Обраќање на претседателот на Собранието , Вељаноски по пово...

Вторник, 2 август 2016 година

Обраќање на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски по повод 2 Август-Илинден, Ден на Републиката 

Добар ден Македонијо!
Добар ден почитувана и славна илинденска Татковино!
Голем поздрав до сите граѓани на оваа земја кои, денес, доаѓаат од сите страни за да ги посетат местата на славната историја на Македонија!
Голем поздрав и до сите оние, кои со мисла и со збор, распрскани низ сите краишта на нашата Tатковина си спомнуваат за Илинден.
Денес насекаде ечи гордоста на нашата Tатковина!
Денес насекаде сјае наследството на предците на овој народ!
Денес повторно блика во сета своја слава, како извор вода, крвта на комитите и на партизаните пролеана за Македонија!

Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Вељаноски на 55. Балкански фестив...

Четврток, 7 јули 2016 година

Обраќање на претседателот Вељаноски на 55. Балкански фестивал на народни песни и игри

Вечерва за мене, а верувам и за вас, е голема чест и задоволство сите заедно да го одбележиме отворањето на Педесет и петтиот јубилеен Балкански фестивал на народни песни и игри. Манифестација која, како дома, така и во светот, во овие 55 години на делување, стана препознатлива и денес е во меѓународниот каталог на најзначајни фолклорни манифестации. 
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Вељаноски на Третата пленарна сес...

Сабота, 11 јуни 2016 година, Софија

Обраќање на претседателот Вељаноски на Третата пленарна сесија на ПС на ПСЈИЕ 

Во име на Собранието на Република Македонија и во мое лично име, би сакал да изразам благодарност до Националното собрание на Република Бугарија и претседателот г-ѓа Цецка Цачева, за успешното претседавање со Парламентарното собрание на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, како и за одличната организиција на оваа Пленарна сесија.
Прочитај повеќе

Претседателот Вељаноски ја отвори изложбата „Свети Климент ...

Понеделник, 23 мај 2016 година, Рим

Претседателот Вељаноски ја отвори изложбата „Свети Климент Охридски и неговите претстави во ликовната уметност“

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, денеска во библиотеката на „Понтификалниот Универзитет Урбанијана“ во Рим ја отвори изложбата „Свети Климент Охридски и неговите претстави во ликовната уметност“, во организација на Националната установа Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј – Охрид, и притоа истакна:

Прочитај повеќе

Претседателот Вељаноски на 64. Молитвен појадок во Вашингто...

Петок, 5 февруари 2016 година

Претседателот Вељаноски на 64. Молитвен појадок во Вашингтон

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, присуствуваше на Националниот молитвен појадок во Вашингтон кој секоја година го организираат претседателот на Соединетите Американски Држави и членовите на Конгресот. 

Прочитај повеќе

Новогодишно обраќање на претседателот Вељаноски пред собран...

Четврток, 31 декември 2015 година

Новогодишно обраќање на претседателот Вељаноски пред собраниската служба

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, традиционално им се обрати на вработените во службата на Собранието на Република Македонија за да им ги честита претстојните празници и да им посака годината што доаѓа да им донесе многу среќа, здравје и успех.

Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Вељаноски на отворањето на Седниц...

Четврток, 10 декември 2015 година

Обраќање на претседателот Вељаноски на отворањето на Седницата на Парламентарното собрание на ПД ЦЕИ

Навистина ми претставува големо задоволство денеска да се обратам на седницата на Парламентарното собрание во рамките на парламентарната димензија на Централноевропската иницијатива, тука, во Скопје. Не треба да потсетувам дека ова е една од најстарите европски регионални организации, а денес Централноевропската иницијатива здружува 18 држави, од кои десет се членки на ЕУ, што секако дава и посебна димензија на она што го викаме регионална соработка. Да потсетам, Република Македонија од 1993 година е полноправен член, а оваа година претседава со ЦЕИ.
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Вељаноски по повод ставањето каме...

Сабота, 5 декември 2015 година

Обраќање на претседателот Вељаноски по повод ставањето камен-темелник на храмот посветен на Преображението Господово во населбата Даме Груев, општина Ѓорче Петров

Ми преставува особена чест и задоволство, што денес, заедно со моите пријатели, соседи и познаници сум дел од овој свет чин за населбата Даме Груев, за општината Ѓорче Петров, но и за Скопје и цела Македонија.
За мене претставува посебна привилегија што една исклучително благородна идеја која е резултат на длабоките духовни потреби на моите сограѓани конечно започнува да се реализира.

Прочитај повеќе

Обраќање по повод одбележување на 20 години полноправно чле...

Петок, 27 ноември 2015 година

Обраќање по повод одбележување на 20 години полноправно членство на Црвениот крст на Република Македонија во Меѓународната федерација на Црвениот крст и Црвена полумесечина

Почитувани присутни,
Дами и господа,
Ќе го започнам своето обраќање со зборовите на Анри Динан чија идеја е основата на Женевската конвенција од 1864 година и инспирација за создавање на Меѓународниот комитет на Црвениот крст: „Зарем не би било можно, во мирни времиња, да се формираат друштва за помош со цел обезбедување на грижа за ранети лица за време на војна преку посветени и целосно обучени волонтери? 

Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Вељаноски по повод 70-годишнината...

Четврток, 29 октомври 2015 година

Обраќање на претседателот Вељаноски по повод 70-годишнината од основањето на Врховниот суд на Република Македонија 

Познатиот римски филозоф Цицерон има речено „ПРАВИЧНОСТА Е ПОСКАПА ОД СЕКОЕ ЗЛАТО“. Ја споменав оваа мисла на Цицерон од едноставна причина, а тоа е дека Врховниот суд на Република Македонија е на врвот на судската пирамида во нашата земја која води грижа да се обезбеди правдата и правичноста во целокупната судска власт и заедно, но во исто време, независно, со законодавната и извршната власт, претставуваат трите столба врз кои се темели државата и владеењето на правото.
Прочитај повеќе
123...6       
Click