Новогодишно обраќање на ПСРМ...Четврток, 31 декември 2009 година

Новогодишно ОБРАЌАЊЕ на претседателот Вељаноски пред пратениците и службата на Собранието на Република Македонија


Почитувани,

Само неколку часа не делат од Новата 2010 година. Зад нас останува старата 2009, која  не беше лесна за сите, но ние сепак ја завршуваме успешно. Сакам да искажам благодарност не само до потпретседателите, пратениците, координаторите на пратеничките групи, туку посебно до вработените во собраниската администрација со нивниот целосен и одговорен ангажман. А тој успех се гледа преку извештајот на Европската комисија во кој многу јасно се наведени позитивните резултати постигнати во Собранието на Република Македонија.

Прочитај повеќе

Обраќање на ПСРМ на конференција на ФФМ...Вторник, 15 декември 2009 година

Обраќање на претседателот Вељаноски на Меѓународната Конференција „Превенција и репресија на насилството на фудбалските стадиони“

Насилството на спортските манифестации е присутно и кај нас. Ако погледнеме од законски аспект, Република Македонија насилството на спортските манифестации добро го има санкционирано. Имено, ние имаме таканаречен лекс специјалис, а тоа е Законот за спречување на насилството и недостојното однесување на спортските натпревари, донесен во 2004 година. Тука е Кривичниот законик, Законот за прекршоците и така натаму. Дали на оваа законска регулатива и се потребни измени и дополнувања, пред сè, треба вие да кажете. Секако, на денешната конференција и за ова ќе стане збор. Јас, како претседател на Собранието, сакам да ве уверам дека сите пратеници, без разлика на партиската припадност, сме подготвени, ако дојдат вакви предлози, најбрзо во рамките на собраниската процедура да ги усвоиме.

Прочитај повеќе

Обраќањето на ПСРМ, Универзална сала 3 Декември...Четврток, 3 декември 2009 година

Обраќање на претседателот Вељаноски во Универзална сала на одбележување на 3 Декември - меЃународен ден на лица со инвалидност

Денеска во целиот свет се одбележува Меѓународниот ден на лицата со инвалидност. Основна цел на одбележувањето на Меѓународниот ден на лицата со инвалидност е уште еднаш да се потсетиме дека овие наши сограѓани се тука меѓу нас. Но, истовремено и да погледнеме што сите ние како поединци и како институции, односно како држава во целост, сме направиле за овие наши сограѓани за во целост да се вклучат во сите сфери на општественото живеење. Тоа е наша законска обврска, а уште повеќе тоа е наша морална обврска, ако како поединци и како институции хуманоста ни е вистинска, а не само декларативна вредност. 

Прочитај повеќе

Обраќање на ПСРМ по повод Меѓународен ден на лицата со инва...Четврток, 3 декември 2009 година

Обраќање на Претседателот на Собранието на Република Македонија г. Трајко Вељаноски по повод Меѓународниот ден на лицата со инвалидност

Од 1992 година, според одлуката на Обединетите нации, 3 Декември се одбележува како Меѓународен ден на лицата со инвалидност. Денеска ширум светот тој се одбележува преку најразлични манифестации, но со единствена цел за уште еднаш да се потсетиме дека нашите сограѓани со инвалидитет се тука меѓу нас, дека тие се рамноправни граѓани како другите, а ние сме должни да им обезбедиме посебни услови за да можат нормално да го живеат својот живот и да се вклучат во сите сфери на општественото живеење.

Прочитај повеќе

Изјава на ПСРМ за визна либерализација...Вторник, 1 декември 2009 година

Изјава на претседателот и потпретседателите на Собранието на Република Македонија по повод одлуката за визната либерализација

Секако заслугата за ова, како и за неодамнешниот позитивен Извештај на Европската комисија, е на вас граѓаните на Република Македонија и на вашата огромна поддршка за остварување на стратешката цел, а тоа се евроатлантските интеграции. Во исто време сакам да ја истакнам улогата на Собранието, како во овој мандатен период, така и во минатите кои ги донесоа оние специфични закони кои директно се однесуваат на визната либерализација. Притоа, морам уште еднаш да ја истакнам работата на сите нас кои сега седиме во Парламентот, бидејќи тоа што го сработивме беше оценето од страна на Евопската комисија како голем и квалитетен чекор напред во процесот на интеграција во ЕУ. За сето ова изразувам благодарност до сите пратеници и до потпретседателите на Собранието на Република Македонија, кои заедно со мене се одговорни за работата и успешното функционирање на законодавниот дом.

