Активности

Четврток, 14 октомври 2021 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО Н.Е. ВЕРОНИК УЛМАН МАРТИ

Тој истакна дека двете земји ги поврзува искрено пријателство, засновано на соработка и меѓусебно почитување. „Во Швајцарската Конфедерација, потенцираше претседателот Џафери, Северна Македонија гледа голем и искрен сојузник во процесот на остварување на надворешнополитичките приоритети на земјата.“ 

повеќе...

Понеделник, 12 октомври 2021

Средба на Делегација на Собранието на Република Северна Македонија со Делегација на Република Хрватска

Потпретседателот на Собранието на Република Северна Македонија г. Горан Мисовски, заменичката на претседателот на Комисијата за финансирање и буџет, г-ѓа Марија Петрушевска, претседателката на Комисијата за политички систем г-ѓа Соња Мираковска, претседателката на Законодавно-правната комисија г-ѓа Снежана Калеска-Ванчева и заменикот на генералниот секретар г. Бојан Василевски одржаа средба со  претседателката на Комисијата за финансирање и буџет во Парламентот на Р. Хрватска г-ѓа Гроздана Перич, претставници на Државниот завод за ревизија на Р. Хрватска , главниот државен ревизор г. Максим Ацевски и претставници на Државниот завод за ревизија на Р. Северна Македонија. 

повеќе...

Понеделник, 11 октомври 2021       

Обраќање на потпретседателот Горан Мисовски по повод 11 Октомври

Задоволство ми е денес да ве поздравам сите присутни тука во овој Меморијален комплекс и да го честитам, од име на претседателот Џафери, колегите пратеници на Собранието на Република Северна Македонија и во мое лично име овој значаен јубилеј, 80-годишнината од денот на народното востание - 11 Октомври, со кој се одбележува чинот на одлучното спротивставување на најголемото зло во историјата на човештвото, фашизмот, политичката идеологија која донесе само загуби, болка и уништување и не соочи сите со темната страна на човекот и огромната и разорна моќ на таа страна.

повеќе...

Понеделник, 11 октомври 2021, Лисабон

Пратеничката Арта Биљали-Зендели на Годишната сесија на ПС НАТО

На 67. Годишна сесија на ПС на НАТО, што од 8 до 11 октомври 2021 г. се одржува во Лисабон, Португалија, учествува шефицата на Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија, Арта Биљали-Зендели.

повеќе...

Петок, 8 октомври 2021

Ковид кризата да не ја засени итноста на климатските активности

Пратениците Диме Велковски и Никола Мицевски учествуваат на Парламентарниот состанок пред 26. Конференција на ОН за климатски промени (СОР26), што се одржува на 8 и 9 октомври во Рим, во заедничка организација на Интерпарламентарната унија (ИПУ) и Италијанскиот парламент.

повеќе...

Петок, 1 октомври 2021

Онлајн консултативна средба на Комисијата за образование, наука и спорт со НАкС

Комисијата за образование, наука и спорт на Собранието, имаше онлајн консултативна средба со претставници на Независниот академски синдикат (НАкС). 

повеќе...

Петок, 1 октомври 2021         

Студиска посета на Собраниска делегација на Хрватскиот парламент и Државниот завод за ревизија

Потпретседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Горан Мисовски; членот на Комисијата за финансирање и буџет, пратеникот Диме Велковски и заменикот на генералниот секретар, Бојан Василевски, од 26 септември до 1 октомври  2021 година, се во студиска посета на Парламентот на Република Хрватска и Државниот завод за ревизија на Република Хрватска.

повеќе...

Петок, 1 октомври 2021

Обраќање на претседателот Џафери на вебинарот на тема: „Подобрување на соработката меѓу парламентите и новинарите за поголема отчетност и транспарентност“ 

Сакам, во мое лично име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија да ја поздравам работата на овој денешен вебинар за кој верувам дека ќе ја потврди претставата што ја имаме за соработката меѓу законодавниот дом и новинарите меѓутоа, ќе ги даде и одговорите за можните сегменти каде и на кој начин може да се подобри таа соработка. 

повеќе...

Четврток, 30 септември 2021 година

Учество на пратеничките Стојчевска и Зендели на есенската сесија на ПС на СЕ во Стразбур

Бисера Костадиновска Стојчевска и Арта Биљали Зендели, членови на Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија во Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПС на СЕ), учествуваат на есенската сесија на ПС на СЕ што се одржува од 27 до 30 септември оваа година во Стразбур, Франција.

повеќе...

Среда, 29 септември 2021

Натамошни чекори кон подобрување на положбата на ромската заедница -  Имплементација на Регионалната декларација за интеграција на Ромите од Познан

Гордана Сиљановска-Давкова, претседателката на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Собранието, заедно со Халил Снопче, претседател на Постојаната анкетна комисија за заштита на правата и слободите на граѓанинот, учествуваа на онлајн Мултилатерален состанок на Мрежата на парламентарните комисии за човекови права и родова еднаквост на Западен Балкан (ХУГЕН), на покана на Фондацијата за демократија Вестминстер (ВФД).

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 44
  •                                              
Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.