Активности


Четврток, 14 октомври 2010 година

Претседателот Вељаноски и пратениците земаа учество во хуманитарната акција - ден на службата

Во своето поздравно обраќање претседателот Вељаноски истакна дека со учеството на Собранието на Република Македонија во оваа хумана и благородна акција се афирмира и на дело се покажува заедничката солидарност на пратениците, без оглед на разликите кои тие ги имаат. Тој, исто така, изрази надеж дека со овој заеднички чин ќе се поттикнат и други акции на солидарноста со цел да им се помогне на најранливите категотрии граѓани во Република Македонија

повеќе...Четврток, 9 декември 2010 година, Истанбул

Потврдена непоколебливоста на македонскaта визија за европска перспектива

Во рамките на дискусијата околу состојбата во регионот беше коментирано прашањето за неговата безбедност, при што заеднички беше констатирано дека европската перспектива за Балканот ја гарантира неговата стабилност, но и стабилноста на Европа пошироко

повеќе...Четврток, 9 декември 2010 година

ИЗЛЕЗЕ ДЕСЕТтИОТ БРОЈ НА БИЛТЕНОТ НА МЕШОВИТИОТ ПАРЛАМЕНТАРЕН КОМИТЕТ РМ-ЕУ

Во тековниот број на Билтенот, содржани се информации за одржувањето на Осмиот состанок на МПК- Република Македонија и Европската унија, за традиционалното предавање на Извештајот на ЕК за напредокот на Република Македонија за 2010 година од страна на Н. Е. Ерван Фуере на претседателот Трајко Велјаноски и на останатото раководство на Собранието, потоа за посетата на пратенички на Собранието на Европскиот парламент, како и за активности на Клубот на пратенички на средба со Н. Е. Симоне Филипини, амбасадорката на Кралството Холандија во Република Македонија и холандските женски организации. Во билтенот се опфатени теми и за одбележувањето на 20 години плурализам во Македонија и посетата на г. Александар Спасеновски на Брисел во рамките на подготовките за претстојниот состанок на МПК

повеќе...Четврток, 9 декември 2010 година

Педесет и четврта седница на Комисијата за економски прашања

Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија на Педесет и четвртата седница одржана на 6 декември 2010 година, го разгледа

повеќе...Вторник, 7 декември 2010 година

Обраќање на претседателот Трајко Вељаноски на свечената академија по повод државниот празник „Св. Климент Охридски“

Пред единаесет века Македонија не била периферија на тогашниот свет, напротив, таа била значаен верски, духовен и просветителски центар, од кој во тогашниот, христијански свет, се ширеле многу духовни и културни вредности. Македонскиот народ и другите етнички заедници кои денес живеат во Република Македонија, може да се пофалат дека на овој простор живееле и создавале великани како што се светите браќа Кирил и Методиј, нивните ученици Свети Климент и Свети Наум

повеќе...Вторник, 7 декември 2010 година

Македонија поседува вредности со кои веќе сега има важна улога во ЕУ

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, го прими новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Суверениот воен ред на Малта, Н.Е. Павел Гиерински

повеќе...Вторник, 7 декември 2010 година

Четириесет и осма седница на Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство

Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на 48. Седница, одржана денеска, како матично работно тело во второ читање го разгледа Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за семенски и саден материјал за земјоделски растенија (второ читање).

повеќе...Вторник, 7 декември 2010 година

Осумдесет и шеста седница на Комисијата за финансирање и буџет

Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија на Осумдесет и шестата седница, одржана на 6 декември 2010 година, како матично работно тело ги разгледа:

повеќе...Понеделник, 6 декември 2010 година

Големата македонска заедница во Австралија - значајна за пријателските односи меѓу Македонија и Австралија

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г.Трајко Вељаноски, го прими новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Австралија во Република Македонија, со седиште во Белград, Н.Е. д-р Хелена Стадерт

повеќе...Понеделник, 6 декември 2010 година

Данска го поддржува проширувањето на ЕУ

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, го прими новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Кралството Данска, со седиште во Виена, Н.Е. Торбен Брил

повеќе...Четврток, 2 декември 2010 година

Средба на претседателот г. Трајко Вељаноски со претставници на Национален совет на инвалидски организации на Република Македонија

Претседателот на Собранието на Република Македонија изрази задоволство што и годинава има можност да се сретне со претставниците на Националниот совет и воедно упати честитка за утрешниот Меѓународен ден на лица со инвалидност. Воедно, Вељаноски ја потврди поддршката на сите пратеници во Собранието на Република Македонија, без оглед на нивна политичка, национална или верска припадност, во донесувањето на што покорисни и поквалитетни законски решенија кои ги засекаат лицата со инвалидност. Изрази подготвеност лично да се заложи во насока на што поскоро ратификување на Конвенцијата на ОН, како и во надминување на дел од проблемите со кои се соочуваат овие организации и за соодветно имплементирање на дел од нивните предлози. 

повеќе...Вторник, 30 ноември 2010 година, Брисел

Усвоени препораки на осмиот соСтанок на Мешовитиот парламентарен комитет - РМ и ЕУ

Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европска унија го поздравија континуираниот напредок во реформите на Собранието, полицијата, судството, јавната администрација и заштитата на малцинствата. Беше поздравена антикорупциската политика согласно препораките на ГРЕКО.

повеќе...Вторник, 30 ноември 2010 година

Осумдесет и петта седница на Комисијата за финансирање и буџет

Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на вчерашната Осумдесет и петта седница, како матично работно тело ги разгледа Предлогот на закон за изменување на Законот за денационализација (прво читање) и Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за регистрирање на готовинските плаќања (во прво читање)

повеќе...Понеделник, 29 ноември 2010 година, Будва

Македонија е дел од регионалните проекти и иницијативи

Пратениците Феми Јонузи и Јован Лазарев, членови на  Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарната димензија на ЦЕИ,  учествуваа во работата на Парламентарното собрание на ЦЕИ, што се одржа на 26 и 27 ноември 2010 година во Будва, Црна Гора.

повеќе...Понеделник, 29 ноември 2010 година

Осумдесет и втора седница на Комисијата за финансирање и буџет

Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија на Осумдесет и втората седница одржана на 27 ноември 2010 година, како матично работно тело го разгледа Предлогот на закон за извршување на Буџетот на Република Македонија за 2011 година (по скратена постапка)

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 24
  •                          
Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.