Занимливости од ЕУЧетврток, 2 јануари 2014 година

Умеа и Рига – европски културни престолнини

Шведскиот град Умеа и Рига од Летонија се прогласени за културни престолнини на Европа за 2014 година, од страна на Европската комисијаЧетврток, 12 декември 2013 година

Европарламентот ја додели филмската награда „ЛУКС“

Филмот „The Broken Circle Breakdown“ на режисерот Феликс ван Гронинген од Белгија, е добитник на филмската награда „ЛУКС“ за 2013 година, која ја доделува Европскиот парламентЧетврток, 5 декември 2013 година

Во ЕУ поголема продажба на велосипеди од автомобили

Од вкупно 28 земји-членки на Европската унија, во 26 од нив изминатата година биле продадени повеќе велосипеди од автомобили. Случајот е обратен само во Белгија и Луксембург. Така, со исклучок на Малта, во ЕУ во текот на 2012 година се продадени 19,7 милиони велосипеди и 12 милиони автомобили.Четврток, 5 декември 2013 година

Пандемија на наместени натпревари во европскиот спорт

Борбата против корупцијата во фудбалот е неуспешна и бројката на наместени натпревари не престанува да расте – беше истакнато во Европскиот парламент во Брисел, за време на дебатата за европскиот спорт. Европратениците истакнаа дека казните за ваквите кривични дела се премногу благи и овие прекршоци често се сметаат за помалку важни

Архива
Click