Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Среда, 30 декември 2020

Обраќање на претседателот Џафери на Конститутивната седница на Клубот на пратенички

Дозволете во мое лично име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија, да изразам задоволство што денес можам да го поздравам конституирањето на новиот состав на Клубот на пратенички во рамките на законодавниот дом, кое е неформално консултативно тело за унапредување на правата и положбата на жените и во чиј состав влегуваат пратеничките од актуелните состави. Ви посакувам да имате навистина успешен мандат, кој што ќе ве прави Вас почитувани колешки, меѓутоа и сите нас горди и исполнети.

повеќе...

Понеделник, 21 декември 2020 година

Обраќањe на претседателот Џафери по повод 21 Декември - Денот на турската настава

Имам чест и задоволство што во мое име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија, имам можност да го поздравам високопочитуваниот претседател на Големото национално собрание на Република Турција, мојот пријател г. Мустафа Шентоп и почитуваните членови на Делегацијата, и дозволете да ја искористам оваа прилика и Вам драг колега, на сите присутни во салава, меѓутоа и на сите наши сограѓани, припадници на турската заедница, да ви го честитам 21 Декември, Денот на наставата на турски јазик во Република Северна Македонија, кој што е во чест на нашите сограѓани Турци во земјава, меѓутоа со сета почит и внимание и за Република Турција која е наш традиционален, долгогодишен и искрен пријател.

повеќе...

Четврток, 17 декември 2020, Амфитеатар на Ректорат, Тетово

Обраќање на претседателот Џафери на Свечената академија по повод oдбележувањето на 26-годишнината од основањето на Универзитетот во Тетово

Дозволете ми на почетокот на мојот говор да ве поздравам од мое лично име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија сита Вас, присутни на оваа Свечена академија со која се одбележува годишнината од основањето на Државниот универзитет во Тетово, храмот на ширењето на науката сега веќе полни 26 години по ред и да ви посакам прославување на уште многу идни јубилеи. 

повеќе...

Среда, 16 декември 2020

Видео-обраќање на претседателот Џафери на одбележување на 100-годишнината од првиот академски час на Филозофскиот факултет во Скопје

Дозволете денес, преку ова мое видео обраќање, да изразам честитки во мое лично име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија, за 100-годишнината од основањето на Филозофскиот факултет во Скопје, кој што во далечната 1920 година, со кралски указ, ја започна својата наставно-научна дејност и со тоа го заслужи пиететот - најстара високо-образовна институција во државата. 

повеќе...

Петок, 4 декември 2020

Обраќање на претседателот Џафери на конститутивната седница на Клубот за младински прашања и политики

Драго ми е што денес, два месеци по Работната средба за пратеници, која всушност беше вовед во улогата и функцијата на Клубот за младински прашања и политики, Вие, мои драги млади колеги, се разбира со безрезервната помош на нашите драги пријатели од Весминстерската Фондација за Демократија и Националниот Демократски Институт, денес ја одржувате конститутивната седница на Клубот на новиот парламентарен состав.

повеќе...

Сабота, 21 ноември 2020 година, Хотел „Уранику“ - Дебар

Поздравно обраќање на претседателот Џафери на Свечената академија по повод 111-годишнината од Дебарскиот конгрес 

Дозволете да го споделам задоволството што денес сум тука помеѓу вас, на одбележувањето на 111-годишнината од Дебарскиот конгрес, конгресот на будењето на националната свест на Албанците за независност каде силата на националното чувство, со сета волја, визија, моќ и храброст на албанските делегати од сите вилаети, успеа да ги стави на маса за дискусија интересите, потребите и правата на Албанците и по шестдневна работа, покрај усвојувањето на мерките кои беа во однос на вкупниот економски и културен развој на вилаетите на Европска Турција, се опфатија и посебни мерки кои беа во однос на Албанците а кои беа поднесени од претставниците на оваа национална албанска струја.

повеќе...

Сабота, 21 ноември 2020 година, Институт за духовно и културно наследство на Албанците

Поздравно обраќање на претседателот Џафери на Научната академија по повод Научно-културната манифестација „Деновите на Азбуката - II“

Имам чест во мое лично име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија да изразам моја искрена почит и честитки по повод 22 Ноември, 112-годишнината од Битолскиот конгрес каде и се унифицираше албанската азбука и што се одбележува како признаен национален празник на Албанците во Северна Македонија. 

повеќе...

Вторник, 17 ноември 2020

Поздравно обраќање на претседателот Џафери на обуката за Постојаната анкетна комисија за заштита на слободите и правата на граѓанинот 

На самиот почеток, сакам да ја поздравам оваа иницијатива на Меѓународниот републикански институт и на Партнерството за демократија на американскиот конгрес и да потврдам дека таа доаѓа во најсоодветниот момент за Собранието на Република Северна Македонија. 

повеќе...

Четврток, 29 октомври 2020, Холидеј Ин

Обраќање на претседателот Џафери на Работната средба за пратеници: Вовед во улога и функција на Клуб за младински прашања и политики

Дозволете да изразам задоволство што денес се наоѓаме тука на овој убав настан, кој што е всушност почеток на продолжението на една убава иницијатива која своите зачетоци ги има од 14 октомври 2017 година, кога беше формиран Клубот за младински прашања и политики во Собранието на Република Северна Македонија.

повеќе...

Среда, 28 октомври 2020, Тирана, Република Албанија

Обраќање на претседателот Џафери на Балкански форум против антисемитизмот 2020

Дами и господа, присутни на виртуелен начин на оваа специјална конференција за Балканот, а со фокус на борбата против семитизмот, драго ми е што можам на овој начин да ве поздравам и да ви посакам пред сѐ на сите да бидете со добро здравје во ова време на глобална закана по здравјето на секој човек.

Човекот, со сите свои доблести и мани е најсовршеното битие кое знае, може и во поголемиот дел од времето го користи разумно тоа со што е благословен во животот. Меѓутоа, има мигови, за жал понекогаш и подолготрајни периоди кога здравиот разум останува нем сведок на нечовечноста, кога надвладува нехуманото постапување со други живи суштества.

повеќе...

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.