ВМРО-ДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА ЗА МАКЕДОНСКО НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО


2006 - 2008 

АНДОНОВСКА МАРИЈА

 

 

 

 

Роденa:  20.03.1981 Скопје, Република Македонија
     
Адреса и телефон:   Ул." 4 јули", бр.8 Ѓорче Петров  
1000 Скопје Република Македонија 
      
e-mail: andonovskamarija@yahoo.com  
     
Семеен статус: немажена
     
Националност: Македонка
     
Образование: Универзитет "Св. Кирил и Методиј" - Скопје Стоматолошки факултет - Дипломиран доктор по стоматологија
     
Странски јазици: активно познавање на Англискиот јазик
     
Компјутери:  активно познавање на Windows, word, excel
     
Искуства и активности:  Поранешен член на аматерскиот театар "ДА БЕ ДИ" - Скопје;

Крводарител, организатор и учесник во повеќе хуманитарни акции; 
      
Учесник на повеќе меѓународни семинари од областа на здравството.
     
Работно искуство: 2006 - Пратеник во Собрание на Република Македонија
     
Партиска активност:  

 • Член на ВМРО-ДПМНЕ од 1997 година.
 • 1999 - Потпретседател на МК на УМС на ВМРО-ДПМНЕ;
 • 2003-2004 - Претседател на УМС на ВМРО-ДПМНЕ на МК Ѓорче Петров;
 • 2004-2005 - Претседател на УМС на ВМРО-ДПМНЕ на ОК Ѓорче Петров;
 • 2004-2005 - Потпретседател на комисијата за здравство на УМС на ВМРО-ДПМНЕ;
 • од 2005 - Член на ИК на УМС на ВМРО-ДПМНЕ и координатор на дел од ИЕ 3 


 

БОНЕВА СИЛВАНА


  
 


     
 
   
     
      
   
Член на ВМРО-ДПМНЕ. Родена 1959 година во Струмица. Македонка. Вишо образование. Се служи со францускиот јазик, а го учи англискиот јазик. Живее во Струмица.
     ВЕЉАНОСКИ ТРАЈКО

Трајко Вељаноски е роден на 2 ноември 1962 година во Скопје. На Универзитетот "Св. Кирил и Методиј" ги завршува студиите по правни науки, а во 1988 година го полага адвокатскиот испит и истата година отвора самостојна адвокатска канцеларија. Како адвокат работи до почетокот на 1999 година.
     
Своето политичко ангажирање Трајко Вељаноски го започнува во 1993 година со вклучувањето во ВМРО- ДПМНЕ. Неговото политичко дејствување е тесно поврзано со неговата професионална определба - правото и легислативата. Така, повеќе години ја води Комисијата за правни работи на ВМРО-ДПМНЕ, член е на Комисијата за политички систем, а исто така го води и Форумот за правни и политички прашања и судски систем на ВМРО-ДПМНЕ.
     
Во 1999 година е избран за потсекретар во Министерството за правда на Владата на Република Македонија, каде што набргу станува и заменик - министер. Притоа, посебно е активен во подготвувањето на закони, но има и активно учество во процесот на нивното донесување во Собранието и собраниските работни тела. Исто така, учествува во подготовките на повеќе меѓународни билатерални и мултилатерални договори, како и учество на меѓународни средби, конференции и семинари.
 
Во овој период е и член на Комисијата за претставки и предлози на Претседателот на Република Македонија, а исто така е член и на Управниот одбор на Центарот за европски интеграции.
     
Во повеќе изборни циклуси, како што се претседателските, парламентарните и локалните е ангажиран како член на Државната изборна комисија.

На парламентарните избори во 2006 година Трајко Вељаноски е избран за пратеник во Собранието на Република Македонија и во тој мандатен период до април 2008 година е претседател на собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата. 

ГЕЛОВА СТОЈАНОВА СОЊА

 

 

 

 

Родена:  28.03.1964 Кавадарци, Република Македонија
     
Адреса и телефон:   Ул. Иљо Шопов, бр.90 Струмица Република Македонија 
      
Моб: 00-389-(0)71-211-450

е-маил: sonjasobranie@yahoo.com  
     
Семеен статус:  мажена (два малолетни сина) 
     
Националност:   Македонец
     
Образование:  Економски факултет - Прилеп, Дипломиран економист
     
Странски јазици: активно познавање на англискиот јазик, се служи со францускиот и бугарскиот јазик.
     
Компјутери:   одлично познавање на word и excel
     
Работно искуство:   

 • 1989 - 1991 - Финансиски референт во МИК Кавадарци;
 • 1993 - 2001 - Раководител во сопствено трговско претпријатие;
 • 01.03.2001 - 31.12.2001 - Завод за платен промет - Струмица;
 • 01.01.2002 - јули 2006 - УНИ-банка Скопје - Раководител на Експозитура- Радовиш
 • јули 2006 - Пратеник во Собранието на Република Македонија

Партиска активност: 

Член на ВМРО-ДПМНЕ од 1998 година.      
   
