Megjunarodna sorabotka
 
Меѓународна соработка

Проширување на Европската унија

Во 1951 година Белгија, Франција, Германија, Италија, Луксембург и Холандија ја основаа Европската заедница за јаглен и челик.

Проширувања на зeмјите-членки:

  • 1973 Данска, Ирска и Велика Британија;
  • 1981 Грција;
  • 1986 Португалија и Шпанија;
  • 1995 Австрија, Финска и Шведска;
  • 2004 Кипар, Чешка, Естонија, Унгарија, Латвија, Литванија, Малта, Полска, Словачка и Словенија;
  • 2007 Бугарија и Романија;
  • 01 јули 2013 Хрватска.
 

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.