Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Четврток, 28 март 2019 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО ПРЕТСТАВНИЦИ НА СОВЕТОТ НА ЕУ ЗА ПРОШИРУВАЊЕ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери, заедно со потпретседателите на Собранието и координаторите на Пратеничките групи, денеска оствари средба со претставници на Советот на Европската унија за Западен Балкан, кои втор пат ја посетуваат Република Северна Македонија во рок од 6 месеци, со цел да ја утврдат фактичката состојба и да ги подготват заклучоците за Советот на Европската унија во јуни оваа година. 

повеќе...

Среда, 27 март 2019 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО ГЕНЕРАЛНИОТ СЕКРЕТАР НА ЈАДРАНСКО-ЈОНСКАТА ИНИЦИЈАТИВА

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери, денеска оствари средба со генералниот секретар на Јадранско-јонската иницијатива, амбасадорот Џовани Кастеланета, придружуван од членови на Секретаријатот и г. Иван Иванишевиќ, генерален директор за мултилатерални прашања во МНР на Црна Гора, во функција на земја претседавач со иницијативата.

повеќе...

Среда, 27 март 2019 година

Работна средба на претседателот Џафери со амбасадорот на Република Словачка, Н.Е. Хенрик Маркуш

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, г. Талат Џафери, оствари работна средба со амбасадорот на Словачката Република во Република Северна Македонија, Н.Е Хенрик Маркуш, кој најпрвин му упати честитки на претседателот Џафери за успешното усвојување на измените на Уставот, како клучен фактор за понатамошниот процес на интегрирање на државата во НАТО заедницата. 

повеќе...

Четврток, 21 март 2019 година

Средба на претседателот Џафери со претседателот на Шкотскиот Парламент, г. Кен Мекинтош

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, г. Талат Џафери, претседателката на  Комисијата за финансирање и буџет, г-ѓа Лилјана Кузмановска, Генералниот секретар на Собранието, г-ѓа Цветанка Иванова и претставници од службата на Собранието за време на студиската посета организирана од Вестминстер Фондацијата за Демократија во Единбург, Шкотска а во рамките на потпишаниот Меморандум за соработка за воспоставување на буџетска парламентарна канцеларија во Собранието на Република Северна Македонија остварија работна средба и со претседателот на Шкотскиот Парламент, г. Кен Мекинтош.

повеќе...

E enjte, 21 mars 2019

Delegacioni i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut në vizitë studimore në Republikën e Serbisë dhe Mbretërinë e Skocisë

Delegacioni i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut është në vizitë studimore në Beograd, Republika e Serbisë dhe Edinburg, Mbretëria e Skocisë. 

повеќе...

Вторник, 19 март 2019 година

Усвојување на заедничка изјава во Будва

На 16. Конференција на претседатели на парламенти на Јадранско-јонската иницијатива која се одржа во Будва, Црна Гора на 18-19 март, претседателите-учесници на конференцијата усвоија заедничка изјава, а со чинот претседаваше претседателот на Собранието на Црна Гора, г. Иван Брајовиќ.

повеќе...

Вторник, 19 март 2019 година

УЧЕСТВО НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ НА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ПРЕТСЕДАТЕЛИ НА ПАРЛАМЕНТИ НА ЈАДРАНСКО-ЈОНСКАТА ИНИЦИЈАТИВА

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, г. Талат Џафери учествува на 16-та конференција на претседатели на Парламенти на Јадранско-Jонската иницијатива во Будва, Црна Гора.  

повеќе...

Петок, 15 март 2019 година

Работна средба на претседателот Џафери со амбасадорот на Кралството Шпанија, Н.Е. Емилио Лорензо Сера 

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, г. Талат Џафери, денес оствари работна средба со амбасадорот на Кралството Шпанија во Република Северна Македонија, Н.Е Емилио Лорензо Сера. Амбасадорот му честита на претседателот Џафери за успешноста на освоените уставни измени кои го отворија патот на Република Северна Македонија да може да продолжи со процесот на интегрирање во НАТО.

повеќе...

Петок, 15 март 2019 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО ДЕЛЕГАЦИЈА НА ПОТКОМИТЕТОТ ЗА ТРАНЗИЦИЈА И РАЗВОЈ НА ПС НА НАТО

Денеска, претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, г. Талат Џафери, се сретна со членовите на Делегацијата на поткомитетот за транзиција и развој на ПС на НАТО кои се тука на дводневна работна посета. Целта на нивната посета се средби со домашниот државен врв и непосредни разговори за информирање за политичката ситуација во земјата, регионалните односи, економските реформи и односи со НАТО, за да можат потоа да изготват Извештај кој што ќе биде разгледан на есенската сесија на НАТО во Лондон.

повеќе...

Среда, 13 март 2019 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО ВАСИЛИКА ВИОРИКА ДАНЧИЛА, ПРЕМИЕР НА РОМАНИЈА

Работната посета на Романија, претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, г. Талат Џафери ја заокружи со средбата со Премиерката на Романија, г-ѓа Василика Виорика Данчила.

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 30
  •