   -Активен член на месниот комитет;    
   -членува во Унија на жени на ВМРО-ДПМНЕ од самото формирање;   
   -Потпретседател на Унија на жени во Струмица од 2004 до 2005 година;   
   -Претседател на комисијата за економија при ОК на ВМРО-ДПМНЕ Струмица;   
   -Член на Комисијата за финансии при ОК на ВМРО-ДПМНЕ Струмица   
   -Од 2005 година член на ИК на Унија на жени на ВМРО-ДПМНЕ;    
   -Член на ЦК на Унија на жени на ВМРО-ДПМНЕ;   
   -Член на ЦК на ВМРО-ДПМНЕ.  

ГЕОРГИЕВСКИ ЉУБИША

ПРЕТСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

 

 
     
 
   
   Љубиша Георгиевски е роден на 30 мај, 1937 година во Битола, Република Македонија. Дипломирал на “Академијата за театар, филм, радио и телевизија”, група “Театар и радио режија” во Белград, 1974 година.       
   
   Љубиша Георгиевски е театарски и филмски режисер, драмски писател и есеист, теоретичар на театарот и професор по Театарска режија и актерска игра на “Факултетот за драмски уметности” во Скопје.        
   
   Бил визитинг професор по онтологија и феноменологија на театар на универзитетите Southern California во Лос Анџелес и University of Texas at Dallas, во САД.       
   
   Љубиша Георгиевски е општествен работник, журналист и полиглот. Досега има издадено повеќе од десет книги. Како филмски режисер има режирано четири филмови. Како журналист има напишано преку 200 авторски колумни во дневниот весник “Дневник”.        
   
   Како режисер работел во Лос Анџелес и Далас, во Полска, Романија, Италија, Хрватска, Србија, Бугарија, а неговите текстови и претстави се прикажуваат во Москва, Виена, Париз, Варшава, Будимпешта, Букурешт, Лоѓ, Софија, Белград, Загреб, Трст...        
   
   Во 1994 година беше претседателски кандидат на ВМРО - ДПМНЕ.        
   
   Од 2000 до 2004 година бил вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Македонија во Република Бугарија. Говори англиски, француски, италијански, руски, бугарски, а се служи и со словенечки, полски, романски јазик. Живее во Скопје.     

  

ГИНЕВ ЈОВАН


  
 


     
 
   
     
      
   
   Член на ВМРО-ДПМНЕ. Роден 1948 година во с. Драгонел, Кавадарци. Македонец. Гинеколог - акушер. Се служи со германскиот јазик. Живее во Кавадарци.
     
  
   

  

ГРОЗДАНОВ ЦВЕТКО

 

 

 

 

Роден:  17.06.1965 година во Струмица, Република Македонија
     
Адреса и телефон:   Ул."1-ви мај", бр. 27  6000 Охрид Република Македонија 
      
e-mail:c.grozdanov@yahoo.com

e-mail:cele@mt.net.mk  
     
Семеен статус: оженет (едно малолетно дете)
     
Националност: Македонец
     
Образование: Универзитет Св. Кирил и Методиј - Скопје, Факултет за физичка култура - завршени постдипломски студии 
     
Странски јазици: Владее бугарски и српски а се служи со англиски и чешки јазик
     
Компјутери: word, excel, internet
     
Работно искуство:   

 • 1995 -Професор во гимназија "Св.Климент Охридски" - Охрид;
 • 1996 -Тренер на атлетската репрезентација на Република Македонија;
 • 1998 - Заменик директор на гимназија "Св.Климент Охридски" - Охрид;
 • 1999 -Селектор на атлетската репрезентација на Република Македонија;
 • 2005 - Советник во советот на Општина Охрид;
 • јули 2006 - Пратеник во Собранието на Република Македонија

Партиска активност: 

 • Член на ВМРО-ДПМНЕ од 1990 година.
 • 1991 - член на Извршниот при секцијата на ВМРО-ДПМНЕ Охрид;
 • 1999 - член на Советот на интелектуалци на ВМРО-ДПМНЕ - Охрид;
 • 2003 - член на Централниот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ;
 • 2003-2006 - Претседател на Општинскиот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ - Охрид;
 • 2005 - Носител на листата за советници од ВМРО-ДПМНЕ за Советот на општина Охрид. 


