2010

  Вељаноски на средба со г. Шимон Перез...

  

  Четврток, 23 декември 2010 година, Ерусалим

  ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ОСТВАРИ СРЕДБА СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ДРЖАВАТА ИЗРАЕЛ, Г. ШИМОН ПЕРЕЗ

  Претседателот Вељаноски уште еднаш изрази задоволство од топлиот и срдечен прием, потенцирајќи дека Државата Израел во Република Македонија има искрен пријател кој води сметка за нејзините витални интереси. Република Македонија како членка на НАТО и Европската унија ќе биде поддржувач на Државата Израел. Искажувајќи задоволство од високото ниво на остварени посети оваа година, претседателот нагласи дека тоа е показател за интензивниот развој на односите меѓу двете земји.

  Прочитај повеќе

  Вељаноски средба со Р.Ривлин...

  

  Среда, 22 декември 2010 година, Ерусалим

  ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ОСТВАРИ СРЕДБА СО СВОЈОТ КОЛЕГА, ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ИЗРАЕЛСКИОТ КНЕСЕТ, Г. РЕУВЕН РИВЛИН

   „Пријателските односи меѓу Македонија и Израел се потврдија со топлиот и срдечен прием кој беше организиран на највисоко ниво. На тој начин дадовме порака дека односите меѓу двете земји се на такво ниво на кое би позавиделе други држави“ изјави претсетаделот Вељаноски.

  Прочитај повеќе

  Средба на собраниска делегација со г. Авигдор Либерман...

  

  Вторник, 21 декември 2010 година, Ерусалим

  Средба на собраниска делегација, предводена од претседателот Вељаноски, со министерот за надворешни работи и вицепремиер на Државата Израел, г. Авигдор Либерман

  Делегација на Собранието на Република Македонија, предводена од претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, а во чиј состав се и пратениците г. Павле Трајанов, претседател на Пратеничката група за соработка со парламентот на Државата Израел, г-ѓа Славица Грковска и г. Џеват Адеми членови на групата, во првиот дел од официјалната посета на Државата Израел, оствари средба со вицепремиерот и министер за надворешни работи на Државата Израел, г. Авигдор Либерман

  Прочитај повеќе

  ПСРМ и пратениците - хуманитарната акција - ден на службата...

  

  Четврток, 14 октомври 2010 година

  Претседателот Вељаноски и пратениците земаа учество во хуманитарната акција - ден на службата

  Во своето поздравно обраќање претседателот Вељаноски истакна дека со учеството на Собранието на Република Македонија во оваа хумана и благородна акција се афирмира и на дело се покажува заедничката солидарност на пратениците, без оглед на разликите кои тие ги имаат. Тој, исто така, изрази надеж дека со овој заеднички чин ќе се поттикнат и други акции на солидарноста со цел да им се помогне на најранливите категотрии граѓани во Република Македонија

  Прочитај повеќе

  Големата македонска заедница во Австралија - значајна за пр...

  

  Понеделник, 6 декември 2010 година

  Големата македонска заедница во Австралија - значајна за пријателските односи меѓу Македонија и Австралија

  Претседателот на Собранието на Република Македонија, г.Трајко Вељаноски, го прими новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Австралија во Република Македонија, со седиште во Белград, Н.Е. д-р Хелена Стадерт

  Прочитај повеќе

  Данска го поддржува проширувањето на ЕУ...

  

  Понеделник, 6 декември 2010 година

  Данска го поддржува проширувањето на ЕУ

  Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, го прими новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Кралството Данска, со седиште во Виена, Н.Е. Торбен Брил

  Прочитај повеќе

  Средба Вељаноски со претставници на Национален совет на инв...

  

  Четврток, 2 декември 2010 година

  Средба на претседателот г. Трајко Вељаноски со претставници на Национален совет на инвалидски организации на Република Македонија

  Претседателот на Собранието на Република Македонија изрази задоволство што и годинава има можност да се сретне со претставниците на Националниот совет и воедно упати честитка за утрешниот Меѓународен ден на лица со инвалидност. Воедно, Вељаноски ја потврди поддршката на сите пратеници во Собранието на Република Македонија, без оглед на нивна политичка, национална или верска припадност, во донесувањето на што покорисни и поквалитетни законски решенија кои ги засекаат лицата со инвалидност. Изрази подготвеност лично да се заложи во насока на што поскоро ратификување на Конвенцијата на ОН, како и во надминување на дел од проблемите со кои се соочуваат овие организации и за соодветно имплементирање на дел од нивните предлози. 

  Прочитај повеќе

  Вељаноски и собраниска делегација на средба со македонски и...

  

  Понеделник, 8 ноември 2010 година, Торонто

  ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ И СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА СРЕДБА СО МАКЕДОНСКИТЕ ИСЕЛЕНИЦИ ВО КАНАДА

  Спорот за името со Грција, олеснување на постапката за добивање на македонско државјанство заради можноста за остварување на избирачко право на наредните избори во 2012 година, состојбата во економијата и можноста за евентуални канадски инвестиции во Република Македонија, зачувување и негување на македонскиот јазик, култура и традиција се дел од  прашањата за кои македонските иселеници во Торонто се интерсираа на средбите со претседателот Вељаноски и пратениците од собраниската делегација.

  Прочитај повеќе

  Собраниска делегација на средба со претседателот на Сенатот...

  

  Петок, 5 ноември 2010 година

  СОБРАНИСКАТА ДЕЛЕГАЦИЈА НА СРЕДБА СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СЕНАТОТ НА КАНАДА

  Посакувајќи им срдечно добредојде на колегите од Македонија, претседателот на Сенатот на Канада, г. Ноел Кинсела, потенцираше дека односот меѓу двете држави има долга историја, која ги надминува границите на 1991 година, но и дека Канада без потешкотии го употребува зборот Македонија за некој кој доаѓа од Република Македонија

  Прочитај повеќе

  Вистински пријатели во вистинско време- Македонија и Канада...

  

  Среда, 3 ноември 2010 година

  МАКЕДОНИЈА И КАНАДА - ВИСТИНСКИ ПРИЈАТЕЛИ ВО ВИСТИНСКО ВРЕМЕ

  Република Македонија во Канада препознава вистински пријател во вистинско време. Благодарни сме за целата поддршка која Канада ѝ ја дава на Република Македонија, за признавањето под уставното име, за принципиелниот став за зачленување на Република Македонија во НАТО, како и за можноста македонските иселеници да ги уживаат сите права како и сите други граѓани на Канада, се дел од констатациите на претседателот Вељаноски на средбата со неговиот канадски колега, претседател на Претставничкиот дом на парламентот на Канада, г. Питер Миликен.

  Прочитај повеќе
  123...6       
  Click