Нашата земја 30-та членка на НАТО...

Петок, 27 март 2020 година

Нашата земја 30-та членка на НАТО

Денеска нашата земја стана 30-та членка на НАТО, откако го депонираше својот инструмент за пристапување кон Северноатлантскиот договор пред Министерството за надворешни работи на САД во Вашингтон.

Прочитај повеќе

Усвоена новата методологија за проширување на ЕУ...

Среда, 5 февруари 2020

Усвоена новата методологија за проширување на ЕУ

Европската комисија ја усвои новата Методологија за проширување на Европската Унија, што е всушност предлози за зајакнување на процесот на пристапување во ЕУ.  Таа ќе биде формализирана во рамките на преговорите со нашата земја и Албанија.

Ревидираната методологија за проширување се заснова на четири главни принципи, и тоа: кредибилитет, посилно политичко управување, динамичност и двострана доверба.

Прочитај повеќе

Хрватска – нов претседавач со Советот на ЕУ...

Понеделник, 6 јануари 2020

Хрватска – нов претседавач со Советот на ЕУ

Од почетокот на 2020 година, Хрватска го презеде претседавањето со Советот на Европската Унија.

Под мотото „Силна Европа во светот на предизвиците“, Хрватска одвои четири приоритети за време на претседателството, и тоа: Европа која се развива, Европа која поврзува, Европа која штити и Европа која е влијателна.

Прочитај повеќе

Риека и Голвеј - европски престолнини на културата...

Понеделник, 6 јануари 2020

Риека и Голвеј - европски престолнини на културата

Хрватскиот град Риека и ирскиот Голвеј се избрани за европски градови на културата за 2020 година.

Прочитај повеќе

Европската награда „Лукс“ за македонскиот филм „Господ пост...

Четврток, 28 ноември 2019

Европската награда „Лукс“ за македонскиот филм „Господ постои, нејзиното име е Петрунија“

Македонскиот филм „Господ постои, нејзиното име е Петрунија“ на Теона Стругар-Митевска, ја освои 13. филмска награда „Лукс“ на Европскиот парламент. Наградата ја додели претседателот на Европскиот парламент, Давид Сасоли, за време на вчерашната свечена церемонија во европскиот законодавен дом во Стразбур.

Прочитај повеќе

Илхан Ќучук - нов известувач за нашата земја во Европарламе...

Четврток, 7 ноември 2019 година

Илхан Кјучјук - нов известувач за нашата земја во Европарламентот

Комисијата за надворешни работи на Европскиот парламент одлучи нов известувач за Република Северна Македонија да биде Бугаринот Илхан Кјучјук, на местото на словенечкиот европратеник Иво Вајгл. Тоа значи дека во наредните пет години тој ќе ги подготвува извештаите за реформскиот напредок на нашата земја.

Прочитај повеќе

Македонскиот филм „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ во т...

Среда, 24 јули 2019 година

Македонскиот филм „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ во тесна конкуренција за европската награда „Лукс“

Филмот „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ на Теона Стругар-Митевска останува во игра за филмската награда „Лукс“ на Европскиот парламент, откако беа избрани трите финалисти.

Прочитај повеќе

Наградата „Сахаров“ за борец за правата на кинеското ујгурс...

Вторник, 29 октомври 2019 година

Наградата „Сахаров“ за борец за правата на кинеското ујгурско малцинство

Илхам Тохти од Ујгур, кој се бори за правата на кинеското ујгурско малцинство, е добитник на наградата „Сахаров“ за 2019 година, којашто ја доделува Европскиот парламент за слобода на мислата. Тохти е поборник за дијалог и застапник за спроведување на регионалните закони за автономија во Кина. Од 2014 година е осуден на доживотен затвор поради сепаратизам. 

Прочитај повеќе

Урсула фон дер Лејен – нова претседателка на Европската ком...

Среда, 17 јули 2019 година

Урсула фон дер Лејен – нова претседателка на Европската комисија

Европскиот парламент ја избра германската демохристијанка Урсула фон дер Лејен за нова претседателка на Европската комисија, што е прва жена на оваа позиција.

Прочитај повеќе

Финска – нов претседавач со Советот на ЕУ...

Понеделник, 1 јули 2019 година

Финска – нов претседавач со Советот на ЕУ

Од денеска Финска го презема шестмесечното ротирачко претседавање со Советот на Европската Унија, под мотото: „Одржлива Европа - одржлива иднина".

Прочитај повеќе
1234     
Click