 

ДАМЕСКИ ПАНЧЕ

 

 

 

  
     
Роден: 20.02.1968 година во Прилеп, Република Македонија
     
Адреса и телефон:  Ул.Војводинска, бр. 97/1 Прилеп Република Македонија

Моб: 00-389-(0)71-211-489
     
Семеен статус: оженет (татко на едно дете)
     
Националност: Македонец
     
Образование:  Завршен Ветеринарен факултет на Загребското Свеучилиште во 1993 година и стекната титула Доктор по ветеринарна медицина. Во 2000 година завршени постдипломски студии на истиот факултет и стекната титула магистер по ветеринарни науки
     
Странски јазици:   одлично владеење на хрватскиот јазик, добро познавање на англискиот јазик
     
Компјутери:   Word, Excel, Power Point
     
Работно искуство:  

 • 1993 - 1995 - Ветеринарна инспекција;
 • 1995 - 2000 - Ветеринарна станица Прилеп;
 • 1998 - 2000 - Директор на ветеринарна станица Прилеп
 • 2000 - 2006 - Ветеринарна станица "Дамески ветерина" - Прилеп
 • јули 2006 - Пратеник во Собранието на Република Македонија

Партиска активност: 

Член на ВМРО-ДПМНЕ од 2001 година. 
Од 2005 година советник во Советот на Општина Прилеп и член на ОК на ВМРО-ДПМНЕ - Прилеп  

ДАНЕВСКИ ТОМЕ

 

 

 

 

Роден:  27.07.1970 година во Радовиш, Република Македонија
     
Адреса и телефон:   Ул. Ана Поцкова, бб Радовиш Република Македонија

Моб: 00-389-(0)71-223-025    
   
е-маил: tomedanevski@gmail.com
     
Семеен статус: оженет (два малолетни сина)
     
Националност: Македонец
     
Образование:  Универзитет "Климент Охридски"-Електротехнички инжинер- енергетичар
     
Странски јазици:  се служи со англискиот јазик
     
Компјутери: word, excel
     
Работно искуство: 

Мај 1997- август 2000 - Р.Б. Бучим - Радовиш, инжинер за оддржување - погон флотација;       
   
август 2000 - јули 2006 - АД ЕСМ Подружница Електродистрибуција - Радовиш, раководител на одделение за развој и инвестиции; 
      
јули 2006 - Пратеник во Собранието на Република Македонија
     
Партиска активност:  

Член на ВМРО-ДПМНЕ од 27.10.1990 година. 
    
1994-1998 - Претседател на ОК на УМС на ВМРО-ДПМНЕ Радовиш; 
      
1999-2000 - Портпарол на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Радовиш; 
      
2000-2002 - Секретар на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Радовиш; 
    
2005- Носител на советничка листа на коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, на локалните избори во општина Радовиш; 
      
2002-2006 - Претседател на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Радовиш; 
      
Делегат на X и XII конгрес на ВМРО-ДПМНЕ.  

ДЕРКОСКИ ОЛИВЕР

 

 


     
 
   
     
     
Роден:   02.12.1965 година во Прилеп, Република Македонија
     
Адреса и телефон:   Ул.Мукос, бр. 102 Прилеп Република Македонија      
   
Моб: 00-389-(0)71-223-855
     
Семеен статус:   оженет (татко на две ќерки)
     
Националност:   Македонец
     
Образование:   Универзитет Св. Кирил и Методиј - Скопје, Правен факултет- дипломиран правник 
     
Странски јазици: англиски, српски, хрватски и бугарски
     
Компјутери:   word, excel
     
Работно искуство:   

 • 1999 - 2003 - Даночен инспектор;
 • 2003- 2006 - Раководител на одделението за присилна наплата во УЈП Прилеп;
 • јули 2006 - Пратеник во Собранието на Република Македонија

Партиска активност: 

 • Член на ВМРО-ДПМНЕ од 1997 година.
 • Секретар на МК ;
 • Секретар на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Прилеп;
 • Претседател на ОК ВМРО-ДПМНЕ Прилеп;
 • Заменик член и член на Општинската изборна комисија во Прилеп;
 • Советник во Советот на општина Прилеп;
 • Претседател на Советот на општина Прилеп. 


 

ДИМЕСКА КАТЕРИНА 

 

 
     
 
   
     
     
Роденa:  11.05.1963 во с.Кокре - Прилеп, Република Македонија
     
Адреса и телефон:   ул. "Точила I" К2А/16 4800 Прилеп Република Македонија 
      
Моб: 00-389-(0)71-237-980 
      
е-маил: katerinasobranie@yahoo.com  
     
Семеен статус:  мажена (мајка на два сина)
     
Националност:   Македонка
     
Образование: Универзитет "Св. Кирил и Методиј" - Скопје, Градежен факултет - Дипломиран градежен инжинер
     
Странски јазици:  руски, бугарски, српски
     
Компјутери:  word, excel
     
Работно искуство:   

 • 2001-2003 - Раководител на Градски гробишта Прилеп;
 • 2003-2005 - Раководител на водомерна работилница во ЈКП "Водовод и канализација"-Прилеп
 • 2005-2006 - Раководител на одделение за инвестиции во ЈКП "Водовод и канализација"-Прилеп
 • 2006 - Пратеник во Собранието на Република Македонија.

Партиска активност: 

 • Член на ВМРО-ДПМНЕ од 1996 година.
 • член на претседателството на МК Точила - Прилеп;
 • претседател на Унија на жени на ОК на ВМРО-ДПМНЕ - Прилеп;
 • 2002-2005 - советник во Советот на општина Прилеп;
 • 2005 - повторно избрана за советник во Советот на општина Прилеп до изборот за пратеник во Собранието на Република Македонија јули 2006 година.


