Европската комисија одобри околу 1,5 милијарди евра за петн...Петок, 11 декември 2009 година

Европската комисија одобри околу 1,5 милијарди евра за петнаесет енергетски проекти

Европската комисија на 9 декември одобри петнаесет енергетски проекти кои значително ќе придонесат кон економското закрепнување на Европската унија. Истовремено ќе се придонесе за зголемување на енергетската сигурност и намалување на емисиите на јаглерод диоксид. Комисијата одобри една милијарда евра за шест проекти за собирање и складирање на јаглерод и 565 милиони евра за девет проекти за енергија произведена од ветар.

Прочитај повеќе

".eu" ИНТЕРНЕТ ДОМЕН ДОСТАПЕН НА СИТЕ ЈАЗИЦИ НА ЕУ 14,12,09...Понеделник, 14 декември 2009 година

".eu" ИНТЕРНЕТ ДОМЕН ДОСТАПЕН НА СИТЕ ЈАЗИЦИ НА ЕУ

Од 10 декември 2009 година, сите граѓани на Европа, приватниот сектор и организациите, може да регистрираат „.eu“ веб-страни, користејќи ги знаците на сите 23 официјални јазици на Европската унија. Тоа значи дека при регистрацијата ќе може да се употребуваат и кирилични имиња, како на пример www.роуминг.eu, согласно со новите правила на ЕУ, усвоени од Комисијата во јуни 2009 година (IP/09/1044)

Прочитај повеќе

Унифицирана заштита на патенти во Европската унија 04,12,09...Петок, 4 декември 2009 година

Унифицирана заштита на патенти во Европската унија

На дневниот ред на министерската средба на Советот за конкуренција, што се одржува на 3 и 4 декември 2009 година се разгледува заедничкиот систем за патенти како значаен фактор за подобрување на климата за иновации во Европската унија. Генерална тема на состанокот е Стратегијата на ЕУ за развој и работни места за периодот после 2010 година

Прочитај повеќе

ЛИСАБОНСКИОТ ДОГОВОР СТАПУВА ВО СИЛА НСЕИ 01,12,09...Вторник, 1 декември 2009 година

ЛИСАБОНСКИОТ ДОГОВОР СТАПУВА НА СИЛА

Денес стапува во сила Лисабонскиот договор. Настанот ќе биде одбележан со церемонија во градот Лисабон, организиран од страна на Португалската влада, Шведското претседателство со ЕУ и Европската комисија.

Прочитај повеќе

Конференција во Мадрид посветена на Шпанското претседателст...Четврток, 3 декември 2009 година

Конференција во Мадрид посветена на Шпанското претседателство со ЕУ

На 3 и 4 декември во Мадрид се одржува Конференција на која ќе учествуваат претседателот на Европскиот парламент, г. Јержи Бузек, премиерот на Владата на Шпанија, г. Хозе Луис Родригес Запатеро, министри од шпанската влада, членови на Шпанскиот парламент и лидери на политичките групи во Европскиот парламент. На конференцијата се дискутира за Шпанското претседателство со ЕУ, кое започнува од 1 јануари 2010 година

Прочитај повеќе

Нов состав на Европската комисија НСЕИ 01.12.09...Вторник, 1 декември 2009 година

Нов состав на Европската комисија

Претседателот на Европската комисија, г. Жозе Мануел Баросо, на 27 ноември 2009 година го објави составот на новата Европска комисија. Се очекува новиот тим да ја исполни агендата за промени што г. Баросо ја одреди во политичкиот водич во септември, по неговата номинација од земјите-членки, а пред неговото назначување за претседател на Комисијата од страна на Европскиот парламент.

Прочитај повеќе

Денеска донесе одлука за симнување на шенгенската бариера з...Понеделник, 30 ноември 2009 година

Советот на министри за внатрешни работи и правда, денеска донесе одлука за симнување на шенгенската бариера за Република Македонија, Србија и Црна Гора

Одлуката  ќе важи  од 19 декември 2009 година само за лица кои поседуваат биометриски патни исправи. Визната либерализација на граѓаните на Република Македонија ќе им овозможи да патуваат во земјите-членки на Европската унија со исклучок на Велика Британија и Ирска. Безвизниот режим ќе се применува и за Норвешка, Швајцарија и Исланд, земји кои не се членки на ЕУ.

