ЕУ вести


Среда, 10 ноември 2010 година

Извештајот потврди дека Македонија е подготвена за пристапните преговори

„Овој извештај потврдува дека земјата е подготвена за отпочнување на пристапните преговори. Овие преговори ќе ѝ помогнат да се справи со низа важни предизвици, како што се владеење на правото и јавната администрација,  како и зголемување на конкурентноста и намалување на невработеноста. Се надевам дека прашањето за името може да биде решено и ќе можеме да го започнеме овој процес кој е од особено значење за иднината на државата” – соопшти еврокомесарот за проширување, г. Штефан Филе, на вчерашната прес-конференција во Брисел, објавувајќи го Извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија за 2010 година.

повеќе...Среда, 10 ноември 2010 година

Македонија ѝ го предава на Турција претседавањето со Комитетот на министри на Советот на Европа

На 1097. состанок на Комитетот на министри на Советот на Европа, денеска во Стразбур, Република Македонија го завршува претседавањето со оваа паневропска организација за заштита на човековите права, демократијата и владеењето на правото

повеќе...Вторник, 9 ноември 2010 година

Европската комисија ќе го презентира Извештајот за напредокот на Република Македонија во 2010 година

Во документот се очекува да биде укажано дека Македонија продолжува со исполнување на политичките критериуми, но треба да направи дополнителен прогрес во однос на дијалогот меѓу политичките актери, реформите на судството и јавната администрација, борбата против корупцијата, подобрувањето на бизнис опкружувањето и слободата на изразувањето

повеќе...Четврток, 11 ноември 2010 година

Самит на Г-20 во Сеул

Денеска и утре, во Сеул, Јужна Кореја, ќе се одржи Петтиот самит на дваесетте најразвиени земји и економии во развој, во чиј фокус е трговската нерамнотежа во светски рамки и курсевите на валутите

повеќе...Вторник, 9 ноември 2010 година

Завршува македонското претседавање со Комитетот на министри на Советот на Европа

На утрешниот состанок на Комитетот на министри на Советот на Европа во Стразбур, Република Македонија ќе ѝ го предаде на Република Турција претседавањето со раководниот орган на најстарата паневропска организација за заштита на човековите права, демократијата и владеењето на правото.

повеќе...Петок, 29 октомври 2010 година

Измени на Лисабонскиот договор со цел финансиска стабилност

На дводневниот самит на Европската унија, кој започна вчера во Брисел и кој заврши неколку часа по полноќ, лидерите на земјите-членки на ЕУ го прифатија Акциониот план за мала измена на Лисабонскиот договор, во однос на воспоставувањето постојан кризен механизам за финансиската стабилност на еврозоната

повеќе...Вторник, 9 ноември 2010 година

Визна либерализација за Албанија и БиХ

Граѓаните на Албанија и Босна и Херцеговина од 15 декември 2010 година ќе можат да патуваат низ Европа без визи, одлучи Советот на министри за внатрешни работи и за правда на земјите-членки на Европската унија

повеќе...Четврток, 4 ноември 2010 година

Потребно е засилување на соработката во борбата против трговијата со дрога

На Конференцијата на Советот на Европа во Стразбур, „Групата Помпиду“ (Мултидисциплинарен форум кој се фокусира на политиката кон дрогата) ги повика министрите и нивните претставници од 50 земји од и надвор од Европа да ја засилат соработката во борбата против трговијата со дрога и злоупотребата на дрогата

повеќе...Четврток, 28 октомври 2010 година

Дводневен самит на ЕУ во Брисел

Лидерите на Европската унија, денеска и утре во Брисел, ќе одржат самит, на кој главен акцент ќе се стави на засилувањето на економската контрола во државите-членки на ЕУ, како би се избегнале нови економски кризи во иднина.