 

ДИМИТРИЕВСКИ ДАРКО

 


  
 


      
   
     
     
Роден: 12.04.1970 воТетово, Република Македонија
     
Адреса и телефон:   Ул. Светозар Пепоски, бр. 9 Гостивар Република Македонија 
      
Моб: 00-389-(0)71-223-080
     
Семеен статус:   оженет (две малолетни деца)
     
Националност: Македонец
     
Образование:   Универзитет Св. Кирил и Методиј Скопје, Правен факултет- дипломиран правник со положен правосуден испит
     
Странски јазици: се служи со англискиот јазик
     
Компјутери:   word, excel
     
Работно искуство:   

 • 1997-1999 - адвокатски приправник
 • 2000-2005 - Секретар на Советот на општина Маврови Анови
 • 2005-2006 - Советник за правни работи и заштита на животна средина во општина Маврово и Ростуше.
 • 2006 - Пратеник во Собранието на Република Македонија
 • Поранешен кадетски, јуниорски и сениорски репрезентативец на македонската кошаркарска селекција.
 • 1995 година избран за спортист на годината на градот Гостивар и уште три пати меѓу трите најдобри во општината Гостивар.
 • Поранешен кошаркар на многу клубови во Република Македонија и тоа: КК Готекс, КК МЗТ Скопје, КК Работнички, КК Никол Ферт, КК Тетекс, КК Охрид, КК Балтепе и КК Маврово.
 • Добитник на многу спортски награди и признанија.

Партиска активност: 
   Член на ВМРО-ДПМНЕ од 1999 година.   
   Секретар на Општински поткомитет Маврово;   
   2003 година - Делегат на ЏИИ конгрес на ВМРО-ДПМНЕ во Охрид;   
   2002 година - Кандидат за пратеник на парламентарните избори;  
   2005 година - Кандидат за Градоначалник на општината Гостивар на локалните избори;   
   2003-2004 - Потпретседател на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Гостивар;   
   Од 2004 година Претседател на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Гостивар. 
   Член на Централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ од 2003 година   

ДИМИТРОВСКИ РАТКО


  
 


     
 
   
     
      
   
   Член на ВМРО - ДПМНЕ. Роден 1956 година во с. Очипала, Делчево. Македонец. Графички инженер. Добро ги познава англискиот и францускиот јазик. Живее во Кочани. 

ДИМОВСКИ ИЛИЈА 

 

 

 


  
 
Член на ВМРО-ДПМНЕ. Роден 1980 година во Велес. Македонец. Студент - апсолвент на Правниот факултет во Скопје. Добро го познава англискиот јазик, се служи со бугарскиот и српскиот јазик, а го учи германскиот јазик. Живее во Велес.
     
  
    

ДУЛИЌ БЛАГОРОДНА 

 

 

 


  
   
 
Функција:  Пратеник, претседател на Законодавно правната комисија 
     
Роден:  18.04.1941 во Кочани, Република Македонија 
 
Адреса и телефон: Ул. Тајмишка бр 3а,  1000 Скопје  Република Македонија 
      
Моб: 00-389-(0)71-211-493 
     
Семеен статус: мажена, мајка на два сина 
     
Националност:  Македонка
     
Образование: Универзитет Св. Кирил и Методиј Скопје, Правен факултет
     
Искуства и активности:  

 • 1964-1970 - Приправник во Окружен стопански суд - Скопје, Општински суд Скопје И - Скопје и Окружен суд Скопје а по полагање на правосудниот испит во 1967 година стручен соработник во Врховниот суд на Македонија; 
 • 1971-1973 - Заменик јавен обвинител на Општинското јавно обвинителство на град Скопје 
 • 1974-1980 - судија во Окружниот стопански суд Скопје; 
 • 1981-1995 - судија во Стопанскиот суд на Македонија;
 • 1995-1999 - судија на Врховниот суд на Македонија;
 • 2000-2004 - член на Републичкиот судски совет;
 • од 2006 - пратеник во Собранието на Република Македонија.
 • За време на професионалната дејност - департизирана. Член на ВМРО-ДПМНЕ од 2005 година.


