Активности

Четврток, 8 април 2021 година

Средба на претседателот Џафери со претставници на ромската заедница по повод 8 Април- Светскиот ден на Ромите

По повод 8 Април- Светскиот ден на Ромите, претседателот Џафери оствари средба со Љатифе Шиковска, пратеничката од ромската заедница, Зоран Димов, претседател на Интернационалната ромска група, Ферат Асан, стопанственик од општина Шуто Оризари и Мухамед Точи, претставник од НВО „Месечина“ – Гостивар. На средбата беше присутен и координаторот на пратеничката група на СДСМ и коалицијата, Јован Митрески. Денот е уште позначаен затоа што се одбележува и 50-годишнината од одржувањето на Првиот конгрес на Ромите, како и 20 години од впишувањето на Ромите во Уставот на Република Северна Македонија.

На почетокот на средбата, гостите му врачија на претседателот Џафери свечен документ именуван како „Заложба за интеграција на Ромите во сите сфери на општественото живеење“, како и Плакета за особен придонес. Претседателот Џафери пак им врачи Честитка по повод денот од негово име и од име на пратениците на Собранието. Тој подвлече дека за жал оваа година, поради пандемијата, одбележувањето на Меѓународниот ден на Ромите е во поинаква форма ако се потсети на искуството од минатите години кога би вклучен во работата на државните институции на повеќе нивоа, како и на искуството од Декадата на Ромите и долгогодишната соработка со претставници на ромската заедница кои биле активни политички и институционални чинители при што,  настојувал да даде придонес за унапредување на нивната положбата во општеството. Нагласи дека промени се потребни, и тоа, суштински и секако, присуството на координаторот на пратеничката група на СДСМ и коалицијата, Јован Митрески е потврда за оваа заедничка заложба. 

 

Пратеничката Шиковска се заблагодари за укажаната чест и сподели со претседателот Џафери впечатоци од остварената средба со претседателот и претставници на Владата и плодната дискусија во однос на процесите на инклузија и искажа оптимизам дека напредокот на ромската заедница, иако е бавен процес, сепак се движи по нагорна линија, особено во областа на образованието меѓутоа и здравствената, социјалната заштита и најважното достигнување досега, обезбедувањето на лични документи. Тоа што веќе има претставници на Ромите на раководни позиции во институциите е од голема полза затоа што тие самите најдобро ги знаат проблемите со кои се соочува ромската заедница и само со системски пристап и политичка поддршка ќе се постигне Ромите да се чувствуваат еднакви. 

Зоран Димов, со претставување на своето лично и професионално портфолио потврди дека работи на подобрување на положбата на ромите на целиот Западен Балкан и е отворен за секаква соработка што би била од интерес на ромската заедница и нагласи дека учеството на претставниците на Ромите во процесот на донесување на квалитетни закони од таа област би било од голема полза повикувајќи се на деловничката можност која ја потврди и претседателот Џафери. Таа соработка секако е важно да се одвива и во бизнис секторот, во сферата на културата и поголемата застапеност на јавниот сервис. Во дискусијата учествуваа и другите присутни гости, Ферат Асан, Мухамед Точи, кои подвлекоа дека подобриот пристап до информации, решавањето на социјалните случаи и другите тешкотии со кои се соочува оваа заедница, е од суштинско значење. 

Координаторот на СДСМ и коалицијата, Јован Митревски истакна дека се прават напори да се излезе во пресрет на Ромите на секој можен начин и воедно упати искрени честитки по повод 8 Април.

 

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.