Прочитај повеќе

Усвоен Пакетот за телекомуникации 27,11,09...Петок, 27 ноември 2009 година

Усвоен Пакетот за телекомуникации

На 25 ноември 2009 година во Стразбург, шведскиот министер за комуникации Аса Торстенсон и претседателот на Европскиот парламент Јержи Бузек го потпишаа Пакетот за телекомуникации

Прочитај повеќе

Декларација од Висби-Влијание за креирање на еУнија 2015 27...27 ноември 2009 година

Декларација од Висби - Влијание за креирање на еУнија 2015

Во организација на Шведското претседателство на 10 ноември во Висби, Шведска, беше одржана Конференција посветена на Информатичкото општество, која имаше за цел да се покренат значајни прашања од идната ЕУ агенда во областа на Информатичките и комуникациските технологии (ИКТ).

Прочитај повеќе

НОВИОТ ЛИДЕРСКИ ТИМ НА ЕУ 21.11.09...21 ноември 2009 година

НОВИОТ ЛИДЕРСКИ ТИМ НА ЕУ

На средбата што се одржа на 19 ноември 2009 година во Брисел, лидерите на земјите-членки на Европската унија со големо задоволство го потенцираа значењето на Лисабонскиот договор, кој влегува во сила на 1 декември 2009 година. Договорот го поставува темелот за подемократска, поефикасна и потранспарентна Европска унија, овозможувајќи подобро справување со претстојните предизвици. 

Прочитај повеќе

СОВЕТ НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА 21.11.09...21 ноември 2009 година

СОВЕТ НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА

Советот на Европската унија на 20 ноември 2009 година усвои пропис за дополнување на правната рамка за козметичките производи на внатрешниот пазар на Унијата.

Прочитај повеќе

Дваесет годишнина од донесувањето на Конвенцијата за прават...21 ноември 2009 година

Дваесетгодишнина од донесувањето на Конвенцијата за правата на децата

По повод 20-годишнината од донесувањето на Конвенцијата за правата на децата, Претседателството на Европската унија уште еднаш ја потврди важноста на оваа Конвенција, која заедно со факултативните протоколи ги одредува стандардите за унапредување и заштита на правата на децата.

Прочитај повеќе

ЕВРОБАРОМЕТАР ИСПИТУВАЊЕ-СОГЛЕДУВАЊЕ НА ДИСКРИМИНАЦИЈАТА 10...10 ноември 2009 година

ЕВРОБАРОМЕТАР ИСПИТУВАЊЕ - СОГЛЕДУВАЊЕ НА ДИСКРИМИНАЦИЈАТА

Според последниот преглед на Европската комисија, секој шести Европеец тврди дека имал лично искуство со дискриминацијата во изминатата година. Околу 64% од Европејците се загрижени дека рецесијата ќе придонесе за поголема дискриминација на пазарот на труд. Во 2009 година околу 16% од европските граѓани пријавиле дискриминација врз основа на раса, пол, возраст, религиозна припадност, посебни потреби и сексуална ориентација, на исто ниво како и во 2008 година. Најважните фактори кои влијаат на поттикнување на дискриминација кај луѓето се образованието и социјалната состојба.

Прочитај повеќе

Лисабонскиот договор влегува во сила на 1 декември 2009 год...3 ноември 2009 година

Лисабонскиот договор влегува во сила на 1 декември 2009 година

Со потписот на претседателот на Чешката Република, г. Вацлав Клаус, на Договорот од Лисабон, надмината е последната пречка, сите земји-членки на ЕУ го ратификуваа текстот на Договорот.

Прочитај повеќе

ЕК предложи новo законодавство за ограничување на стандарди...28 октомври 2009 година

Европската комисија предложи новo законодавство за ограничување на стандардите на емисија на јаглероден диоксид (CO2) кај лесните комерцијални возила

Оваа легислатива претставува уште еден важен чекор за ЕУ во справувањето со климатските промени, реафирмација на обврските и лидерството ЕУ, пред одржувањето на Конференцијата во Копенхаген. Со оваа мерка ќе се оствари значајна заштеда на потрошувачите на горива и стимулирање на иновациите во индустрискиот сектор

Прочитај повеќе
12   
Click