      

ЃОРЃЕСКА РУЖА

 

 

 


     
 
Роденa: 17.06.1954 Скопје, Република Македонија
     
Адреса и телефон: Ул.Маршал Тито, бр.114/21 Тетово Република Македонија 
      
Моб: 00-389-(0)71-223-498 
      
e-mail: Ruza54@yahoo.com  
     
Семеен статус: мажена (полнолетни син и ќерка) 
     
Националност:   Македонка
     
Образование: Филолошки факултет (отсек Јужнословенска литература и македонски јазик) - Професор по книжевност и македонски јазик
     
Неформално образование:  

-(NDI) Strengthening Women's Electoral Participation 2006;
-(Friedrich Naumann) CERTIFICATE for "Conflict menagment & resolution) 2002; 
-Меѓународен комитет на Црвен Крст (Промоција на хумани вредности - Соживот и толеранција; 
-(Drew University - CitiHope International) - Mental help promoter 1999
     
Странски јазици: се служи со англискиот јазик
     
Компјутери: word, excel
     
Работно искуство:  

 • 1977 - Професор во УМЦ "Никола Штејн" - Тетово
 • 1978 -1989 - Професор во ТУЦ "Ѓоце Стојчески" - Тетово
 • 1989 - 2003 - Професор во УМЦ "Никола Штејн" - Тетово
 • 2000 - 2003 - Помошник директор во УМЦ "Никола Штејн" - Тетово
 • 2003 - 2006 - Професор во УМЦ "Никола Штејн" - Тетово
 • јули 2006 - Пратеник во Собранието на Република Македонија
 • Издавач и уредник на локален весник "НИЕ" 1997 година;
 • Оснивач на женски клуб "Вознесение" 2001 година;
 • Оснивач на Младинско драмско студио при домот на културата во Тетово 1985 год.

Партиска активност:  
 Член на ВМРО-ДПМНЕ од 1991 година. 
 - Член на ИК на Унија на жени на ВМРО-ДПМНЕ; 
 - Регионален координатор на ИЕ6 од УЖ на ВМРО-ДПМНЕ; 
 - Член на ЦК на ВМРО-ДПМНЕ; 
 - Член на Републичкиот изборен штаб за локалните избори 2005 година; 
 - Потпретседател на Унија на жени на ОК на ВМРО-ДПМНЕ - Тетово од 1997 до 2002 година; 
Член на повеќе комисии на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Тетово од 1993 до 2006 година 

ЃОРЃИЕВСКИ ВЕЛЕ

 

 

 

 


   
   Член на ВМРО-ДПМНЕ. Роден 1964 година во с. Побродоште - Велес. Македонец. Средно образование. Живее во Скопје.
     
  
    

ЃОРЧЕВ ВЛАДИМИР


  
 


     
 
   
     
      
   
   Член на ВМРО-ДПМНЕ. Роден 1978 година во Скопје. Македонец. Завршил гимназија. Добро ги познава англискиот и германскиот јазик. Живее во Скопје.
      

ИВАНОВСКА ЈАГОТКА

 

 

 

 

 Член на ВМРО-ДПМНЕ. Родена 1966 година во Велес. Македонка. Правник. Живее во Свети Николе. 

ЈАКИМОВСКА СВЕТЛАНА

 

 

      
 
Родена:  08.06.1956 во Скопје, Република Македонија
     
Адреса и телефон:   Ул. Иван Козарев 22  1000 Скопје  Република Македонија  
      
Моб: 00-389-(0)71-223-088 
     
Семеен статус:  мажена
     
Националност:    Македонка 
     
Образование: Универзитет Св. Кирил и Методиј Скопје, Правен факултет 
     
Работно искуство:

 • 1984-1999 - АД Макотекс - Скопје како шеф на службата за нормативна дејност и органи на управување; 
 • 2001- февруари 2002 - помошник на директорот на Заводот за вработување на Република Македонија 
 • март 2002-ноември 2002 - Директор на Завод за вработување на Република Македонија; 
 • декември 2002-јули 2006 - Стручен соработник во Центарот за вработување на град Скопје; 
 • јули 2006 - Пратеник во Собранието на Република Македонија. 
 • 2002 - Добитник на БЛАГОДАРНИЦА за особено залагање и личен придонес во партнерството за стопански развој на Република Македонија во проектот за примена на интегрираниот модел на Министерството за труд на САД со подршка на УСАИД. 
 • 2002 - Добитник на БЛАГОДАРНИЦА за придонес во развојот и унапредувањето на Службата за вработување во Куманово, по повод 50 години од нејзино постоење. 
 • Член на ВМРО-ДПМНЕ од 1999 година.
       


 

КИПАРИЗОВСКА КРСТЕСКА АНИТА 

 

 

 

 

 
 
Роденa: 01.08.1973 во Охрид, Република Македонија
     
Адреса и телефон:   Ул." Крум Точков", бр.38  Охрид Република Македонија 
      
Моб: 00-389-(0)71-223-060 

e-mail: anitakipariz@yahoo.com  
     
Семеен статус: мажена (една малолетна ќерка)
     
Националност: Влаинка
     
Образование:  Универзитет "Св.Кирил и Методиј" - дипломиран правник со положен правосуден испит 
     
Странски јазици: активно познавање на Англискиот јазик
     
Компјутери: Word, Excel
     
Работно искуство:  

 • Адвокатски приправник во адвокатска канцеларија на адвокатот Климент Луканов;
 • Самостоен референт за застапување во ЕМО Охрид АД;
 • Раководител на општи и правни работи во ЕМО Охрид АД;
 • Неизвршен директор во Борд на директори во ЕМО Охрид АД;
 • Адвокат со сопствена адвокатска канцеларија;
 • од 2006 година Пратеник во Собранието на Република Македонија.

