АктивностиВторник,10.03.2009 година, вести од Европската унија

Седница на Европскиот парламент

Стразбур Светската економска криза и нејзиното влијание во Европската унија е главна тема на седницата на Европскиот парламент . Одборот за стопанство повика на внимателно усогласување на националните планови за справување со состојбите на европскиот пазар. Во спротивно би можело да дојде до пад на глобалната конкурентност на европското стопанство. Шанса за ефикасно надминување на кризата Европскиот парламент го гледа во брзи и прилагодливи финансирања на локални проекти. На оваа сесија ќе бидат разгледани извештаите за напредокот во приближување на Македонија, Хрватска и Турција кон Европската унија . Делегација на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија во состав Александар Николоски и Маринела Тушева, учествуваат на парламентарна сесија на Европскиот парламент. Извештајот за напредокот на Република Македонија е од големо значење за нашето евроинтегрирање, бидејќи претставува основа за изготвување на Годишниот извештај на Европската комисија за напредокот на Република Македонија, кој ќе биде изготвен есенва. Нашата делегација оствари средби со известителот, европратеникот Ерик Мејер, како и со други европратеници.

Click