија (ИПУ), член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Австрија, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со парламентите на балтичките земји: Република Естонија, Република Латвија и Република Литванија, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Хрватска, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Чешката Република, член


Претходно искуство

 • 2016 Пратеник во Собранието на Република Македонија (ДУИ),
 • 2014-2016 Пратеник во Собранието на Република Македонија (ДУИ),
 • 2013-2014 Министер за Одбрана на Република Македонија,
 • 2011-2013 Пратеник во Собранието на Република Македонија (ДУИ),
 • 2008-2011 Пратеник во Собранието на Република Македонија (ДУИ),
 • 2004-2006 Заменик на Министерот за Одбрана на Република Македонија,
 • 2002-2004 Пратеник во Собранието на Република Македонија (ДУИ)
 • 1992-2001 Офицер во АРМ,
 • 1985-1991 Офицер на ЈНА.


Образование
:

 • 2013 -  Магистер по одбрана,
 • 1996 - 1998 Постдиопломски студии- Специализација за Командни и Штабни должности на Воена Академија “Генерал Михајло Апостолски”- Скопје,
 • 1981 - 1985 Воена Академија на Копнена Војска- Смер Пешадија, Белград и Сарајево,
 • 1977 - 1981 Средно образование: Воена Гимназија, Белград,
 • 1969 - 1977 Основно образование: “Përparimi” Чегране, Гостивар.

 

Активности во Собранието:

 • Комисија за уставни прашања, претседател
 • Делегација на Собранието на Република Македонија во Интерпарламентарната унија (ИПУ), шеф на Делегација
 • Делегација на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (ПС ПСЈИЕ), шеф на Делегација

Е-пошта: pretsedatel@sobranie.mk
Click