Партиска активност: 

 • Член на ВМРО-ДПМНЕ од 1994 година.
 • Долгогодишен претседател на правната комисија во ОК на ВМРО-ДПМНЕ Охрид;
 • Член на Општинската изборна комисија на Охрид за претседателските избори 1999;
 • Член на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Охрид;
 • Претседател на Унија на жени на ОК Охрид;
 • Советник во Советот на Општина Охрид. 


 

КИТАНОСКИ ИЛИЈА

 


  
 


     
 
   
   Член на ВМРО-ДПМНЕ. Роден 1959 година во Кичево. Македонец. Економист. Добро го познава англискиот јазик. Живее во Кичево.

КОЦЕВ ВАНЧО

 

  
 


     
 
   
     
      
   
   Член на ВМРО-ДПМНЕ. Роден 1952 година во Штип. Македонец. Економист. Добро го познава рускиот јазик. Живее во Штип. 

КРСТЕВСКИ СТОЈЧЕ 

 

 


  
 
   
     
      
   
   Член на ВМРО-ДПМНЕ. Роден 1966 година во с. Ракотинци, Скопје. Македонец. Вишо образование. Живее во с. Ракотинци, Скопје.
     
  
    

КУНОВСКА ЈАГНУЛА 

 

 


  

 
 
   
   Член на ВМРО-ДПМНЕ. Родена 1943 година во Костур, Република Грција. Македонка. Магистер по правни науки - адвокат. Се служи со грчкиот и францускиот јазик. Живее во Скопје.
     
  
    

НАСТЕСКИ ДРАГАН 

НИКОЛОСКИ АЛЕКСАНДАР 

 

 


  
   

   
   Член на ВМРО-ДПМНЕ. Роден 1984 година во Охрид. Македонец. Студент-апсолвент. Добро го познава англискиот јазик, а се служи со францускиот јазик. Живее во Охрид. 

ПАЧЕМСКИ МИЛЕ 

 

 

 


  

     
 
Роден: 01.08.1958 година во Скопје, Република Македонија
     
Адреса и телефон: Ул.Задарска, бр. 44 Берово Република Македонија 
      
Моб: 00-389-(0)70-217-366 
      
е-маил: mpacemski@yahoo.com  
     
Семеен статус: оженет (татко на два сина)
     
Националност: Македонец
     
Професија: Лекар специјалист гинеколог акушер, Примариус
     
Образование:   

 • 1982 - Универзитет "Св. Кирил и Методиј" – Скопје, Медицински факултет - лекар (просек 9,2)
 • 1996 - Специјализација по гинекологија и акушерство
 • февруари 2007 - се стекнува со титула Примариус 
       

Странски јазици:   Зборува англиски, се служи со францускиот
     
Компјутери: word, excel, Internet
     
Работно искуство:  
   1983 - 1998 -Здравен дом Берово;   
   1999 - 2001 -Гинеколошко-акушерска клиника Скопје;   
   2001 - 2006 - Здравен дом Берово;   
   јули 2006 - Пратеник во Собранието на Република Македонија
     
Друг ангажман: 
   Како лекар специјалист има објавено преку 20 научни трудови со кои земал активно учество на голем број републички, балкански, европски и светски конгреси од областа на гинекологијата и акушерството (Скопје, Охрид, Боровец, Барцелона, Женева, Атина, Прага).
     
Партиска активност: 
   Член на ВМРО-ДПМНЕ од 1990 година.    
   1990 - 1994 Претседател на ОК Берово;   
   2003 - 2006 Претседател на ОК Берово


ПЕТРЕСКИ ЗОРАН

 


  
 


Роден: 01.10.1973 година во Скопје, Република Македонија 

Адреса и телефон:  ул.Народен Фронт 9 - 3/12  1000 Скопје Република Македонија 
      
е-маил: petreskizoran@yahoo.com  
     
Семеен статус:  оженет
     
Националност:   Македонец
     
Образование:  Универзитет Св. Кирил и Методиј - Скопје, Правен факултет- дипломиран правник  
      
Постдипломски студии по Политички науки на "Институтот за социолошки и политичко правни истражувања" на Универзитетот Св.Кирил и Методиј Скопје
     
Странски јазици:   англиски
     
Компјутери:  Одлично познавање на работа со компјутер (MS Office, Page Maker, Corel Draw, Internet и др.)
     
