40, седница на Комисијата за економски прашања 13,12,13...Петок, 13 декември 2013 година

Четириесетта седница на Комисијата за економски прашања

Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на Четириесеттата седница, одржана вчера, како матично работно тело ги разгледа

Прочитај повеќе

Претседателот Вељаноски во официјална посета на Албанија...Четврток, 12 декември 2013 година, Тирана, Албанија

Претседателот Вељаноски во официјална посета на Република Албанија

Во рамките на официјалната посета на Република Албанија, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, се сретна со својот колега, претседателот на Собранието на Република Албанија, г. Илир Мета, со претседателот на државата, г. Бујар Нишани и со заменикот на претседателот на Владата на Република Албанија, г. Нико Пелеши

Прочитај повеќе

44. седница на Комисијата за земјоделство 12.12.13...Четврток, 12 декември 2013 година

Четириесет и четврта седница на Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство

Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на 44. седница, одржана вчера, како матично работно тело ги разгледа

Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Вељаноски во Албанскиот парламент...Четврток, 12 декември 2013 година, Тирана, Албанија

Обраќање на претседателот Вељаноски пред пратениците на Собранието на Република Албанија

Дозволете да го споделам моето искрено задоволство од можноста што ја имам да се обратам денес пред овој ценет аудиториум сочинет од избраните претставници на народот на пријателската држава Албанија.
За мене, како претседател на Македонскиот парламент, оваа чест доделена од моите албански домаќини, претставува највисок израз на почит упатена кон Република Македонија и кон нејзините граѓани.

Прочитај повеќе

74. седница на Комисијата за транспорт 11.12.13...Среда, 11 декември 2013 година

Седумдесет и четврта седница на Комисијата за транспорт, врски и екологија

Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на вчерашната 74. седница, како матично работно тело ги разгледа

Прочитај повеќе

Средба на Вељаноски - Орбан...Четврток, 5 декември 2013 година

Средба на претседателот Вељаноски со претседателот на Владата на Унгарија, г. Виктор Орбан

Претседателот Вељаноски изрази задоволство за одлично поставените односи на парламентарно ниво во сите сегменти, одличниот интензитет на средби и соработка меѓу претседателите на парламентите, на пратеничките групи за соработка и на комисиите. Тој изрази благодараност што Унгарија го користи нашето уставно име во билатералната комуникација, истакнувајќи го истото како особено значајно за Република Македонија. Го запозна соговорникот со актуелната политичка состојба, со спроведените реформи и направените постигнувања на патот на евроинтегрирањето, позитивните извештаи од Европската комисија и препораките.

Прочитај повеќе

Белград, 4.12.2013...Среда, 4 декември 2013 година, Белград

Учество на семинар на тема: „Механизми со кои националните парламенти располагаат за справување со корупција“

Делегација на Собранието на Република Македонија, во состав: г. Илија Китаноски, претседател на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, г. Ромео Тренов, член на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и г. Драгиша Милетиќ заменик-член на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, на 2 декември 2013 година, учествуваше на семинар на тема: „Механизми со кои националните парламенти располагаат за справување со корупција“ кој се одржа во Парламентот на Република Србија, во Белград

Прочитај повеќе

Германија е поборник за евроинтеграција на Западен Балкан 3...Вторник, 3 декември 2013 година

Германија е поборник за евроинтеграција на Западен Балкан

Координаторот на Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, г-ѓа Силвана Бонева и пратениците: г-ца Христина Рунчева, г. Илија Димовски и г. Александар Спасеновски, остварија средба со г. Дејвид Џејмс Мекалистер, претседател на ЦДУ во Долна Саксонија и г-ѓа Ања Чимек, официјален претставник на Фондацијата „Конрад Аденауер“

Прочитај повеќе

Унгарска универзитетска делегација во посета на Македонскот...Вторник, 3 декември 2013 година

Унгарска универзитетска делегација во посета на Македонското собрание

Претседателот на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Унгарија, г. Марјанчо Николов и членот г. Малиша Станковиќ, остварија средба со Делегација од Факултетот за меѓународни односи при Универзитетот „Андраши“ од Будимпешта, Република Унгарија

Прочитај повеќе

Средба на Комисијата за политички систем и односи меѓу заед...Понеделник, 2 декември 2013 година

Средба на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците со г. Роберт Валтер

Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците во Собранието на Република Македонија денеска оствари средба со г. Роберт Валтер, известител на Комисијата за почитување на обврските и заложбите на земјите членки на Советот на Европа (Мониторинг комисијата).

Прочитај повеќе
123...30                               
Click