Pratenichki sostav
 
Пратенички состав


Комисија за политички систем

Комисијата за политички систем има претседател и осум члена од редот на пратениците во Собранието на Република Македонија и три члена од редот на научните и стручните работници.

Комисијата ги разгледува прашањата што се однесуваат на

 • функционирањето на политичкиот систем;
 • именувањето на границите на Републиката;
 • државните симболи и нивната употреба;
 • системот на јавното информирање;
 • правото на здружување на граѓаните и политичкото организирање;
 • избирачкото право и начинот на избор на пратеници и членови на советите;
 • референдумот;
 • локалната самоуправа;
 • народниот правобранител;
 • Македонската православна црква и верските заедници;
 • одликувањата, признанијата и наградите;
 • празниците на Република Македонија;
 • организацијата на државната управа и
 • други прашања што се однесуваат на политичкиот систем.

ПретседателЧеркезов Миланчо 

          ЧленовиГаџовски Васил 
                             Пандов Александар 
                             Томов Панде  
                             Прангоски Илија 
                             Абдулаи Јонуз 
                             Поповски Љубомир 
                             Спасов Ѓорѓи  
                             Алиу Абдула 
 

 
 
 

 

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.