Соопштенија

Четврток, 30 јуни 2016 година

Собраниска делегација на 25. Годишна сесија на ПС на ОБСЕ

Делегација на Собранието на Република Македонија, предводена од пратеникот г. Владимир Ѓорчев, член  на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ), ќе учествува на 25. Годишна сесија на ПС на ОБСЕ, што ќе се одржи од 1 до 5 јули 2016 година во Тбилиси, Грузија.

повеќе...

Понеделник, 20 јуни 2016 година

Собраниска делегација на редовната летна сесија на Парламентарното Собрание на Советот на Европа

На редовната летна сесија на Парламентарното собрание на Советот на Европа, која се одржува од 20 до 24 јуни 2016 година во Стразбур, Франција, учествува Делегација на Собранието на Република Македонија во состав: г. Александар Николоски, шеф на Делегацијата, г-ѓа Рената Дескоска, член и г.Имер Алиу, заменик-член.

Централни теми на летната сесија се миграциите и бегалската криза во Европа, односно мигрантите на ризик во Грција и функционирањето на демократските институции во Турција.

повеќе...

Четврток, 16 јуни 2016 година

Собраниска делегација на Интерпарламентарна конференција во Брисел

Во рамките на Програмата за поддршка на парламентите од земјите на Западен Балкан и Турција, во организација на Европскиот парламент, Комитетот за надворешни работи и Комитетот за граѓански слободи, правда и внатрешни работи на 20 и 21 јуни 2016 година во Брисел, Кралство Белгија, ќе се одржи Интерпарламентарна конференција на тема „Миграцијата и политиката за азил на ЕУ: Импликации за парламентите од земјите на проширувањето".

повеќе...

Вторник, 7 јуни 2016 година

Работилница за пратениците во Собранието на Република Македонија

Државната комисија за спречување на корупцијата во партнерство со Сојузното биро за администрација на СР Германија, од јули 2014 година започна со реализација на двегодишниот ИПА Твининг проект „Поддршка за ефикасна превенција и борба против корупцијата”. 

Во насока на остварување на целта на проектот, Државната комисија за спречување на корупцијата организира две работилници на тема „GREKO четврт круг на евалуација – препораки во однос на членовите на Собранието”, кои што претставуваат континуитет на веќе реализираните во 2015 година.

повеќе...

Петок, 27 мај 2016 година

МАКЕДОНСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ВО ЕВРОПСКИОТ ПАРЛАМЕНТ ВО БРИСЕЛ

Во организација на Директоратот за општи и надворешни политики на Унијата, односно Одделението за активности пред пристапувањето, на 30 и 31 мај 2016 година во Европскиот парламент во Брисел, Кралството Белгија се одржува Меѓу-парламентарна конференција на тема: „Интеракцијата меѓу политичките групи, партиите и владата во процесот на простапување во ЕУ".

повеќе...

Понеделник, 23 мај  2016 година

ПОЛОЖУВАЊЕ СВЕЖО ЦВЕЌЕ 

Делегација на Собранието на Република Македонија, во состав: г-ѓа Марија Ангелова, г. Љупчо Димовски, и г-ѓа Лидија Димова по повод  24 Мај - Денот на сесловенските просветители - Светите браќа Кирил и Методиј, утре во 11.00 часот, ќе положи венец свежо цвеќе на споменикот на словенските просветители Свети Кирил и Методиј, близу Камениот мост.

повеќе...

Среда, 6 април 2016 година

Пратеникот Милошоски на конференција во Хаг

Претседателот на Комисијата за надворешни работи Антонио Милошоски, од 6 до 8 април 2016 година, ќе земе учество на Интерпарламентарната конференција за Заедничка надворешна и безбедносна политика во Хаг, Кралство Холандија. 

повеќе...

Петок, 11 март 2016 година

Пратеникот Јосифовски во Софија

Пратеникот Љубомир Јосифовски, член на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (ПС на ПСЈИЕ), ќе учествува на Седницата на Комисијата за економија, инфраструктура и енергија на ПС на ПСЈИЕ, што ќе се одржи на 11 и 12 март 2016 година во Софија, Република Бугарија. 

повеќе...

Четврток, 10 март 2016 година

Положување цвеќе

Положување на свежо цвеќе по повод 73 години од депортацијата на 7.144 македонските Евреи во логорот Треблинка.

повеќе...

Вторник, 8 март 2016 година

Николоски денеска ќе претседава со Комисијата за политички прашања и демократија на ПССЕ 

Пратеникот Александар Николоски, во својство на прв потпретседател ќе претседава со Комисијата за политички прашања и демократија на Парламентарното собрание на Советот на Европа на 8 март во Париз, а на 9 и 10 март ќе учествува во работата на Мониторинг комисијата.

Николоски беше избран за прв потпретседател на Комисијата за политички прашања и демократија во јануари 2016 година, со мандат од една година. Ова е првпат пратеник од Република Македонија да претседава со оваа значајна комисија. Комисијата, во која членуваат шефовите на националните делегации, ги разгледува сите политички прашања кои се во надлежност на Организацијата и поднесува извештаи за итни ситуации и политички кризи во земјите-членки на Советот на Европа. 

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 16
  •                  
Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.