Вторник, 15 јуни 2021

ПРОМОЦИЈА НА МЕХАНИЗМИТЕ ЗА ЕДНАКВОСТ И СОЛИДАРНОСТ ВО РАМКИТЕ НА ЗДРАВСТВЕНАТА ГРИЖА

Во рамките на видео-конференцијата на Парламентарниот комитет при Парламентарната димензија на Централноевропската иницијатива (ПД ЦЕИ), која се одржа во Подгорица, Република Црна Гора, која воедно е и претседавач со ПД ЦЕИ за оваа година, свое учество имаа и пратениците од Собранието на Република Северна Македонија - Рашела Мизрахи, шеф на Делегацијата и Кастриот Реџепи, член на Делегацијата.

повеќе...

 

Понеделник, 14 јуни 2021

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ПАРЛАМЕНТАРКИ ВО ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

Пратенички од Македонското собрание денеска учествуваа на Регионална онлајн конференција на парламентарки во Југоисточна Европа, во организација на Мисијата ОБСЕ во Црна Гора.

повеќе...

 

Понеделник, 14 јуни 2021

ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА СВЕСТА ЗА ИНТЕРКУЛТУРНА ЕДУКАЦИЈА КАКО НЕОПХОДНА ИДНИНА ВО ОБРАЗОВАНИЕТО

Денеска, претседателката на Комитетот за односи меѓу заедниците, Арбана Пашоли и пратениците Бедри Фазлиу, Љатифе Шикоска и Кастриот Реџепи, членови на Работната група за соработка со Министерството за образование и наука, денеска остварија средба со министерката за образование и наука, Мила Царовска.

повеќе...

 

Четврток, 20 мај 2021

ПОЛОЖУВАЊЕ СВЕЖО ЦВЕЌЕ ПО ПОВОД 24 МАЈ-ДЕНОТ НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ „СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ"

Делегација на Собранието, предводена од потпретседателот Горан Мисовски, во состав Дарко Каевски и Велика Серафимовска-Стојкова, по повод одбележување на 24 Мај- Денот на сесловенските просветители „Св.Кирил и Методиј", на 24 мај 2021 година (понеделник), во 09:00 часот, ќе положи венец свежо цвеќе пред споменикот на „Св.Кирил и Методиј" на платото на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј"- Скопје.

повеќе...

 

Четврток, 6 мај 2021

ПОЛОЖУВАЊЕ СВЕЖО ЦВЕЌЕ

Делегација на Собранието, предводена од потпретседателот Горан Мисовски, во состав Снежана Калеска-Ванчева и Бети Стаменковска-Трајкоска, по повод 9 Мај - Денот на победата над фашизмот, на 9 мај 2021 година (недела), во 08:30 часот, ќе положи свежо цвеќе на Партизанските гробишта - Градски гробишта Бутел.

повеќе...

 

Четврток, 29 април 2021 година

ПОЛОЖУВАЊЕ ЦВЕЌЕ НА ГРОБОТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

По повод 118 години од смртта на Гоце Делчев, собраниска делегација предводена од потпретседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Горан Мисовски, во состав: Даниела Маркоска и Велика Стојкова-Серафимовска, на 4 мај (вторник) во 9.30 часот во црквата „Свети Спас“, на гробот на Гоце Делчев, ќе положи венец свежо цвеќе. 

повеќе...

 

Среда, 27 јанаури 2021 година

СРЕДБА НА НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА КРАЛСТВО ШПАНИЈА

Николоски на средбата информираше за улогата, целите и надлежностите на Националниот совет за евроинтеграции, принципот на консензуално одлучување и инклузивниот карактер на телото, кое дава можност за расправа на преставници не само на законодавната и извршната власт туку и на општествениот сектор, МАНУ, ЗНМ, ЗЕЛС, стопанските комори, религиските заедници. Николоски изрази благодарност за поддршката која Шпанија ја дава за европската интеграција, како на политичко така и на експертско ниво. 

повеќе...

 

Петок, 15 јануари 2021 

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА СЛОВЕНИЈА

Претседателот на Националниот совет за евроинтеграции, Александар Николоски, оствари средба со амбасадорот на Република Словенија, Н.Е. Милан Предан.

Николоски го запозна амбасадорот со надлежностите и составот на Националниот совет за евроинтеграции, со улогата која ја има Советот во процесот на пристапување кон ЕУ, консензуалното одлучување во телото, како и со активностите на Советот во периодот кој следи. Претседателот на Советот изрази оптимизам за плодна соработка во иднина и пренесување на искуствата кои Словенија ги има во процесот на пристапни преговори.

повеќе...

 

Петок, 15 јануари 2021 година

СРЕДБА НА НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА ХРВАТСКА 

Николоски информираше за конституирањето на Националниот совет за евроинтеграции, за надлежностите и составот на телото, неговата улога во процесот на пристапните преговори, како и за принципот на донесување на одлуки со консензус. Претседателот на Советот изрази задоволство од континуираните добри односи со Хрватска, која како земја членка на ЕУ и близок пријател на Македонија, дава поддршка и придонесува за позитивна афирмација на државата на нејзиниот евроинтегративен пат. 

повеќе...

 

Вторник, 5 јануари 2021

ПОРТУГАЛИЈА - НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО СОВЕТОТ НА ЕУ

Со стартот на новата година, Португалија го презеде ротирачкото претседателство со Советот на Европската Унија.

повеќе...

 

Петок, 18 декември 2020

„САХАРОВ“ ЗА ДЕМОКРАТСКАТА ОПОЗИЦИЈА ВО БЕЛОРУСИЈА

Претседателот на Европскиот парламент, Давид Сасоли, ја додели наградата „ Сахаров“ за слобода на мислење за 2020 година на Демократската опозиција во Белорусија.

повеќе...

 

Петок, 27 март 2020 година

НАШАТА ЗЕМЈА 30-ТА ЧЛЕНКА НА НАТО

Денеска нашата земја стана 30-та членка на НАТО, откако го депонираше својот инструмент за пристапување кон Северноатлантскиот договор пред Министерството за надворешни работи на САД во Вашингтон.

повеќе...

 
Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.