Европарламентот расправа за напредокот на Македонија кон ЕУ...Среда, 6 април 2011 година

Европарламентот расправа за напредокот на Македонија кон ЕУ

Денеска и утре на агендата на пленарната седница на Европскиот парламент се наоѓа напредокот на Република Македонија кон членство во Европската унија. Во текот на денешниот ден ќе се расправа за Резолуцијата која беше одобрена на 16 март од Комисијата за надворешна политика на Европарламентот, а утре ќе се гласа по истата

Прочитај повеќе

Сто и трета седница на Комисијата за финансирање и буџет 06...Среда, 6 април 2011 година

Сто и трета седница на Комисијата за финансирање и буџет

Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија на Сто и третата седница одржана на 6 април 2011 година, како матично работно тело во второ читање ги разгледа

Прочитај повеќе

62. седница на Комисијата за земјоделство, шумарство и водо...Среда, 6 април 2011 година

Шеесет и втора седница на Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство

Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на вчерашната Шеесет и втора седница, како матично работно тело во второ читање ги разгледа

Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Вељаноски во Брисел...Вторник, 5 април 2011 година, Брисел

Обраќање на претседателот Вељаноски на вториот ден од Конференцијата на претседатели на парламенти од ЕУ

Сведоци сме на економска криза од историски размери, која се појави и рашири со голема брзина, во секоја држава - некаде помалку, некаде повеќе. Неспорен факт е нејзината присутност, како и негативниот и поразителен резултат кој го носи со себе, неспорна е нашата свесност за состојбите, но во исто време и нашата обврска за безрезервно и посветено изнаоѓање на излез од состојбата на криза. Наша одговорност е да ги неутрализираме или во најмала рака да ги намалиме негативните последици од кризата врз животот на граѓаните и целокупното општествено живеење. Нејзините последици ја имаат и индивидуалната, но и, неизбежно, глобалната димензија. Токму такво, треба да биде и делувањето и начинот на справување со неа

Прочитај повеќе

Втор ден на Конференцијата на претседатели на парламенти на...Вторник, 5 април 2011 година, Брисел

Втор ден од Конференцијата на претседатели на парламенти на држави-членки и кандидати за членки на ЕУ

Претседателот Вељаноски, во рамките на Конференцијата, оствари неколку кратки билатерални средби со свои колеги, претседателите на Парламентите на Малта, Црна Гора, Хрватска, Словенија, Турција, Австрија и Холандија. Од страна на претседателот Вељаноски, беше иницирана средба за парламентарна соработка и со претседателот на Парламентот на Грција, г. Филипос Петсалникос, но грчката страна не покажана заинтересираност за средбата и избегна почетна парламентарна соработка.

Прочитај повеќе

Сто и втора седница на Комисијата за финансирање и буџет 5....Вторник, 5 април 2011 година

Сто и втора седница на Комисијата за финансирање и буџет

Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија на вчерашната Сто и втора седница, како матично работно тело ги разгледа

Прочитај повеќе

Претседателот на Европарламентот ја отвори пленарната седни...Вторник, 5 април 2011 година

Претседателот на Европарламентот ја отвори пленарната седница во Стразбур

Зборувајќи за актуелните состојби на Стариот континент и во светот, претседателот на Европскиот парламент, г. Јержи Бузек, ја отвори пленарната седница, која започна вчера, а ќе трае до 7 април во Стразбур

Прочитај повеќе

Говор на претседателот Вељаноски на Конференција на претсед...Понеделник, 4 април 2011 година, Брисел

Обраќање на претседателот Вељаноски на Конференција на претседатели на парламенти од Европската унија

Денес, по две декади од освојувањето на демократијата, доколку погледнеме наназад, со гордост може да си спомнеме на исчекорите кои беа направени. Слободата беше освоена, a тоталитаризмот поразен. Семето на демократијата беше посеано на македонската почва. Меѓутоа, почитувани пријатели, природата на демократската власт, во својата основа го има перманентното чекорење кон хоризонтот на слободата, чиј главен столб се граѓаните.

Прочитај повеќе

Претседателот Вељаноски на дводневна Конференција на претсе...Понеделник, 4 април 2011 година, Брисел

Претседателот Вељаноски на дводневна Конференција на претседатели на парламенти од Европската унија

На покана на претседателот на Претставничкиот дом на Парламентот на Белгија г. Андре Флаут и претседателот на Сенатот на Белгија, г. Дени Питерс, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, учествува на дводневната Конференција на претседатели на парламенти од Европската унија

Прочитај повеќе

66. седница на Комисијата за труд и социјална политика...Понеделник, 4 април 2011 година

Шеесет и шеста седница на Комисијата за труд и социјална политика

Комисијата за труд и социјална политика на Собранието на Република Македонија, денеска ја одржа својата Шеесет и шеста седница, на која како матично работно тело, во второ читање, ги разгледа

Прочитај повеќе

64 седница на Комисијата за економски прашања 04.04.11...Понеделник, 4 април 2011 година

Шеесет и четврта седница на Комисијата за економски прашања

Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на денешната Шеесет и четврта седница, во второ читање ги разгледа:

Прочитај повеќе

Напредокот на Македонија кон ЕУ на дневен ред во Европарлам...Понеделник, 4 април 2011 година

Напредокот на Македонија кон ЕУ на дневен ред во Европарламентот

Напредокот на Република Македонија и Исланд на патот кон членство во Европската унија, ќе бидат дел од расправата на пленарната седница на Европскиот парламент, која ќе се одржи од 4 до 7 април во Стразбур. Расправата ќе биде на дневниот ред в среда, а ден подоцна европратениците ќе гласаат за резолуциите за двете земји

Прочитај повеќе

38. седница на Комисијата за здравство 2.4.11...Сабота, 2 април 2011 година

Триесет и осма седница на Комисијата за здравство

Комисијата за здравство на Собранието на Република Македонија на 29 март 2011 година ја одржа својата Триесет и осма седница, на која како матично работно тело разгледа осум Предлог-закони

Прочитај повеќе

43. седница на Комисијата за одбрана и безбедност 2.4.11...Сабота, 2 април 2011 година

Четириесет и трета седница на Комисијата за одбрана и безбедност

Комисијата за одбрана и безбедност на Собранието на Република Македонија, на Четириесет и третата седница, одржана на 29 март 2011 година, како матично работно тело, ги разгледа

Прочитај повеќе

Обраќање Вељаноски на одбележувањето на 60 години од основа...Петок, 1 април 2011 година

Обраќање на претседателот Вељаноски на одбележувањето на 60 години од основањето на Државниот архив на Република Македонија

Пред  шеесет години, поточно во јануари 1951 година, тогашното Собрание на Македонија, го носи законот за формирање на Државниот архив, а веќе на 1 април истата година Архивот ја започнува својата работа. Во овие шеесет години на своето работење, тој се афирмира и се потврди како значаен столб на македонскиот идентитет, самобитност и државност, односно стана неодминлива институција и извор за минатото на македонската нација, како и на албанската, турската, влашката, српската и ромската етничка заедница.

Прочитај повеќе
123...9          
Click