Работно искуство:  
   ноември 1997 - фебруари 2001 година - Соработник во кабинетот на Градоначалниокот на општина Гази Баба -Скопје, одговорен за комуникација со граѓаните на Општина Гази Баба    
   фебруари 2002 година - јуни 2005 година - вработен во Агенцијата на Република Македонија за приватизација, Соработник во Секторот за правни работи и контрола.   
   јули 2005 - Јануари 2006 година - Советник на Градоначалникот на Град Скопје   
   фебруари 2006 година - септември 2006 година - Секретар на Општина Бутел    
   септември 2006 - Пратеник во Собранието на Република Македонија
     
Партиска активност: 
   октомври 1992 година - декември 1994 - година потпретседател на Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ (Државно ниво)     
   фебруари 1995 - септември 1997 година - Претседател на Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ (Државно ниво)    
   декември 1994 - септември 1997 година - Член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ во истиот период и член на Централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ   
   јуни 2004 - член на Статутарната комисија на ВМРО-ДПМНЕ, Реизбран за член на Статутарната комисија на 13 Конгрес (18 март 2007 година)   
   Јануари 2004 - 2007 Претседател на Комисијата за Локална Самоуправа на ВМРО-ДПМНЕ   
   Мај 2005 до Април 2007 година Специјален советник за локална самоуправа, децентрализација и внатрепартиска организација на Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ   
   Април 2007 Член на Кадровската Комисија на ВМРО-ДПМНЕ    
   Април 2007 Член на Извршниот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ    
Друг ангажман: 
   Советник во Советот на Град Скопје во два мандата 1996 до 2000 година и од 2000 до 2004 година , воедно во двата мандата член на Комисијата за прописи на Советот на град Скопје    
   Член на Управниот одбор на Јавното претпријатие за комунален и цврст отпад "Дрисла" од мај 1997 до октомври 2002 година. (ДРИСЛА -Комунално претпријатие формирано од градот Скопје) 

ПЕТРОВ ГОРАН 

 

 

 
 
   
     
      
   
   Член на ВМРО-ДПМНЕ. Роден 1962 година во Велес. Македонец. Градежен инженер. Добро го познава рускиот јазик, се служи со англискиот јазик, а го учи германскиот јазик. Живее во Велес.
     
  
   

  

ПОП-АРСОВ ПЕТАР

 

 

 

 

     
 
Роден:  21-07-1969 г. во Куманово, Република Македонија
     
Адреса и телефон:   ул."Васил Драгомански" бр. 8,  Куманово  Република Македонија 
      
e-mail: ppoparsov@yahoo.com  
     
Семеен статус:  оженет, татко на две малолетни деца
     
Националност:  Македонец
     
Образование:  Универзитет "Св. Кирил и Методиј" - Скопје дипломиран инженер технолог
     
Странски јазици: англиски
     
Компјутери:  Word, Excel
     
Работно искуство:   

   2004-2006 - Свет Филма ДОО Скопје, директор   
   1996-1999 - Интерконтинентал комерц дооел Куманово   
   1999-2003 - Центар за култура Куманово, директор   
   2006 - Пратеник во Собранието на Република Македонија.
     
Партиска активност: 
   2000- член на ОК на ВМРО ДПМНЕ Куманово    
   2000-2007 член на ЦК на ВМРО ДПМНЕ   
   2000-2003 потпретседател на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Куманово   
   2003-2006 претседател на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Куманово   
   2007- член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ 

СЕКУЛОВСКА МИРЈАНА


  
 


     
 
   
     
      
   
   Член на ВМРО-ДПМНЕ. Родена 1960 година во с. Велгошти, Охрид. Македонка. Доктор на науки. Универзитетски професор. Ги познава добро англискиот, бугарскиот и српскиот јазик. Живее во Охрид.
      

СПАСЕНОВСКИ АЛЕКСАНДАР

 

 

 

 

E-mail: macedoniae@gmail.com  
 
Член на ВМРО-ДПМНЕ. Роден 1980 година во Скопје. Македонец. Дипломирал на отсекот по политички науки на правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, а магистрирал на постдипломските студии по меѓународно право и политика на истиот факултет, каде е избран за помлад асистент. Добро ги познава англискиот и српскиот јазик, се служи со албанскиот, а го изучува германскиот јазик. Живее во Скопје.
     
  
     

СТАНЧЕВСКА НАДА

 

 

 

 

 Член на ВМРО-ДПМНЕ. Родена 1974 година во Скопје. Македонка. Магистрант по економски науки. Се служи со англискиот јазик. Живее во Скопје. 

СТЕФАНОВСКА АНЕТА


  
 

 
     
 
Роденa: 29.09.1959 Битола, Република Македонија
     
Адреса и телефон:   Ул." Прилепска", бр.60-4/57  Битола Република Македонија 
      
e-mail: aneta_stefanovska@yahoo.com  
     
Семеен статус:  мажена (една полнолетна ќерка)
     
Националност:  Македонка
     
Образование:  
   1984 - Универзитет "Св. Климент Охридски" - Битола - Дипломиран правник   
   1995 - положен правосуден испит   
   2001 - Магистар по библиотекарство    
Странски јазици:  
   активно познавање на Англискиот и пасивно на Францускиот јазик
     
Компјутери:  
   активно познавање на Windows, Word
     
Искуства и активности:  
   2001 - Награда од сите невладини здруженија во Република Македонија за најхуман директор од културата;   
   2002 - Реализиран проект од УСАИД за формирање на центар на КНИЦ;   
   * Коавтор на две дела и објавени трудови во областа на библиотекарството
     
Работно искуство:  
   1985-2000 - Секретар во ОУ "Кирил и Методиј" Битола;   
   2000-2003 - В.Д. Директор на Националната Универзитетска библиотека "Св.Климент Охридски" - Битола;   
   2003-2006 - Виш библиотекар во Универзитетска библиотека "Св.Климент Охридски"   
   2006 - Пратеник во Собрание на Република Македонија.
     
