АктивностиПонеделник, 27 јуни 2011 година

Конституиран седмиот парламентарен состав

По вонредните парламентарни избори, на 25 јуни 2011 година, се конституира новото Собрание на Република Македонија, на кое беа верификувани мандатите на 123 пратеници, а г. Трајко Вељаноски беше реизбран на функцијата претседател на Собранието.

Ова е седмиот пратенички состав од независноста на Република Македонија во 1991 година, прв што ќе брои 123 пратеници, од кои тројца од дијаспората.

Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ доби 56 пратеници, коалицијата предводена од Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ) - 42 мандати, Демократската унија за интеграција (ДУИ) - 15, Демократската партија на Албанците (ДПА) - 8 и Националната демократска преродна (НДП) - 2.

Според законските рокови, најдоцна до 10 август треба да се формира новата влада на Република Македонија.

Click