Обраќање на ПСРМ - 8 Септември - Ден на независноста на Реп...Вторник, 7 септември 2010 година

Обраќање на претседателот Вељаноски на прием по повод 8 септември - ден на независноста на Република Македонија

Осми септември заедно со двата Илиндена секако се оние историски датуми врз кои ја живееме сегашноста и ја градиме иднината. Денеска, кога ја одбележуваме 19-годишнината од овој историски настан сакам уште еднаш да изразам благодарност и восхит до граѓаните на Република Македонија, кои, во едно турбулентно време на распаѓање на некогашната СФРЈ, излегоа на референдум и со огромно мнозинство ја потврдија идејата, стремежите и определбите на сите оние претходни генерации втемелени во двата Илиндена, а тоа е самостојна и независна Република Македонија, како држава на македонскиот народ и на сите нејзини граѓани.

Прочитај повеќе

Обраќање Вељаноски, на Свечена седница по повод 100-годишни...Четврток, 26 август 2010 година

Обраќање на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, на Свечена седница по повод 100-годишнината од раѓањето на Мајка Тереза

На само стотина метри од овој Дом, во некогашното Влашко маало, постоела куќата на албанското семејството Бојаџиу, во која пред 100 години е родена Гонџа Агнеса Бојаџиу. Исто така, на само стотина метри, денеска се наоѓа Спомен-куќатa на Мајка Тереза, на местото каде што некогаш се наоѓала црквата Пресвето срце Исусово, во која само еден ден по своето раѓање крстена е Мајка Тереза

Прочитај повеќе

Обраќање Вељаноски по повод 100 годишнината од раѓањето на ...Четврток, 26 август 2010 година

Обраќање на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, на Свечената академија по повод 100-годишнината од раѓањето на Мајка Тереза

Денес, сто години по раѓањето на Мајка Тереза, куќата на семејството Бојаџиу ја нема, го нема и Влашкото маало, но само на десетици метри оттука, на местото на некогашната црква Пресвето срце Исусово, во која само еден ден по своето раѓање е крстена Гонџа Агнеса Бојаџиу, стои спомен-куќата на Мајка Тереза, објект кој на скромен, но достоинствен и духовен начин ни го пренесува животниот пат и делото на Мајка Тереза

Прочитај повеќе

Обраќање на Вељаноски пред споменикот на Ченто...Понеделник, 2 август 2010 година

обраќање на Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски пред споменикот на Методија Андонов - Ченто

Денес кога на Мечкин Камен, во Пелинце и ширум целата држава се одбележуваат и слават двата Илиндена, се собравме овде да му оддадеме почит на Методија Андонов – Ченто, првиот претседател на Президиумот на АСНОМ. Човек кој целиот свој живот се бореше за остварување на идеалите на двата Илиндена, за слободна и самостојна Република Македонија, како држава на македонскиот народ и на сите нејзини граѓани, без разлика на нивната национална или верска припадност

Прочитај повеќе

Обраќање на ПСРМ за соработка помеѓу Собранието и Граѓански...Петок, 18 јуни 2010 година

Обраќање на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, на Конференцијата: Институционални механизми за соработка помеѓу Собранието и Граѓанскиот сектор во Република Македонија

Eдна од клучните карактеристики за степенот на развој на демократијата е степенот на вклученост на граѓаните во процесот на креирање политики. Една од најлесните алатки за постигнување на таа цел е невладините организации во Република Македонија да бидат вклучени во едукацијата и информирањето на граѓаните со цел да придонесат кон развој на подемократско општество

Прочитај повеќе

Обраќање на ПСРМ на европската конференција на претседатели...Сабота, 12 јуни 2010 година, Лимасол, Кипар

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Г. ТРАЈКО ВЕЉАНОСКИ НА ЕВРОПСКАТА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ПРЕТСЕДАТЕЛИ НА ПАРЛАМЕНТИ

