ЕУ вести

Понеделник, 13 јануари 2014 година

Пленарна седница на Европскиот парламент

Од 13 до 16 јануари, Европскиот парламент, во Стразбур, одржува пленарна седница, во рамките на која ќе биде заклучено Литванското претседателство со Советот, а ќе се отвори програмата на грчкото претседавање во првите шест месеци од годинава.

Членовите на Европарламентот ќе расправаат и за прогресот на Србија, Косово и Исланд, состојбата во Јужен Судан, трговските договори со Мексико и Чиле, како и за правото на слобода на движење во рамките на ЕУ, во однос на рестрикциите за романските и бугарските работници.

На дневен ред ќе се најдат и кризата со храна, социјалната заштита, флексибилноста на јавните набавки, потоа ограничувањето на емисиите на CO2 за новите лесни комерцијални возила, стратегија за намалување на пластичниот отпад и др.Click