Прочитај повеќе

Обраќање на ПСРМ-Договор за соработка со УНИЦЕФ...Петок, 20 ноември 2009 година

ОбраЌање на Претседателот на Собранието на Република Македонија, г.Трајко Вељаноски, по повод потпишувањето на договор за соработка и партнерство со претставникот на УНИЦЕФ во Република Македонија, г.Шелдон Јет

Преку оваа соработка, Собранието на Република Македонија ја јакне својата улога во остварувањето на правата на децата. Притоа посебен акцент ќе се стави на анализи на релевантните предлози и постоечки закони, потоа надзорот на имплементацијата на политиките и стратегиите кои се носат, па сè до одобрувањето на буџетот, односно средствата потребни за заштита на правата на децата.
Главните активности кои произлегуваат од овој договор, вклучуваат основање на парламентарен управен одбор за правата на децата, чија примарна одговорност ќе биде да ја надгледува имплементацијата на Договорот за соработка и да учествува во иницијативи за промоција кои ќе ги поддржат целите наведени во договорот. 

Прочитај повеќе

Изјава на ПСРМ за Извештајот од ЕК...Четврток, 15 октомври 2009 година

Изјава на претседателот Вељаноски по примањето на Извештајот на Европска комисија за напредокот на Република Македонија од евроамбасадорот Фуере

Почитувани, 
Денеска амбасадорот на ЕУ, неговата екселенција Ерван Фуере и формално ми го предаде извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија. Содржината на извештајот е веќе позната.
Тоа што е најважно за сите нас, е фактот дека во извештајот Европската комисија многу децидно го утврдува напредокот на Република Македонија и препорачува да започнат преговорите со Европската унија.  

Прочитај повеќе

ПСРМ обраќање на Конференција за ОПКАТ...Петок, 25 септември 2009 година

Претседателот на Собранието Вељаноски се обрати на КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА опционален протокол кон конвенцијата против тортура и востановување на Национален превентивен механизам во република македонија

Сите сме свесни дека процесите на глобализацијата се неминовни и налагаат универзални решенија за многу работи меѓу кои е и превенцијата пред тортурата.  Република Македонија е членка на Обединетите нации, а и како држава  се определивме за евроатлантските интеграции. Затоа мораме од една страна да ги прифатиме тие универзални решенија и стандарди и да работиме на нивно развивање. Само така навистина можеме да бидеме дел од таа глобализација, односно од процесите на интеграција. 

Прочитај повеќе

Обраќање на ПСРМ, Вестминистер фондација...Среда, 23 септември 2009 година

Обраќање на претседателот на Собранието Вељаноски на презентацијата на наставната програма и обуките на Весминстер Фондација во рамките на проектот зајакнување на капацитетите на Собранието на Република Македонија

Во периодот до март 2010 година не очекува уште поинтензивна агенда и динамика за работа при што во фокусот на активностите ќе бидат обуките со службениците во Собранието, но исто така и две работилници со пратениците.
Според заедничката агенда, која може да ја видите во проспектот на курсеви, Фондацијата заедно со програмските партнери од Велика Британија и Република Македонија до март 2010 година ќе организира вкупно 36 дена обука на која е предвидено да учествуваат над 150 пратеници, собраниски службеници и новинари.    

Прочитај повеќе

Обраќање на ПСРМ во Унгарија...Петок, 18 септември 2009 година

Обраќање на претседателот на Собранието на Република Македонија на Конференцијата во Унгарија

На самиот почеток би сакал да изразам благодарност до нашиот домаќин господин Бела Катона, претседател на унгарскиот Парламент.
Со ова, Унгарија како полноправна членка на Европската унија, но и како прв сосед на регионот Западен Балкан, уште еднаш ја потврдува својата принципиелна политика кога станува збор за проширувањето на Европската унија со државите од регионот.  

Прочитај повеќе
123    
Click