Активности

Петок, 22 октомври 2010 година

СЕДУМНАЕСЕТТА СЕДНИЦА НА НАЦИОНАЛНИОТ СОВЕТ ЗА ЕВРОИНТЕГРАЦИИ

Националниот совет за евроинтеграции на Седумнаесеттата седница ја разгледа Информацијата за реализираните активности од Националната програма за усвојување на правото на Европската унија - ревизија 2010 година за периодот од 1.7.2010 до 30.9.2010 година, изготвена од Секретаријатот за европски прашања при Владата на Република Македонија.

На седницата, во својство на претставник на делегацијата на Европската унија во Република Македонија, присуствуваше г-ѓа Марина Курте, политички советник.

Заменикот на претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања, г.Васко Наумовски, информираше дека целта на подготвениот материјал е редовно да се информира Собранието на Република Македонија и Националниот совет за евроинтеграции, за степенот на спроведување на Националната програма за усвојување на правото на Европската унија, согласно заклучоците усвоени на Националниот совет и Комисијата за европски прашања. Од предвидените 106 закони според НПАА ревизија 2010, до овој период донесени се 58 закони и истите се објавени во „Службен весник на Република Македонија“, додека 29 предлог-закони се во собраниска процедура.

Во расправата на седницата, со свои дискусии, сугестии и препораки учествуваа: г-ѓа Радмила Шекеринска, претседател на советот, г-ѓа Силвана Бонева, потпретседател на советот, г. Петар Поп-Арсов и г. Андреј Жерновски, пратеници и членови на советот, г. Димитар Мирчев, член на советот и претставник од Кабинетот на претседателот на Република Македонија и г. Александар Кржаловски, претставник од Граѓанската платформа на Македонија.

На истата седница, советот ги усвои заклучоците од организираните јавни  расправи по: Предлог-законот за заштита на конкуренцијата, Предлог-законот за државната помош, работната верзија на законот за енергетика, Предлог-законот за ревизија, Предлог-законот за безбедност на храна и заклучоците од тематската јавна расправа „Политиките за унапредување на животната средина во Република Македонија".

дневен ред записник

 

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.