СООПШТЕНИЕ МОСТАР...Четврток, 26 февруари 2009 година, Ротмиље

СООПШТЕНИЕ

На 26 февруари 2009 година , по повод одбележувањето на пет години од загинувањето на претседателот Борис Трајковски, делегација на Собранието на Република Македонија, предводена од г.Рафис Аљити, потпретседател на Собранието на Република Македонија, ќе отпатува во Ротмиље, Босна и Херцеговина за да положи свежо цвеќе на Спомен обележјето.

Прочитај повеќе

СООПШТЕНИЕ библиотека...Четврток, 26 февруари 2009 година

СООПШТЕНИЕ

На 26 февруари 2006, четврток во 14 часот, во Сала 2 во Собранието на Република Македонија свечено ќе се отвори Собраниската библиотека.

Прочитај повеќе

Најава 27.02.2009 ад хок комисијата...Петок, 27 февруари 2009 год

најава за посетатa на ад хок комисијата на парламентарното собрание на советот на европа за набљудување на претседателските избори во Република Македонија

Предизборна мисија

Прочитај повеќе

Седници на две собраниски комисии...Понеделник, 23 февруари 2009 година

Седници на две собраниски комисии

Во Собранието на Република Македонија денеска седници одржаa Комисијата за финансирање и буџет и Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство. На дневен ред на Комисијата за финансирање и буџет е Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за правно наследство на Македонија на членството во Меѓународниот монетарен фонд, а членовите на Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе расправаат за Предлог законот за селекционерски права.

Прочитај повеќе

Работилница за зајакнување на капацитетите на Собранието н...Петок, 20.02.2009 година, Уставна сала

Работилница за зајакнување на капацитетите на Собранието на Република Македонија


Во Собранието на Република Македонија денеска се одржува работилница за зајакнување на неговите капацитети.Учесниците на работилницата ќе разговараат за улогата на пратеникот и односите со Владата и опозицијата во Парламентот ,за организација и структура на канцеларијата на координаторот на пратеничката група како и за улогата и структурата на комисиите.Работилницата е продолжение на реализација на проектот за зајакнување на капацитетите на Собранието на Република Македонија заедно со Вестминистерска фондација (Westminister foundation for democracy).

Прочитај повеќе

Започнува седница на Европскиот парламент...Четврток, 19.2.2009 год., Вести од Европска унија

Започнува седница на Европскиот парламент

Брисел - Европската криза ќе биде една од најважните теми на првата годинешна мини-пленарна седница на Европскиот парламент. Одборот за вработување и социјални прашања ќе го извести парламентот за можноста за воведување на т.н. социјално стопанство, како инструмент за намалување на негативните движења на пазарот на капиталот.

Прочитај повеќе

Учество на Делегацијата на Собранието на Република Македони...19.2.2009 година, Виена, Австрија

Учество на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на ОБСЕ

Прочитај повеќе

Соопштение за учество на пратениците г. Горан Сугарески и г...ПОНЕДЕЛНИК, 26.01.2009

Соопштение за учество на пратениците г. Горан Сугарески и г. Блерим Беџети на Парламентарен состанок на тема „Безбедна и одржлива енергија за Европа“ во Прага

Во заедничка организација на Европскиот парламент и Чешкиот парламент, на 25 и 26 јануари 2009 година во Прага, Чешката Република, се одржува Парламентарен состанок на тема: "Безбедна и одржлива енергија за Европа".

Прочитај повеќе

КОМИСИЈА ЗА ПРАШАЊА НА ИЗБОРИТЕ И ИМЕНУВАЊАТА...ЧЕТВРТОК, 29.1.2009 14,00 часот, Сала на Уставна комисија

КОМИСИЈА ЗА ПРАШАЊА НА ИЗБОРИТЕ И ИМЕНУВАЊАТА

Предлог на дневен ред:

1.    Утврдување предлог-одлука за именување на претседател, заменик-претседател и членови на Комисијата за верификација на фактите;

Прочитај повеќе

Прес-конференција на претседателот на Собранието на Републи...Понеделник, 9 февруари 2009 година, 12 часот, Сала 3

Прес-конференција на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски

Претседателот на Собранието на Република Македонија, господин Трајко Вељаноски ќе одржи прес-конференција на која ќе биде презентиран новиот систем на таканаречениот е- парламент, како и новата веб-страница на Собранието на Република Македонија.
Станува збор за проект со кој Собранието на Република Македонија, како прво во регионот го воведува системот на подготовки и водење на електронски седници.

Прочитај повеќе

Јавна расправа на тема „Буџетирање по мерка на децата“...Вторник, 10 февруари 2009 год. 10,00-12,00 ч., Сала на Уставна комисија

Јавна расправа на тема „Буџетирање по мерка на децата“

Комисија за еднакви можности на жените и мажите Во соработка со Детскиот фонд на Обединетите нации (УНИЦЕФ)

Прочитај повеќе

Комисија за надворешна политика...ПЕТОК, 6.2.2009 год.12,00 часот, Уставна сала

КОМИСИЈА ЗА НАДВОРЕШНА ПОЛИТИКА

Предлог на дневен ред:

1. Предлог на закон за ратификација на Конвенцијата на Советот на Европа за превенција на тероризмот;

Прочитај повеќе

Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на...Тирана, 4 - 6 февруари 2009

Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија на покана на Собранието на Република Албанија ќе присуствува на тематска средба на парламентарните комисии надлежни за Коридорот 8

Делегацијата во состав Андреј Петров, заменик-претседател и членовите на комисијата Јован Лазарев, Катерина Димеска, Тахир Хани и Томе Чинговски ќе се сретне со парламентарните комисии на Република Албанија, Република Бугарија, Република Италија надлежни за Коридорот 8 и со претставници на ЕК за поттикнување на проектот „Коридор 8“.

Прочитај повеќе

Средба со г. Кнут Волебег - Висок комесар за национални мал...Четврток, 29 јануари 2009 год. 11,00 часот, Сала 1

Средба со г. Кнут Волебег - Висок комесар за национални малцинства на ОБСЕ, кој престојува во официјална посета на Република Македонија

Прочитај повеќе

Oд средбата на претседателот на Собранието на Република Мак...Вторник, 27 јануари 2009

Oд средбата на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски со г-ѓа Каролајн Флинт, министер за Европа на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска

Претседателот на Собранието на Република Македонија Трајко Вељаноски, на 27 јануари - денеска, ја прими госпоѓа Каролајн Флинт министер за Европа на Обединетот Кралство на Велика Британија и Северна Ирска.

Прочитај повеќе
1...23242526                           
Click