За таа цел, посебна комисија, со која претседава претседателот на Европскиот совет, г. Херман Ван Ромпуј, предложи мерки за засилување на финансиската дисциплина, кои ќе бидат разгледани од шефовите на држави и влади на Унијата.

На дводневниот самит, ќе стане збор и за евентуалните промени кај Лисабонскиот договор, за заедничката европска позиција во пресрет на средбата на Г-20 во Сеул и на Конференцијата на ОН за животна средина во Канкун, како и за претстојните средби на високо ниво со стратешките партнери на ЕУ - САД и Русија.

повеќе...Петок, 22 октомври 2010 година

Заврши четиридневната пленарна сесија на Европарламентот

На октомвриската сесија на Европскиот парламент, која се одржа од 18 до 21 октомври во Стразбур, меѓу другото, беше покрената кампања за борба против сиромаштијата, со усвојување на резолуција за минимален приход и се даде поддршка за создавањето на служба за надворешна работа на Европската унија

повеќе...Четврток, 21 октомври 2010 година

Продолжено породилното отсуство во ЕУ

На пленарната седница во Стразбур, Европскиот парламент со мнозинство гласови одлучи породилното отсуство во земјите од Европската унија да биде зголемено од 14 на 20 седмици, со полна плата. Исто така и за татковците е одобрено платено отсуство од најмалку две седмици

повеќе...Понеделник, 18 октомври 2010 година

Претседателот на Европскиот совет, г. Херман Ван Ромпуј, утре во Република Македонија

Претседателот на Европскиот совет, г. Херман Ван Ромпуј, утре, во рамките на својата балканска турнеја, ќе ја посети и Република Македонија. На еднодневната посета во Република Македонија, претседателот на Европскиот совет ќе оствари средба со македонскиот државен врв.

Пред почетокот на турнејата, г. Херман Ван Ромпуј, во своето видео-обраќање, на властите на Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, им порача дека за Западниот Балкан стои отворено местото во европскиот дом.

Споровите треба да се решат пред земјите да бидат примени во Унијата и дека од нив се очекува многу да работат.

„Ни требаат поинтензивни севкупни реформи во клучните области: демократија, добро раководење, човекови права и владеење на правото. Корупцијата и организираниот криминал се закана за стабилноста и економскиот развој. Силната регионална соработка мора да води кон добри меѓусоседски односи”, посочи г. Херман Ван Ромпуj.

Теми кои се очекува да доминираат на овие средби се претстојниот извештај на Европската комисија за напредокот на Македонија, а се очекува да стане збор и за билатералниот проблем за името со Грција.

Воедно, претседателот на Европскиот совет на својата балканска турнеја ќе ги посети и Црна Гора, Босна и Херцеговина и Албанија.

повеќе...Понеделник, 18 октомври 2010 година

Пленарна седница на Европскиот парламент

Од 18 до 21 октомври, во Стразбур, Европскиот парламент ќе одржи пленарна седница, на која, европратениците, меѓу другото, ќе повикаат на зголемување на инвестициите во научните истражувања, иновациите, образованието, енергетиката, ќе побараат поддршка за Палестина, како и започнување преговори за актуелната долгорочна буџетска рамка и нови начини за финансирање на буџетот

повеќе...Четврток, 21 октомври 2010 година

Европарламентот награди кубански борец за слобода и човекови права

Наградата „Сахаров“, која Европскиот парламент ја доделува за слобода на мислата, оваа година замина во рацете на кубанскиот дисидент Гиљермо Фарињас, кој беше номиниран во името на сите оние кои се борат за слободата и човековите права во Куба

повеќе...Среда, 13 октомври 2010 година

Доделена Наградата за новинарство од Европарламентот

Претседателот на Европскиот парламент, г. Јержи Бузек, ја додели Наградата за новинарство во категориите печатени медиуми, радио, телевизија и интернет, а победниците добија по 5.000 евра за својот труд кој има за цел да придонесе за подобро разбирање на европските институции и политики

повеќе...

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.