Активности

Петок, 15 јануари 2021

Единаесетта седница на Комисијата за одбрана и безбедност

Комисијата за одбрана и безбедност на Собранието, на денешната 11. седница, како матично работно тело ги разгледа:

повеќе...

Петок, 15 јануари 2021 година

СРЕДБА НА НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА ХРВАТСКА 

Николоски информираше за конституирањето на Националниот совет за евроинтеграции, за надлежностите и составот на телото, неговата улога во процесот на пристапните преговори, како и за принципот на донесување на одлуки со консензус. Претседателот на Советот изрази задоволство од континуираните добри односи со Хрватска, која како земја членка на ЕУ и близок пријател на Македонија, дава поддршка и придонесува за позитивна афирмација на државата на нејзиниот евроинтегративен пат. 

повеќе...

Петок,  15 јануари 2021

Онлајн презентирани наодите од анализата на Деловникот и Законот за Собрание од аспект на родот и различностите

Оваа активност е дел од  Планот за унапредување на родовата сензитивност на Собранието 2020-2021, а наодите и препораките ќе му послужат на законодавниот дом за надградување на овие два документи со родово-сензитивни одредби.

повеќе...

Петок, 15 јануари 2021

Онлајн состанок на пратеничката Моника Зајкова со литванската пратеничка Лаима Луција Андрикиене

Пратеничката Моника Зајкова, претседателка на Пратеничката група за соработка со Балтичките земји, одржа онлајн состанок со Лаима Луција Андрикиене, претседателка на Интерпарламентарната група за соработка со земјите од Западен Балкан на Литванскиот парламент.

повеќе...

Петок, 15 јануари 2021 

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА СЛОВЕНИЈА

Претседателот на Националниот совет за евроинтеграции, Александар Николоски, оствари средба со амбасадорот на Република Словенија, Н.Е. Милан Предан.

Николоски го запозна амбасадорот со надлежностите и составот на Националниот совет за евроинтеграции, со улогата која ја има Советот во процесот на пристапување кон ЕУ, консензуалното одлучување во телото, како и со активностите на Советот во периодот кој следи. Претседателот на Советот изрази оптимизам за плодна соработка во иднина и пренесување на искуствата кои Словенија ги има во процесот на пристапни преговори.

повеќе...

Петок, 15 јануари 2021 година

Ориентационен семинар за новоизбрани пратеници на ПС на НАТО

Во организација на Парламентарното собрание на НАТО и НАТО, на 14 јануари 2021 г. преку платформата KUDO, се одржа ориентационен семинар за новозибрани пратеници, кој од 2000 година наваму редовно се одржува во Брисел. На онлајн настанот учествуваа пратениците Павле Трајанов и Арбана Пашоли, членови на Комисијата за одбрана и безбедност, a од страна на Службата, настанот го следеше Секретаријатот на Делегацијата на Собранието во ПС на НАТО.

повеќе...

Петок, 15 јануари 2021 година

Свечени изјави на новоизбраните членови на ДИК

Денеска, пред претседателот на Собранието, Талат Џафери и генералната секретарка, Цветанка Иванова, новоизбраните членови на Државната изборна комисија, дадоа свечена изјава. 

повеќе...

Четврток, 14 јануари 2021 година

СРЕДБА НА НИКОЛОСКИ СО АМБАСАДОРОТ НА ДЕЛЕГАЦИЈАТА НА ЕУ

Претседателот на Националниот совет за евроинтеграции, денеска, оствари средба со амбасадорот и шеф на Делегацијата на ЕУ, Н.Е. Дејвид Гир. На средбата Николоски информираше за составот на Националниот совет за евроинтеграции, надлежностите кои Советот ги има согласно одлуката за неговото формирање, инклузивниот карактер на телото кое обединува политички и општествени чинители, како и за идејата Советот да гради и одржува консензус за членство во ЕУ. Во насока на исполнувањето на европските стандарди непходни за полноправно членство во ЕУ, Николоски изрази надеж за ефикасна и континуирана соработка со официјалните претставници на Европската унија. За периодот кој што претстои, во контекст на евроинтеграциите, Николоски најави активна агенда на Националниот совет за евроинтеграции.

повеќе...

Среда, 13 јануари 2021

Осма седница на Комисијата за транспорт, врски и екологија

Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието, на денешната 8. седница, како матично работно тело, ги разгледа:

повеќе...

Среда, 13 јануари 2021 година

Пратеникот Велјановски оствари средба со словенечкиот амбасадор Предан

Велјановски посочи дека ангажманот и мотивот на Словенија да ѝ се помогне на нашата земја за членство во ЕУ, претставува силен мотив на Собранието и Владата да работат попосветено на евроинтегративниот пат. Искуството на Словенија во зачленувањето на ЕУ е големо и многу важно за нас како земја аспирант за ЕУ, а добивањето на датум за отпочнување на преговорите ќе биде силен сигнал за народот дека заслужува да биде дел од ова семејство.

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 13
  •