Обраќање на претседателот Џафери на Меѓународна научна конф...

Вторник, 5 септември 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на Меѓународна научна конференција 

Навистина ми претставува задоволство да присуствувам денес на отворањето на оваа Меѓународна научна конференција на тема „Балканот помеѓу западот и истокот: Стари и/или нови безбедносни предизвици“, во организација на Институтот за одбрана, безбедност и мир при Филозофскиот факултет во Скопје и Факултетот за безбедност при Универзитетот во Белград.
Прочитај повеќе

Обраќање на Џафери за 16 год. од Охридскиот рамковен догово...

Недела, 13 август 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери по повод 16 години од Охридскиот рамковен договор

Денеска се навршија 16 (шеснаесет) години од датумот кога е потпишан Охридскиот рамковен договор, со кој Договор му се даде крај на внатрешниот конфликт во Република Македонија. Овој значаен документ на мирот во нашата држава и на помирување меѓу нашите граѓани се изготви и се потпиша со политичка волја и со олеснување од нашите меѓународни пријатели.

Прочитај повеќе

Изјава на претседателот Џафери по повод распишување на лока...

Недела, 6 август 2017 година

Изјава на претседателот Џафери по повод распишување на локалните избори

Денес го потпишав решението за распишување на локалните избори за членови на советите на општините и советот на градот Скопје и за градоначалници на општините и за градоначалник на градот Скопје. 
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот на Собранието на Република Македо...

Среда, 2 август 2017 година

Обраќање на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери по повод 2 Август, Ден на Републиката

Денеска сме овде на Мечкин Камен, да оддадеме почит на хероите Илинденци кои овде ги положија своите животи и со тоа се вградија во сегашноста која сите ја живееме. Да се поклониме пред авторите на Крушевскиот манифест, документ напишан пред сто и четиринаесет години но актуелен и денес. Дозволете да цитирам еден дел од него. 
Прочитај повеќе

Сто дена од изборот на г. Талат Џафери за претседател на С...

Четврток, 27 јули 2017 година

Сто дена од изборот на г. Талат  Џафери за претседател на Собранието 

Бидејќи се навршуваат 100 дена од мојот избор на функцијата претседател на Собранието на Република Македонија, чувствувам потреба да се обратам на јавноста и да ја информирам за активностите кои се реализирани досега, како и за активностите кои што треба во иднина да се реализираат.

Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на Регионална тркалезна ма...

Среда, 19 јули 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на Регионална тркалезна маса  

На самиот почеток би сакал да го изразам моето задоволство за денешната покана да учествувам на оваа конференција која има регионален карактер. Сето ова внесува уште поголем квалитетен инпут во процесите на соработка, како помеѓу институциите во регионот, така и помеѓу невладиниот сектор.
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на Комисијата за европски ...

Петок, 14 јули 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на Комисијата за европски прашања

Евроатланските интеграции претставуваат стратешка определба на Република Македонија, определба околу која сите овие години на самостојност, има целосен политички консензус од страна на политичките субјекти, односно партиите. Уште побитен е фактот што оваа стратешка определба има голема поддршка од страна на граѓаните. 
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на 56. Балкански фестивал ...

Петок, 7 јули 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на 56. Балкански фестивал на народни песни и игри 

Вечерва тука, заедно со вас сме дојдени за да ја отвориме оваа прекрасна манифестација, 56. Балкански фестивал на народни песни и игри. Оваа величествена прослава на фолклорот, која што е најстара од овој вид на овие простори, на успешен начин ги претставува и афирмира културното наследство и достигнувања на земјите и народите од каде што доаѓаат учесниците во изминативе 56 години.
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на Конференција посветена ...

Среда, 28 јуни 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на Конференција посветена на зајакнувањето и улогата на Собранието на Република Македонија

Ми претставува особена чест и задоволство да ја отворам денешната Конференција посветена на зајакнувањето и улогата на Собранието на Република Македонија. Собранието е една од клучните институции за враќање на Република Македонија во демократските текови и евроатлантските интеграции, и затоа сум убеден дека темите предложени за дискусии денес ќе резултираат со конструктивна расправа. 
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на Тркалезната маса ...

Среда, 21 јуни 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на Тркалезната маса на тема: „Собранието и граѓанските организации“

Ми претставува особено задоволство што денес присуствувам на на тркалезната маса на тема: „Собранието и граѓанските организации“. 

Како прв меѓу еднаквите, ветив дека ќе се заложам за поголема транспарентност на Собранието и присуство на граѓаните во активностите на Собранието на Република Македонија. Заедно со пратениците, ќе се залагаме за инклузивен, отворен и одговорен законодавен дом, бидејќи парламентарните информации им припаѓаат на сите граѓани. 

Прочитај повеќе
1...111213              
Click