Активности

Среда, 18 септември 2019 година

Средба на претседателот Џафери со претседателот на Европскиот комитет на регионите, г. Карл-Хајнц Ламберц

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија Талат Џафери, оствари средба со претседателот на Европскиот комитет на регионите, г. Карл-Хајнц Ламберц, кој е во дводневна посета на Република Северна Македонија. Европскиот комитет на регионите е советодавно тело на Европската Унија, составено од локално и регионално избрани претставници кои доаѓаат од сите 28 земји членки и кои даваат мислење за законодавството на ЕУ кое директно влијае на регионите и градовите.

Претседателот Џафери истакна дека, граѓаните очекуваат од единиците на локалната самоуправа  да задоволат широк спектар на економски, еколошки и социјални потреби, и за таа цел се посветува големо внимание на  проширувањето на надлежностите на локалните власти, на зголемената фискална децентрализација и фискалните капацитети и правичното спроведување на Законот за еднаков регионален развој. Понатаму, тој информираше дека, на политички план во изминатиот период земјата успеа да ја надмине политичката криза, да го зајакне владеењето на правото, да направи фундаментални промени во насока на инклузивна и отворена политичка атмосфера и да испорача конкретни резултати. Во однос на зајакнувањето на добрососедските односи, беа преземени тешки и храбри чекори за решавање на проблемот со името, со што се отвори и патот кон евроатланска интеграција на земјата, а со Договорот од Преспа и со Договорот за добрососедство со Бугарија, Република Северна Македонија придонесе за пошироката регионална стабилност и даде пример за помирување во регионот.

Претседателот на Европскиот комитет на регионите, г. Ламберц, истакна дека неговата посета на земјата во време кога се очекува Европската унија да определи датум за почеток на преговорите за членство, претставува поддршка на Комитетот на овој наш стремеж, имајќи го предвид позитивниот извештај на ЕУ за напредокот на Република Северна Македонија. Тој истакна дека, Република Северна Македонија реши важни прашања во законодавството во однос на децентрализацијата, фискалната децентрализација и регионалниот развој, но и дека тоа се клучните предизвици со кои се соочуваат сите европски држави. Нагласувајќи ја важноста на меѓуграничната соработка, претседателот Ламберц информираше за можностите и механизмите  кои ги нуди  Европскиот комитет на регионите, кои пак не можат да се применат без националното законодавство и изрази надеж дека, во наредниот период ќе има напредок во оваа насока. На крајот, тој изрази оптимизам дека во октомври ќе има добри вести од ЕУ и дека следниот чекор за земјата ќе биде почетокот на преговорите, поглавје по поглавје.