Партиска активност: 
   Член на ВМРО-ДПМНЕ од 1996 година. 

 • Член на претседателство на Советот на интелектуалци на ВМРО-ДПМНЕ;      
 • Претседател на МК на ВМРО-ДПМНЕ "Јени Маале"-Битола;
 • Секретар на Унија на жени на ОК Битола;
 • Член на ИК на УЖ на ВМРО-ДПМНЕ;
 • Секретар на ИК на УЖ на ВМРО ДПМНЕ;
 • Член на комисијата за култура на ВМРО-ДПМНЕ;
 • Потпретседател на комисијата за култура при ОК на ВМРО-ДПМНЕ Битола;
 • Потпретседател на правната комисија при ОК на ВМРО-ДПМНЕ Битола;
 • Член на ОК на ВМРО-ДПМНЕ Битола;
 • Главен правник за Битола и околијата за претседателските избори 2004 година;
 • Координатор на РИШ на УЖ на ВМРО-ДПМНЕ за локалните избори 2005 година.


СТОЈАНОВ РИСТО         
  

 

 

 

 

 

 

Член на ВМРО - ДПМНЕ. Роден 1961 година во с. Радово. Македонец. Завршил училиште за занимање. Земјоделец. Се служи со францускиот јазик. Живее во с. Радово.ТАНЧЕВА ТУЛИЕВА НАДИЦА      
    

 

 

 

 

 

 

Член на ВМРО - ДПМНЕ. Родена 1966 година во Штип. Македонка. Правник - адвокатски стручен соработник. Живее во Штип.ТАШЕВА ВИОЛЕТА   

 

 

 

 

 

 

Член на ВМРО-ДПМНЕ. Родена 1960 година во Скопје. Македонка. Дипломиран машински инженер - професор. Се служи со англискиот јазик. Живее во Скопје.ШАМБЕВСКИ ОЛИВЕР    

 

 

 

 

 

 

Роден: 
   23.01.1973 во Скопје, Република Македонија
     
Адреса и телефон:  
   Ул. Виа Егнатија 21-2/1,  
   1000 Скопје  
    Република Македонија  
    Моб: 00-389-(0)70-691-304 
     
Семеен статус:  
   оженет (две деца) 
     
Националност: 
   Македонец
     
Образование:  
   Универзитет Св. Кирил и Методиј Скопје, Филолошки факултет - Блаже Конески, Македонска книжевност и јужнословенски книжевности 
   Постдипломски студии на научната област Национална историја на Македонија и македонскиот народ од праисторијата до 1371 на Институтот за национална историја - Скопје
     
Странски јазици:  
   одлично познавање на англиски, италијански и француски пасивно познавање шпански јазик.
     
Компјутери:  
   експертско корисничко познавање на Microsoft Office пакетот. 
     
Искуства и активности:  
   основач и генерален секретар на Сојузот на студентите на Филолошкиот факултет; основач и главен и одговорен уредник на списанието ЛОЗА; ја формирал со група колеги аматерската театарска група Одвај се собравме, помошник раководител на Секторот за творештво и културно наследство во Министерството за култура на Република Македонија; портпарол на истото министерство; потпретседател на паневропската интервладина организација од областа на аудиовизуелните уметности Аудивизуел Еурека; потпретседател на Аудиовизоелната опсерваторија при Совет на Европа од Стразбур; член на петчлениот меѓународен експертски комитет за надворешна евалуација на АВ Еурека; член на Комитетот за култура на Советот на Европа (ЦЦ-Цулт); член на Управниот одбор на проектот на Министерството за култура и Светската банка Развој на општините преку културата; раководител на Одделението за меѓународна техничка помош на Агенцијата за државни службеници; Вработен во Институтот Евро-Балкан од Скопје, член на Надзорниот одбор на Јавното коумунално претпријатие Водовод и канализација - Скопје, директор на Центарот за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ, пратеник во Собранието на Република Македонија, шеф на Парламентарната делегација на Република Македонија во Парламентарното собрание на Советот на Европа, член на Комисијата за култура, на Комисијата за надворешни работи и на Комитетот за меѓуетнички прашања при Собранието на Република Македонија.ШУТАРОВ ВАСКО    
  
  

 

 

 

 

 

Член на ВМРО-ДПМНЕ. Роден 1964 година во Кавадарци. Македонец. Дипломиран политиколог. Добро го познава францускиот јазик, се служи со англискиот јазик, а го учи германскиот јазик. Живее во Гевгелија.

Click