Активности

Понеделник, 3 октомври 2016 година

Осумнаесетта седница на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите 

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Собранието на РМ, на 27 септември 2016 година, одржа седница со дневен ред: Размена на искуства помеѓу жени политичари од  Република Македонија и Северна Ирска.

повеќе...

Сабота, 1 октомври 2016 година

Обраќање на потпретседателот Рената Дескоска на 2. сесија: Развојот на демократските институции и човековите права во Југоисточна Европа - улогата на ОБСЕ

ОБСЕ е регионална организација втемелена на еден сеопфатен пристап кон безбедноста што директно ја поврзува безбедноста со демократските вредности. Политиките за промовирање на демократијата на ОБСЕ се широки и  тие се составен дел на безбедносниот дијалог, на соработката и стандардите кои Организацијата има за цел да ги промовира. Преку Хелсиншкиот Договор од 1970-тите и неколку значајни  документи од почетокот на 1990-тите години, ОБСЕ има изградено еден широк корпус во човековата димензија, кој ги вклучува сите основни состојки на демократијата, и тоа доброто управување, владеењето на правото, парламентарниот надзор, изборните стандарди и процедури, граѓанското општество, слободата на медиумите и цивилно-воените односи.

повеќе...

Петок, 30 септември 2016 година 

Обраќање на г-ѓа Рената Дескоска, потпретседател на Собранието на Република Македонија и шеф на Делегацијата во ПС на ОБСЕ на отворањето на Есенската сесија на ПС ОБСЕ 

Ми претставува особена чест да ви посакам добредојде во Република Македонија, по повод Есенската сесија на Парламентарното собрание на ОБСЕ во 2016 година. Ова е прв настан на ПС на ОБСЕ што го организира Собранието на Република Македонија, но исто така и најголемиот меѓународен парламентарен настан досега организиран во нашата земја. 

повеќе...

Петок, 30 септември 2016 година

Обраќање на претседателот Вељаноски на отворањето на Есенската сесија на Парламентарното собрание на ОБСЕ

Ми претставува големо задоволство денес да ви посакам добредојде во Скопје, главниот град на Република Македонија. Од донесувањето на одлуката за формирање, па до денешната есенска сесија на Парламентарното Собрание на ОБСЕ, изминати се дваесет и пет години. Период во кој Собранието на ОБСЕ со својата работа и ангажман се покажа како еден од основните столбови и значаен инструмент во остварувањето на темелните принципи врз кои е формиран ОБСЕ. Во овие 25 години Парламентарното Собрание го потврди значењето на парламентарната дипломатија во зачувувањето на мирот, стабилноста и соработката помеѓу 57 држави членки.

повеќе...

Петок, 30 септември 2016 година

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ ГО ПРИМИ НОВОИМЕНУВАНИОТ АМБАСАДОР НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Г. МИЛАН ЈАЗБЕЦ 

Во оваа прилика, претседателот Вељаноски изрази задоволство од досегашната соработка со амбасадата на Република Словенија која се надева дека ќе продолжи и во иднина. Исто така, претседателот Вељаноски изрази благодарност за принципиелната поддршка која Македонија ја добива од Словенија во однос на евроатланската интеграција на земјата.

повеќе...

Четврток, 29 септември 2016 година

Претседателот Вељаноски го прими новоименуваниот амбасадор на Француската Република во Република Македонија, г. Кристиан Тимоние

На почетокот на средбата, претседателот Вељаноски на амбасадорот му посака успешна работа и желба да понесе добри впечатоци од Република Македонија. Двајцата соговорници изразија надеж дека досегашната успешна соработка со амбасадата на Француската Република ќе продолжи и во иднина.

повеќе...

Среда, 28 септември 2016 година

Обраќање на претседателот Вељаноски по повод одбележувањето на Меѓународниот ден на правото на пристап до информации од јавен карактер и 10-годишниот јубилеј од постоењето на Комисијата

На самиот почеток би сакал да ви го честитам вашиот јубилеј, односно десет години од формирањето на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, а во исто време сите заедно да го одбележиме и Меѓународниот ден на правото на пристап до информации од јавен карактер.

повеќе...

Среда, 28 септември 2016 година

Продлабочување на заемната соработка во интерес на граѓаните на Македонија и Косово 

Комисијата за образование, наука и спорт на Собранието на Република Македонија оствари средба со Делегација на Комисијата за образование, наука, технологија, култура, млади и спорт на Собранието на Република Косово, со цел размена на искуства во областите за кои имаат надлежност двете комисии.

повеќе...

Среда, 28 септември 2016 година

Средба на Лидија Димова со евроамбасадорот Самуел Жбогар

Претседателката на Националниот советот за евроинтеграции, г-ѓа Лидија Димова, се сретна со г. Самуел Жбогар, шеф на делегацијата на ЕУ во Република Македонија. 

повеќе...

Вторник, 27 септември 2016 година

Педесет и петта седница на Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство

Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на денешната 55. седница, како матично работно тело во скратена постапка го разгледа Предлогот на законот за дополнување на Законот за водостопанство.

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 58
  •                                                            
Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.