Дискриминацијата како појава е стара колку што е стара и човековата цивилизација. Таа, најчесто и во најгруба форма, се манифестира преку дискриминација врз основа на расна, етничка или верска припадност, но не треба да се занемаруваат и другите облици на дискриминација, како грубото кршење на човековите права и слободи. По лошото искуство во текот на Втората светска војна и со формирањето на Обединетите нации, а подоцна со формирањето на Советот на Европа, донесени се повеќе меѓународни документи со кои заштитата од која било форма на дискриминација претставува општо прифатен стандард и обврска на секоја држава. Имајќи  предвид дека како парламенти ги ратификуваме овие меѓународни документи, а потоа носиме закони, нашата одговорност е пресудна кога станува збор за заштитата од какви било форми на дискриминација.

Прочитај повеќе

ПСРМ на европската конференција на претседатели на парламен...Петок, 11 јуни 2010 година, Лимасол, Кипар

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Г. ТРАЈКО ВЕЉАНОСКИ, НА ЕВРОПСКАТА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ПРЕТСЕДАТЕЛИ НА ПАРЛАМЕНТИ

Кога зборуваме за демократијата, секогаш мислиме на односите меѓу владата и парламентот, односно на нивната соработка, но и на тензиите кои се присутни во тие релации. За разлика од владата, која по својот карактер е многу помонолитна, парламентот како носител на законодавната власт ја изразува политичката, а во некои примери и националната плуралност на секое општество. Парламентите на секоја демократска држава работат максимално транспарентно, така што јавноста, односно оние кои нè избираат може да го оценат работењето и на мнозинството и на опозицијата

Прочитај повеќе

Обраќање на ПСРМ во Анталија...Понеделник, 7 јуни 2010 година

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Г. ТРАЈКО ВЕЉАНОСКИ, НА ОСМАТА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ПРЕТСЕДАТЕЛИ НА ПАРЛАМЕНТИ ОД ЗЕМЈИТЕ НА ПСЈИЕ

Најнапред сакам да изразам благодарност на Големото народно собрание на Република Турција и на претседателот, г. Мехмет Али Шахин, за одличната организираност на оваа наша средба, како и за срдечноста и гостопримството. Самата иницијатива овој парламентарен собир да биде посветен на прашањето од несомнен заеднички интерес - унапредувањето на парламентарната димензија на соработката во рамките на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (ПСЈИЕ), ми дава за право да верувам дека Конференцијата, ќе биде забележана и како почеток на процесот на нова, континуирана фаза во нашата регионална соработка

Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Вељаноски на седницата на Постој...Петок, 21 мај 2010 година

Обраќање на претседателот на Собранието, г. Трајко Вељаноски на седницата на Постојаниот комитет на Парламентарното собрание на Совет на Европа

Пред 20 години на знамето на Советот на Европа светеа само 12 ѕвезди, а денес има 47 држави-членки со над 830 милиони Европејци, односно се оствари познатата мисла на големиот државник и Европеец Винстон Черчил - "Нека биде создадена Европа" изречена во далечната 1946 година. Пред 20 години поимите човекови права и слободи, парламентарна демократија, пазарна економија беа табу-теми за сите нас кои бевме од онаа страна на железната завеса, односно беа само фасада за покривање на еднопартсиките системи

Прочитај повеќе

Обраќање на ПСРМ-потпишувањето на Меморандум за разбирање п...Понеделник, 17 мај 2010 година

Обраќање на претседателот Вељаноски по повод свеченото потпишување на Меморандумот за разбирање помеѓу швајцарскиот федерален совет и Собранието на Република Македонија

Ми претставува особено задоволство што денеска пристапуваме кон официјално потпишување на еден значаен проектен документ за развојот на нашиот парламентарен капацитет. На оваа мала свеченост, заедно со нејзината екселенција Никол Вирш, амбасадорот на Швајцарската конфедерација во Република Македонија, ќе го потпишеме Меморандумот за разбирање со кој се поддржува основањето и развојот на Парламентарниот институт на Собранието на Република Македонија. 

Прочитај повеќе
123    
Click